The idea to inseminate low ranking dairy cows with beef cattle semen has become a growing practice in norwegian dairy farms. There has been a clear trend in recent years, both nationally and internationally, where more and more dairy cows are inseminated with beef cattle semen. The financial gain experienced by the farmers is the result of better growth and a higher value at slaughter, for crossbred offsping.
The breeding value estimation for Norwegian cattle is split into two different groups, beef and dairy. Kinship and phenotypes from crossbred animals are not included in these evaluations, but a phenotypic evaluation is instead used for recommending beef semen sires to dairy farmers. This phenotypic evaluation takes a closer look at the beef bulls' offspring from dairy farms, together with information about calving and stillbirths.
This project will improve the documented quality for beef semen that is offered nationally. These are bulls tested under Norwegian production systems, as well as screened for known genetic disorders and other undesirable characteristics that we focus on in Norway.
In the international research carried out on "beef on dairy", it is mainly Holstein cows that are crossed with beef breeds. This cannot be compared with the Norwegian Red crossed with beef cattle, as the two dairy breeds have different characteristics. It is particularly important to avoid calving problems when beef semen is used, but it is also important to see which factors affect the financial bottom line of the farmer when the crossbred animals are slaughtered.
The project will contribute to predictability for the Norwegian dairy farmer, in that the result from the use of beef semen is more in line with expectations.
Trenden i landbruket viser en økt etterspørsel for bruk av kjøttfesemin på melkeku, en stadig større andel av melkekyr insemineres med kjøttfesemin. Bruk av kjøttfesemin på melkeku gir økonomisk gevinst for bonden i form av bedre tilvekst og bedre slakteoppgjør på avkommet.
Den økte etterspørselen for kjøttfesemin på det norske melkebruket økter også kravet til dokumentasjon på kvaliteten på kjøttfeoksene som tilbys nasjonalt. Utenlandske seminselskap spisser avlen av kjøttfe i retning bruk på melkeku på seleksjon og dokumentasjon på oksens effekt og verdi i krysningsavl. Konkurransen fra utenlandet er stor og de norske seminselskapene har behov for å styrke sin konkurransekraft.
Med ett felles system for evaluering og rangering av de norske kjøttfeseminoksene vil konkurransekraften til norskprodusert kjøttfesemin styrkes, og okser testet under norske forhold vil bli mer brukt i den norske populasjonen. Dette kan oppnås ved å gjennomføre genetiske analyser av kalvings- og slakteegenskaper for norske kjøttferaser og NRF, hvor data fra alle raser utnyttes samtidig. Prosjektet vil ta i bruk tilgjengelig egenskapsregistreringer og stamtavler fra de to nasjonale registreringsplattformene, for å estimere avlsverdier på kjøttfeseminokser ved bruk på Norsk Rødt Fe.
Avlsverdier for kjøttfeseminokser basert på informasjon fra hele storfepopulasjonen vil være relevant og nødvendig for melkebonden i mange år fremover, med ett nytt og bedre beslutningsgrunnlag. Avlsverdiene vil integreres inn i Geno sin rutinemessige avlsverdivurdering. Avlsverdiene vil dermed holdes oppdaterte og bli formidlet ut til melkebonden.
Geno SA vil være prosjektansvarlig bedrift, med TYR og Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet som prosjektpartnere.