0 antall prosjekter

FFLJA-FFLJA

BREADVANCE: Novel sourdough from Norwegian grains for sustainable bread advancement and optimized for wheat-sensitive individuals.

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom matvitere, leger og kostholdseksperter, håndverksbakerier, bønder, en ingrediens produsent og en nasjonal pasientorganisasjon. Prosjektets mål er å utvikle surdeigsbrød av høy kvalitet tilpasset til hvetesensitive forbrukere. For å oppnå dette vil vi utvikle ...

Tildelt: Skjult

Prosjektperiode: 2025-2028

Sted: Akershus

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

Food4Cells: Developing sustainable cell culture media for cultivated meat (CM) production based on Norwegian plant-based agri-food.

Etterspørselen etter kjøtt og animalsk protein er stor og økende, og det er anslått at den globale matproduksjonen må øke med mer enn 60% innen 2025 for å dekke dette behovet. Dette skaper et stort press for å kunne levere mer protein av høy kvalitet. Samtidig blir det stadig viktigere å resirku...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2025-2027

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Meat Inspector - An instrument for detecting meat quality and defects

...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2024-2026

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Green ERA Hub - DAiry Waste and REsidues upCYCLing into Microbial ProtEin

Europa står overfor et stort problem med å skaffe nok protein. Dette skyldes at vi ikke produserer nok proteiner til å møte den økende globale etterspørselen. Å ikke ha nok protein påvirker både maten vi spiser, fôret vi gir til dyr og tingene vi lager. En måte å løse dette problemet på er å finn...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2024-2027

Sted: Akershus

NYSKAPNING-NYSKAPNING

CellDisrupt – enzymatic yeast cell disruption

CellDisrupt er en enzymteknologi for å åpne gjærceller og dermed kan bidra til en bredere anvendelse av mikrobielt produserte oljer for mat, fôr og drivstoff. Den patenterbare CellDisrupt-teknologien, for tiden utviklet til TRL 2, tilbyr muligheten til å lysere oljeproduserende gjærceller, med mu...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2024-2025

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Upcycling side-streams for sustainable and healthy ingredients and new food concepts

Matproduksjon utgjør en betydelig driver for klimaendringer. En tredjedel av ressursene går tapt som matsvinn. Up4Food har som mål å adressere dette ved å fokusere på sidestrømmer fra store matverdikjeder i Europa: potet-, frøolje-, og pelagisk fiskeindustri. Prosjektet har som mål å bygge kunnsk...

Tildelt: kr 5,2 mill.

Prosjektperiode: 2024-2026

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFLJA-FFLJA

From Gene to Bread: Building knowledge and exploiting technology to achieve high wheat self-sufficiency in Norway

Prosjektet Gene2Bread skal utvikle kunnskap som kan bidra til å øke selvforsyningsgraden av mathvete i Norge. Stabil og tilfredsstillende kvalitet av norsk hvete er avgjørende for industrien for å bruke mer norsk mathvete. Forskningsaktivitetene spenner fra identifisering av gener til bakeforsøk ...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2023-2028

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

Accelerated genetic improvement of key traits in farmed Atlantic salmon via transplantation of in vitro propagated germline stem cells

Prosjektet hadde oppstartmøte i februar 2024. Vi har kommet i gang med testing av forskjellige protokoller for både cryopreservering av vev, og dyrking av kjønnsceller. Forsøk med transplantasjon av kjønnsceller er planlagt å starte i slutten av 2024.

Tildelt: kr 15,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Vestland

FFLJA-FFLJA

Mitigating methane emissions from dairy and beef cattle through pasture grazing (MethanePasture)

MethanePasture-prosjektet tar sikte på økt bærekraft i produksjonen av mjølk og kjøtt fra drøvtyggere. Dette skal skje gjennom en serie forsøk som under norske forhold skal gi bedre estimat over produksjonen av metan fra dyr på beite sammenlignet med innefôring. Beregningene skal gjøres nasjonalt...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

LANDBASERT-LANDBASERT

Bread Rescuers: Redusert brødsvinn gjennom innovative forretnings- og forbrukerstrategier

I Norge kastes det ca. 300.000 brød hver dag, noe som i 2021 utgjorde 18 % av matsvinnet i husholdningene og 42 % av matsvinnet i dagligvarehandelen . Brødsvinn er negativt for nasjonale og internasjonale bærekraftsmål, samt nasjonale mål om økt selvforsyningsgrad. Brød er også en viktig del av ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

ERA-NET: (FORSTERK) Smart solutions for advancing supply systems in blue bioeconomy value chains_ Dissemination

Smartchain_dissemination-prosjektet adresserer behovet for en større effekt av resultatene av Smartchain-initialprosjektet på sosialt, økonomisk og politisk nivå. Smartchain_dissemination vil bruke effektive formidlings- og kommunikasjonsstrategier for å sikre at ikke bare institusjoner og selska...

