Back to search

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Nytt produksjons- og produktkonsept for mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk til et krevende marked året rundt

Alternative title: New production-/product concept for more attractive white fish products with low environmental footprint for demanding market all year round

Awarded: NOK 6.0 mill.

The main objective of the project is to increase value creation, improved profitability, and competitiveness for Norwegian processed white fish, by developing more attractive products with a low environmental footprint. Despite the Norwegian health authority goal of a 20% increase in fish consumption by 2021, consumption is declining. There are several reasons why many consumers do not eat fresh fish regularly, such as varying availability, poor experiences with the quality and that products are perceived as not convenient. To increase consumption, both the actual quality of white fish products must be more predictable, and it must be packaged in a sustainable way that is more attractive for consumers. White fish is a product with relatively short shelf life, and the supply of fish varies with season. During the first year, product quality and consumer have been focused. The development of the product concept continues in the project, based on sustainable packaging systems, quality improvement, increased shelf life and stable delivery throughout the year and aims to enable increased production of processed white fish products in Norway.

Samtidig som helsemyndighetene oppfordrer til økt konsum av fisk har fiskekonsumet gått ned de senere år. For å øke konsumet av hvitfisk må både den faktiske spisekvaliteten på kjølelagrede produkter bli mer stabil, og det må emballeres på en bærekraftig måte som er mer attraktiv for forbrukere. Hvitfisk er et lett bedervelig produkt og råvaretilgangen varierer med sesong. Det er derfor krevende å produsere produkter med den kvaliteten som forbrukere etterspør og levere samme kvalitet gjennom hele året. Norsk hvitfisknæring har tilgang på råstoff i verdensklasse, men landindustrien har slitt med lønnsomheten. Produktkonseptet har som mål å muliggjøre økt produksjon av bearbeidede hvitfiskprodukter i Norge gjennom et tverrfaglig verdikjede-konsept. Bærekraftige emballeringssystemer, kvalitetsforbedring og økt holdbarhet for å redusere matsvinn i butikk/hos forbruker vil også være sentralt. Miljødokumentasjon av nytt konsept knyttet til ulike faktorer i verdikjeden vil være viktig i arbeidet med å redusere miljøbelastningen til produktkonseptet. Innovasjonen i prosjektet vil bidra til et mer bærekraftig matsystem og til større verdiskapning, økt lønnsomhet og flere arbeidsplasser i Norge gjennom økt bearbeidingsgrad av fisken som landes. Innovasjonen vil kunne bidra til økt fiskekonsum, som samsvarer med helsemyndigheters råd, samt at det indirekte vil kunne gi en miljøgevinst gjennom redusert forbruk av andre proteinkilder som kjøtt.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

Funding scheme:

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri