Smartsoil will help develop the global sustainable food systems of the future. The innovation will improve soil health with the help of useful microorganisms (microbes). Microbes make up about half of the biomass on earth and most of the biodiversity we know and play key roles for all known ecosystems. We use this microfauna to improve soil health, plant quality and prevent plant diseases. In this project, we will develop and apply new technologies and products based on a holistic understanding of soil ecology. We use potato production as a study system, where the goal is to reduce the extent of potato blight and other diseases. Potato blight is best known as the cause of the famine in Ireland in the 19th century. About 370 million tonnes of potatoes are produced globally and is the fourth most important agricultural growth after maize, rice, and wheat. In Norway, more than 300,000 tonnes are produced. In total, it is estimated that as much as 25-30 percent of annual potato crops are lost due to plant and crop diseases. Finding safe and sustainable methods for reducing the extent of potato blight in fields and crops will therefore be of great interest.
Hensikten med dette prosjektet er å utvikle produkter for framtidens globale bærekraftige matsystemer. Innovasjonen skal bedre jordhelse ved hjelp av nyttige mikroorganismer (mikrober). Mikrober utgjør omlag halvparten av biomassen på jorden og størsteparten av biodiversiteten vi kjenner til. Mikrober har enorm betydning for alle økosystemer. Til tross for deres åpenbare anvendelsesmuligheter i jordbruket, er det vanskelig å bruke disse organismene fordi vitenskapen kun kan kultivere 5-10% av alle mikrober. Derimot finnes det stort samfunn av mikrober (mikrobiom) i organiske avfallsfraksjoner, slik som komposter, og gjør avfallsfraksjonene interessante for mikrobe-baserte gjødsler. Imidlertid er tilgjengelige komposter av høyst variabel kvalitet, og de kan inneholde sykdomsfremkallende (patogene) organismer. Derfor frarådes bønder å bruke kompost. Særlig gjelder dette for potetbønder hvor tørråte-slekten Phytophtora har stor ødeleggelseskraft. I dette prosjektet har vi derfor som overordnet mål å utvikle neste generasjon kompostbaserte Smartgjødsler som kun inneholder biodiversitet av fordelaktige mikrober. Vi dokumenterer mikrobiomet og fravær av patogener med DNA-metoder. Jordbruket har også mål om å fange og lagre atmosfærisk CO2 fra atmosfæren og lagre det i matjord. Vi har som mål at smartgjødslene bidrar til karbon fangst og lagring (CCS) ved hjelp av mikrobiomets biologiske mekanismer (Bio-CCS). Prosjektet er en del av sirkulær- og kretsløpsøkonomien, fordi vi omdanner avfall til jordforbedringsprodukter for å bedre jordhelse, øke avlingsnivåer og redusere mengden klimagasser i atmosfæren.