Tildelt: kr 0,22 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FRIPROSJEKT-FRIPROSJEKT

SPORE NANOFIBER: Exploring novel extremely heat and chemically resilient nanofibers expressed on bacterial spores

Sporene er bakterienes svar på ugjestmilde miljøer, og fungerer som små overlevelseskapsler som kan overleve i årevis under ekstreme forhold som varme, kulde, tørke og til og med desinfeksjonsmidler. Sporer fra Bacillus cereus (B. cereus)-gruppen evne til å overleve prosessering av mat er et stor...

Tildelt: kr 9,6 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Akershus

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

ERA-NET: (FORSTERK) SIDESTREAM_DISS

SIDESTREAM_DISS aims at disseminating SIDESTREAM results during the most important meeting of key players in the European aquaculture business, research, and policy. The annual conference of the European Aquaculture Society is the largest gathering of professionals active in European aquaculture....

Tildelt: kr 0,22 mill.

Prosjektperiode: 2023-2023

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

KSP: ARRIVAL of cellular agriculture- Enabling biotechnology for future food production

Målet i ARRIVAL er å produsere melk, egg og kjøttproteiner ved hjelp av fermentering og celledyrking, med norske råvarer og bi-produkter som innsatsfaktorer. Videre er målet med prosjektet å utforske mulige samfunnsmessige potensialer og hindringer for å inkludere dette i nye matprodukter. Vi h...

Tildelt: kr 20,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

ERA-NET: (FORSTERK) Workshop in the use of FT-IR for evaluating humification in marine-based composts

Humusstoffer, inkludert humussyre (HA) og fulvinsyre (FA), er gunstige for jord- og plantehelsen og fungerer som karbonlager. De finnes naturlig i jord og vann og dannes gjennom en kombinasjon av kjemiske og biologiske prosesser når organisk materiale brytes ned. Humusstoffer dannes også under ko...

Tildelt: kr 0,22 mill.

Prosjektperiode: 2023-2024

Sted: Møre og Romsdal

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET:(FORSTERK) BlueBio Sumafood_BCOM Commercial production of marine ingredients from Rest Raw Material

Restråstoff oppstår overalt hvor vi foredler eller prosesserer næringsmidler, og i fiskeindustrien handler det i stor grad om innmat og avskjær etter sløying og filetering av fisk. I Norge har vi lange tradisjoner med å ta vare på restråstoffet, også i industriell skala, men veldig lite av restrå...

Tildelt: kr 0,22 mill.

Prosjektperiode: 2023-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: (FORSTERK) BlueBio, Soundwaves as a platform for communication of three-dimensional data sets, BlueCC

Soundscapes er et innovativt kommunikasjonsprosjekt hvor målet er å ta store mengder forskningsdata som har blitt generert i et enkelt prosjekt og presentere dem som lyder i stedet for den mer tradisjonelle visuelle presentasjonen. Dette skal vi få til gjennom å utnytte en viktig egenskap med da...

Tildelt: kr 0,22 mill.

Prosjektperiode: 2023-2023

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MILJØTEMA-MILJØTEMA

Recyclable food contact packaging based on recycled fiber and removable barrier

Det er et økende fokus og ønske om å redusere plastmatemballasje. Over 60% av europeiske forbrukerne anser cellulosebaserte materialer som papir og papp som "grønnere" alternativer enn plast. Fiberbaserte materialer har imidlertid dårligere barriereegenskaper enn plast og vil trekke til seg vann...

Tildelt: kr 9,2 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

GRUNNBEVILGNING-GRUNNBEVILGNING

Grunnbevilgning - Nofima

...

