Back to search

HAVBASERT-HAVBASERT

SBEP - Functional processing of cultivated seaweeds for novel food products

Alternative title: Funksjonell prosessering av dyrket tare til nye matprodukter

Awarded: NOK 4.5 mill.

The present global food system causes major environmental problems and is not sustainable to meet the growing world population and climate changes. Seaweed is a promising food resource as it can be produced in a sustainable manner, requiring only seawater, sunlight and CO2 to grow, and does not need fertilizer, fresh water or any considerable amount of land area. Despite being a large and important food source in Asia, seaweed is still not established as a mainstream ingredient in the European food market. The FunSea project aims to make brown and green seaweed a more attractive and versatile food ingredient by improving its functional properties through innovative processing. This encompasses improving the food safety, nutritional profile, sensory profile, and technical properties of the seaweeds themselves, and to incorporate them in tasty food prototypes readily accessible to the European market. The project will apply a holistic approach, looking at the whole value chain both with respect to knowledge and technology development, and with respect to environmental sustainability and economic feasibility.

En av våre største samfunnsutfordringer i dag er å produsere nok mat til den voksende verdensbefolkningen, på en bærekraftig måte. Dagens matsystemer forårsaker store miljøproblemer som ødeleggelse av landområder, tap av biodiversitet, høyt vannforbruk, store klimagassutslipp og annen forurensning. Det er derfor et stort behov for nye matressurser som er sunne, trygge og næringsrike som samtidig har et lite miljøavtrykk. Dyrkede makroalger er en fast bestanddel av det asiatiske kostholdet og kan ha et større globalt bidrag til bærekraftig matsystemer, men mangler fortsatt gjennomslag i vestlige marked på grunn av et forholdsvis lavt næringsinnhold, lite allsidighet i produkter, uønskede sensoriske egenskaper, og manglende kunnskap om trygghet og helseeffekter. FunSea-prosjektet har som mål å øke næringsinnholdet, tryggheten, og funksjonelle egenskaper i Europeiske dyrkede makroalger, gjennom utvikling av innovative prosesseringsmetoder og bruk av sidestrømmer og restråstoff fra ulike marine verdikjeder. Prosjektet vil videre utvikle og karakterisere nye matprodukter rettet mot et bredt Europeisk marked, og evaluere miljøeffekter, og økonomiske og regulatoriske aspekter langs verdikjeden fra biomasse til produkt.

Funding scheme:

HAVBASERT-HAVBASERT