I dette prosjektet skal det, i samarbeid mellom kandidaten og lærere ved to til tre ungdomsskoler, utvikles nye arbeidsmetoder for tilrettelegging av leseopplæringen i engelsk for nyankomne minoritetsspråklige elever i det ordinære klasserommet. Disse skal først prøves ut av kandidaten ved egen skole i en utprøvingsfase, før de deltakende lærere prøver ut metodene.
Dette vil være et kvalitativt, praksisnært prosjekt, der både kandidaten og lærere er delaktige, noe som skal gi overføringsverdi til undervisningspraksis. Det vil brukes en aksjonsbasert tilnærming der datainnsamlingen gjennomføres i flere faser; planlegging, gjennomføring og etterarbeid.
Den første fasen dreier seg om å samle informasjon ved hjelp av klasseromsobservasjoner, intervjuer av delaktige lærere og elever, samarbeid, planlegging og utprøving av arbeidsmetoder av kandidaten. Gjennomføringsfasen består av å innhente informasjon ved hjelp av intervjuer og samtaler med lærere før og underveis, klasseromsobservasjon av undervisning, samt intervju med elever. I etterkant samles informasjon om arbeidsmetodene inn via intervjuer av deltakerne, både lærere og elever. Arbeidsmetoder oppsummeres og erfaringer og refleksjoner deles. Avhandlingen vil publiseres som tre artikler; (1) erfaringer, kunnskap og ressurser knyttet til undervisning av nyankomne elever og hvordan gjøre nytte av dette i leseopplæring i det heterogene klasserommet (2) læreres erfaringer knyttet til samarbeid med, gjennomføring og evaluering av undervisningsopplegg; erfaringer og kunnskap knyttet til lærerrollen i møte med nyankomne elever (3) de nyankomne elevenes erfaringer knyttet til deltagelse i prosjektet.