Back to search

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Frossen fisk og prosesskontroll - stabil produksjon og høyere produktkvalitet

Alternative title: Frozen fish and process control - stabile production and increased product quality

Awarded: NOK 6.0 mill.

The raw material was frozen through different freezing processes during the first part of the project. Both cod and haddock were used. Processing of the different types of raw material served as a control and showed normal quality and yield parameters. The thawing process is vital for the subsequent samplings, and in the period until the first sampling (december 2021) new equipment to better control this process have been designed and is currently being built. For cod an extra focus will be put on how initial quality of the raw material will affect overall quality through a frozen storage period. Haddock, on the other hand, will serve as raw material to investigate how 2 different freezing methods influence quality by comparing traditional plate freezer with single frozen fish by the use of brine freezing. Common for both species is that half of the raw material is stored at normal freezing temperature (-20 degrees) and compared with the other half which is stored at a lower temperature (-35 degrees. For the first sampling (after 6 months) loincut portions will be packed and refrozen kept frozen stored in parallel with the frozen whole fish, and thus, the effects of double freezing can be documented.

Variasjon i tilgang på fersk råstoff og variasjon i kvalitet er hovedutfordringene for filetindustrien. Stor variasjon i tilgang på fersk råstoff gjennom året fra uke til uke og dag til dag påvirker lønnsomhet mulighten for å betjene markedene kontinuerlig med høykvalitetsprodukter. I perioder med stor tilgang på råstoff er det svært utfordrende å bearbeide alt råstoffet både med hensyn til fabrikk-kapasitet og arbeidsstokk. I motsatt fall, når det er lite råstoff tilgjengelig, så blir deler av arbeidsstokken overtallig og i tillegg tvinges bedriftene til å kjøpe alt tilgjengelig råstoff – også dårlig kvalitet. I dette prosjektet ønsker vi å undersøk om frossen fisk kan oppnå en høy nok kvalitet til å løse filetindustriens utfordringer som følge av ujevn tilgang på fersk råstoff. Dette vil bidra til å sikre kvalitet, lønnsomhet og helårlige arbeidsplasser i filetindustrien. Bedre innfrysingsmetoder og lavere fryselagringstemperatur er avgjørende faktorer for å øke kvalitet og holdbarhet for et frossent råstoff. I dette prosjektet skal kvalitetsheving gjøres ved å tilpasse produksjon i alle ledd ut fra kunnskap og tilgjengelig teknologi. Hoveddelen av aktiviteten skal gjennomføres i Båtsfjord, som er et markant fiskerisamfunn der historikk og tradisjon omfatter næringsnyttig samarbeid mellom fiskeribedriftene.

Funding scheme:

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Funding Sources