Back to search

NAERINGSPH-Nærings-phd

Konservering av grassurfôr for økt proteinkvalitet til melkekyr

Alternative title: Preservation of grass silage for increased protein quality for dairy cows

Awarded: NOK 1.8 mill.

Project Number:

321357

Application Type:

Project Period:

2020 - 2024

Funding received from:

Increasing the protein value of grass is a possible way to increase self-sufficiency of feed protein and reduce nitrogen emissions from milk production. Previous experiments have shown that extended wilting and the use of silage additive in the preservation of grass silage result in a more restrictive fermentation, and thus reduced breakdown of sugar and protein from the grass. This way, a restrictive fermentation will increase the protein value of the grass silage. However, the response to the increased protein value is not well documented in production trials. On that basis, two feeding experiments were performed, each with 48 dairy cows, as well as a metbolism experiment with 8 fistulated cows. In the two production experiments, the effect of fermentation-stimulating vs. fermentation-inhibiting silage additive on milk production, and the effect of extending pre-drying from 260 g/kg dry matter to 410 g/kg dry matter, respectively, were examined. In both production experiments, concentrates with a low or high content of metabolizable protein were also used to see if a more restrictive fermentation could reduce the need for metabolizable protein in the concentrate. In the metabolism experiment, grass was pre-dried to two dry matter levels (227 and 321 g dry matter/kg) and ensiled with or without the addition of fermentation-inhibiting silage additive (6 L/t fresh grass). The results of the project showed that there was a positive effect on intake of grass silage, milk production and nitrogen utilization by using fermentation-inhibiting silage additive compared to no use if silage additive. However, there was little difference in both the chemical composition of the grass silage and the response in milk production when using fermentation-stimulating vs. fermentation-inhibiting silage additive, despite the fact that fermentation-inhibiting silage additive increased grass silage intake. Extended wilting did not result in differences in feed intake and milk production. The response to increasing metabolizable protein in the concentrate was positive for milk production in the first production trial (41 g milk protein per 100 g metabolizable protein), regardless of silage quality. However, this effect was not observed for the concentrate in the experiment with extended pre-drying of grass before ensiling. The metabolism experiment showed lower digestibility for grass silage with a higher dry matter content than for silage with a lower dry matter content. The use of formic acid increased the digestibility of silage in rumen, and data from rumen fermentation showed lower ammonium nitrogen, a higher proportion of propionate and a lower proportion of iso-acids compared to not using silage additive. The conclusion from the project is that the use of fermentation-inhibiting silage additive has shown a positive effect on feed uptake and milk production and can potentially increase self-sufficiency and reduce nitrogen emissions in agriculture.

Hovedmålgruppen for prosjektet har vært norske husdyr- og grovfôrprodusenter. Virkningene fra prosjektet vil være en økt kunnskap og forståelse rundt konservering av grovfôr og proteinnedbryting i ensileringsprosessen. Dette kan vi i Felleskjøpet bruke videre i våre fôrvurderingssystem og utvikling av kraftfôr. Videre vil virkningene av å bruke ensileringsmiddel i grovfôrproduksjonen i følge resultatene i prosjektet gi økt fôropptak, og dermed høyere norskandel i rasjonen og økt melkeproduksjon. Virkningene av utvidet fortørking av gras før ensilering var imidlertid mer uklare da dette ikke gav hverken økt fôropptak eller melkeproduksjon i våre forsøk. Totalt sett kan effektene fra prosjektet i samfunnet være økt selvforsyningsgrad med økt proteinforsyning fra norske fôrressurser, som igjen betyr potensielt reduserte nitrogenutslipp og økt bærekraft for norsk produksjon av melk og kjøtt.

Protein fra grassurfôr utgjør hoveddelen av proteinforsyningen hos norske melkekyr. En økt utnytting av proteinet i grassurfôr vil redusere behovet for importert protein og sikre utnyttingen av norsk korn i rasjoner til drøvtyggere. Dette doktorgradsprosjektet har som hovedmål å bidra til en høyere proteinkvalitet på norsk grassurfôr og dermed øke proteinforsyningen fra norske fôrressurser i melkeproduksjonen. Arbeidet inngår i et større prosjekt, "Forage preservation for premium protein quality (EngProt)" som eies av NMBU. Tidligere forsøk har vist at fortørking og/eller bruk av ensileringsmiddel gir en mer restriktiv fermentering, noe som øker proteinverdien av surfôret. Responsen av den økte proteinverdien er derimot dårlig dokumentert i produksjonsforsøk. Doktorgradsprosjektet vil fokusere på å kartlegge effektene av restriktiv fermentering av grassurfôr, både på proteinutnytting i kuas stoffskifte og på melkeproduksjon i fôringsforsøk. Hovedmålgruppen for prosjektet er norske husdyr- og grovfôrprodusenter. Om prosjektet blir vellykket vil det gi økt bærekraft for norsk produksjon av melk og kjøtt.

Publications from Cristin

No publications found

Funding scheme:

NAERINGSPH-Nærings-phd