Back to search

FFLJA-FFLJA

Forebyggende effekt ved daglig Jarlsberg inntak mot beinskjørhet og redusert bein helse til risikopasienter og aktive skiløpere

Alternative title: Preventive effect of daily Jarlsberg intake against osteoporosis and reduced bone health in at-risk patients and active skiers

Awarded: NOK 0.18 mill.

Project Number:

341019

Project Period:

2023 - 2025

Funding received from:

Organisation:

Location:

Skiers represent a sport that is exposed to low energy availability and reduced bone health. Jarlsberg cheese has promising effects on bones with a high content of K2 vitamins and a substance called DHNA due to the bacterium propionebacterium freudenreichii (PF). Jarlsberg and Norvegia cheese have identical nutritional content, except for the bacteria PF that is used in the production of Jarlsberg cheese. The effect of daily consumption of Jarlsberg and Norvegia cheese on bone markers and bone mineral density (BMD) in 30 female and 30 male skiers over 24 weeks is compared in a controlled clinical study. Half of the skiers in each gender ate respectively 75 and 90 grams/day of either Jarlsberg or Norvegia cheese. The bone markers were measured every 8 weeks, while the bone mineral density was measured at the start and after 24 weeks. The results after 24 weeks show a significantly higher level and significantly better development in the bone markers from the start of the study in the Jarlsberg group compared to the Norvegia group. At the same time, bone mineral density increased significantly by 1% in the Jarlsberg group, while it was virtually unchanged in the Norvegia group. However, there was no significant difference between the groups. Daily consumption of Jarlsberg cheese appears to have greater positive effects on the bone markers and BMD than a cheese without PF, and can be part of a preventive diet to maintain the athlete's bone health.

Jarlsberg for bedre beinhelse 2: Prosjektet skal undersøke om daglig inntak av Jarlsbergost kan bedre beinhelsen og forebygge beinskjørhet i utsatte risiko grupper. Skjelettet når sin maksimale styrke ved 30 års alder, og svekkes deretter. Hos kvinner skjer tap av beinmasse ekstra raskt etter overgangsalderen og derfor er beinskjørhet mer utbredt blant kvinner. Idrettsutøvere innen utholdenhetsidretter som langrenn, roing og sykling, har ofte multiple mikrofrakturer og redusert bein helse og er en utsatt risiko gruppe. Tidligere studier på friske fertile kvinner indikerer at daglig inntak av Jarlsbergost øker dannelse av beinmasse og styrker skjelettet. Resultatene fra disse studiene indikerer også positive effekter på langtidsblodsukker og blodfett. Studiene har vært kortvarige og beinmineraltetthet ble derfor ikke observert, men bedret beinhelse ble registrert. I tillegg omfattet ikke disse studiene pasienter med svekket beinhelse som har økt risiko for å utvikle beinskjørhet. De positive Jarlsbergost effektene er avhengig av optimal dosering. Dette nye studiet må gå over lengre tid enn de tidligere studiene. I tillegg til å måle ulike beinmarkører og Osteocalcin nivået i blodet, må vi nå bruke beinmineraltetthet som hovedvariabel målt med røntgen. Deltagerne vil ble rekruttert blant pasienter som har oppsøkt lege og fått konstatert høg risiko for utvikling av beinskjørhet. For å avgjøre om det er framstillingsprosessen av Jarlsbergost som forårsaker effekten, må det sammenliknes med en ost som er lik Jarlsberg, men mangler de to faktorene vi mener er sentrale. Det naturlige valget er Norvegia. Tidligere dose-respons forsøk på aktive skiløpere viste positive effekter på daglig inntak av Jarlsbergost. For å avgjøre om de estimerte optimale Jarlsbergost dosen forbedrer beinhelsen til aktive skiløpere utføres et kontrollert klinisk studium hvor ulike beinmarkører og Osteocalcin nivået vil bli målt, samt måling av muskelstyrke og hvile metabolsk hastighet

Funding scheme:

FFLJA-FFLJA

Funding Sources