Dette initiativet har som visjon å bidra til at industriell aktivitet i Ullensvang blir fossilfri, og redusere flomfaren i området.
Prosjektet er et samarbeid mellom Odda Technology, Tizir, Statkraft, TechnipFMC, Hydrogenvegen, Kongsberg Innovasjon, GCE Ocean Technology og Næringshagen i Ullensvang.
Tizir har planer om å erstatte kull med hydrogen i sin metallproduksjon i Tyssedal. Tizir har Norges 7. største landbaserte punktutslipp av CO2, ca. 300.000 tonn pr. år. Det trengs ca. 8-10.000 tonn hydrogen til produksjonen for å erstatte kullet. Det vil være store muligheter for produksjon og omsetning av grønt drivstoff når sjø og landbasert transport skal bli klimanøytral. Utskiftning av kull med hydrogen vil øke produksjonen på nåværende ovn i Tyssedal med inntil 50%. I tillegg er man i dagens prosess veldig sårbar for kvaliteten på kullet. Dette vil i stor grad elimineres ved bruk av hydrogen.
Tizir har demonstrert en ny smelteprosess med hydrogen som innsatsfaktor i et småskalaanlegg i Tyskland.. Neste steg i teknologiutviklingen er en pilotprosess i Tyssedal. En suksessfull pilotfase vil danne grunnlaget for en full ombygging av smelteverket i Tyssedal.
Statkraft eier og opererer dagens vannkraftverk i Ullensvang og leverer kraft til industrien i dag. Det er ututbygde kraftressurser tilgjengelig for storskala produksjon av konkurransedyktig grønn hydrogen.
Kontinuerlig produksjon i smelteverket setter store krav til regulariteten på hydrogenleveransen. Det vil derfor være behov for et hydrogenlager for å bufre hydrogenproduksjonen og samtidig sikre regularitet i hydrogenleveransen til Tizir og andre forbrukere.
I Odda/Tyssedal, som i likhet med mange industristeder i Norge, er det knapphet på arealer. TechnipFMC utvikler et undervannslager for hydrogen.
Forprosjektet har som mål å utvikle en søknad for grønn plattform og IPCEI, for å realisere Hydrogen Hub Hardanger som et utstillingsanlegg for norsk systemteknologi.