Back to search

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain

Alternative title: SuMaFood

Awarded: NOK 7.6 mill.

SuMaFood is a 7-way transnational partnership between 3 industrial partners, 3 universities, and 1 R&D research institute from Greece, Norway, Romania, and Spain, respectively. In addition, the project Consortium has four associated partners that will contribute with biomass to the project and through their involvement in an External Industry Advisory Board. SuMaFood will be coordinated by SINTEF Energy Research (Norway). The project addresses innovative utilization of marine biomasses and by-products and will demonstrate how such resources can be made available and attractive to the consumers, thus adding value to the biomass food chain. Two demo cases at TRL 6, one for a salmon slaughter plant and another for seaweed, will be established to demonstrate waste reduction, extend product ranges, enhance product quality and stability, and to provide unique products in a growing marine food chain. The main objective of SuMaFood is to develop and demonstrate eco-innovative preservation solutions for marine biomasses. The target products are marine biomass powders that can be used as food (including re-structured and health nutrition products), ingredients, or feed. The project addresses techniques for separation and fractioning of fish residues and preservation techniques of marine biomasses in terms of energy efficiency, product quality and stability, and shelf-life prolongation. Three novel drying technologies will be applied to marine biomasses in the project and compared for cost efficiency and product quality. The project reaches out to downstream stages of the blue biomass value chain by investigating novel techniques of active packing and formulation using antioxidants; preservation methods tailored to prolong shelf-lives and promote enhanced consumer acceptance. By demonstration of enhanced utilization of marine biomasses, SuMaFood will contribute to valuable growth an increased sustainability in European blue bioeconomy value chains.

Publications from Cristin

No publications found

No publications found

No publications found

No publications found

Activity:

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Thematic Areas and Topics

LTP2 Marine bioressurser og havforvaltningPolitikk- og forvaltningsområderLTP2 Uttesting og kommersialisering av FoUAvanserte produksjonsprosesserHavbrukInternasjonaliseringHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologiFNs BærekraftsmålBioteknologiMarin bioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystLTP2 Klima, miljø og miljøvennlig energiPortefølje Naturvitenskap og teknologiLTP2 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktLTP2 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP2 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneSirkulær økonomiBioteknologiBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiPortefølje Industri og tjenestenæringerLTP2 Fagmiljøer og talenterLTP2 Utvikle fagmiljøer av fremragende kvalitetLTP2 Klima, polar og miljøDelportefølje Klima og miljøPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matAvanserte produksjonsprosesserBruk av avansert produksjonsteknologi (ny fra 2015)KommersialiseringMiljø og naturmangfoldBransjer og næringerFiskeri og havbrukERA-NETHavbrukFôr og ernæringPortefølje Muliggjørende teknologierPortefølje LivsvitenskapPortefølje HavLTP2 HavBioøkonomiAnvendt forskningUtviklingsarbeidMarinGrunnforskningMatGlobal matsikkerhetLTP2 Bioøkonomi og forvaltningERA-NETERA-NET CofundInternasjonaliseringInternasjonalt samarbeid om utlysningResponsible Research & InnovationPortefølje Landbasert mat, miljø og bioressurserLTP2 Muliggjørende og industrielle teknologierLTP2 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP2 Rettede internasjonaliseringstiltakResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningMatMarinMarin bioteknologiInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidMiljø og naturmangfoldSirkulær økonomiBioteknologiIndustriell bioteknologiBransjer og næringerMarinHavbrukBioøkonomiØvrig bioøkonomiFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultMatMat - Blå sektorDelportefølje Sirkulær økonomiLTP2 Samfunnssikkerhet og samhørighetBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriBransjer og næringerNæringsmiddelindustriMatTrygg verdikjedePolitikk- og forvaltningsområderForskningMatNæringsmiddel og foredling