Tildelt: kr 291,1 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FFLJA-FFLJA

Sustainable, competitive and optimised milder processed foods with simpler ingredient lists (SOUP)

Meningene spriker om hva slags mat som er sunn, hva som er bærekraftig og hvordan maten vi spiser skal produseres. Uklare definisjoner og kategoriseringer, som f.eks. «ultraprosessert mat» (UPM), kan bidra til forvirring hos forbrukerne om hva som er gode valg. Matvarebransjen ønsker å produsere ...

Tildelt: kr 38 416

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Oslo

INNO-NAERING-INNO-NAERING

Recyclable Barrier Pouch with extraordinary shelf life

Real Turmat og Real Field meal er kjente norske matvaremerker produsert av det familieeide selskapet Drytech i Tromsø. Konseptet deres er å gi utendørs- og forsvarssegmentet sunne, lette måltider som er enkle å tilberede. Produktene har 5- og 7-års holdbarhet ved romtemperatur. For å nå denne eks...

Tildelt: kr 9,8 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

RETUREU-RETUREU

RETUR-EU NIVA

...

Tildelt: kr 75,1 mill.

Prosjektperiode: 2023-2030

Sted: Oslo

FFLJA-FFLJA

Next generation food packaging materials - wood fibre based packaging with biobased water and gas barriers

I NxtBarr-prosjektet er målet å utvikle matvareemballasje som ivaretar matsikkerhet samtidig som bruken av ikke-nedbrytbar plast unngås. Emballasje som er i direkte kontakt med drikke og vannholdig mat (primæremballasje) er i dag ofte av plast, siden plast har utmerket barriere mot vann. Selv fi...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFLJA-FFLJA

SAUTO - Småfeklassifisering AUTomatisk og Objektivt

Prosjektet “SAUTO - Småfeklassifisering AUTomatisk og Objektivt” skal utvikle en totalløsning for automatisk og objektiv klassifisering av småfe basert på ny sensor- og informasjonsteknologi, ved avansert modellering og analysemetodikk basert på store datamengder. Det er et sterkt ønske fra norsk...

Tildelt: kr 0,45 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Oslo

FFLJA-FFLJA

Forebyggende effekt ved daglig Jarlsberg inntak mot beinskjørhet og redusert bein helse til risikopasienter og aktive skiløpere

Skiløpere representerer en sport som er utsatt for lav energi tilgjengelighet og nedsatt beinhelse. Jarlsbergost har lovende effekter på bein med høyt innhold av K2-vitaminer og et stoff som omtales DHNA på grunn av bakterien propionebacterium freudenreichii (PF). Jarlsberg og Norvegia ost har id...

Tildelt: kr 0,18 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Oslo

GRUNNBEVILGNING-GRUNNBEVILGNING

Grunnbevilgning - RISE PFI

...

Tildelt: kr 11,8 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Trøndelag - Trööndelage

RETUREU-RETUREU

RETUR-EU RISE PFI

...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2030

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFLJA-FFLJA

Tailor-making specialized collagen peptides for high-end markets using by-products from the Norwegian poultry and salmon industry

Målet med SpectaColl er å kunne skreddersy produksjon av kollagenpeptider fra fjærfe- og lakserestråstoffer til spesialiserte produkter innen mat, helse og farmasøytisk sektor. I prosjektet har vi jobbet med målrettet produksjon av kollagenpeptider, og det første eksperimentelle designet i prosje...

Tildelt: kr 0,55 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

ERA-NET: BlueBio - Advancing European bivalve production systems

Muslinger inneholder essensielle næringsstoffer som omega-3 fettsyrer og jod. Produksjon av muslinger har lavt mljøavtrykk , men i Europa ligger den teknologiske utviklingen i denne produksjonen langt bak andre sektorer. BIVALVI vil bidra til å øke bærekraftig produksjon av muslinger ved å kombin...

Tildelt: kr 5,1 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

First Annual Nordic Food Forum

Samarbeid er stikkordet når vi høsten 2022 lanseres arrangementet First Annual Nordic Food Forum i Trondheim. Dette prosjektet vil bringe sammen nordiske forskere, undervisere, ulike mataktører, studenter og forvaltning for å dele kunnskap og erfaringer og jobbe frem tiltak for å løfte Norden som...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2022-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage