558 prosjekter

FORNY20-FORNY2020

STUD: Spiny Seafoods - Harvesting and size enhancement of sea urchins

I løpet av de siste par tiårene har økende bestander av kråkeboller langs Norskekysten ført til overpopulasjon i enkelte områder, og dette har videre ført til nedbeiting av tareskogen langs kysten. Langs Norskekysten alene er det estimert en bestand av kråkeboller på rundt 80 milliarder individer...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Disinfectants in food production: efficacy towards foodborne bacteria and potential cross-resistance to antibiotics

Antibiotikaresistente bakterier er en verdensomfattende trussel som er forventet å forårsake opptil 10 millioner dødsfall i året på globalt nivå innen 2050. Økt forståelse av mulige drivere og spredningsveier for antimikrobiell resistens (AMR) er avgjørende hvis vi skal klare å slå tilbake denne ...

Tildelt: kr 10,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SPOT-ON – Monitoring system for animal production

Gledelige nyheter fra forskningsverden: SPOT-ON-teknologien har fått støtte fra Norges forskningsråd Forskerne Marianne Oropeza-Moe og @Tore Framstad ved NMBU - Norwegian University of Life Sciences samarbeider med Kyrre Delin Fredriksen og Mads Martinussen/ Inventas, om å utvikle og teste en ny...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Trygg Rakfisk - Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

Rakfisk er et populært og tradisjonsrikt produkt som er unikt for Norge. For mange er det en uunnværlig del av maten som spises rundt julehøytiden. Rakfisk er ørret eller røye som modnes i saltlake over flere måneder ved lav temperatur. Dette gir en karakteristisk smak. Rakfisk har vesentlige utf...

Tildelt: kr 6,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food (R)evolution - Kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner

Hver dag spises det ca. 1,1 millioner lunsjer i jobbkantiner, studentkantiner og skolekantiner i Norge, og gjestene er i stor grad villige til å prøve nye produkter. Kantinen er derfor en egnet arena for å servere nye og bedre lunsjmåltider som også er sunne og bærekraftige. For å utforske muli...

Tildelt: kr 12,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Viken

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

Recycled Plastics for Food Contact Packaging

RecyFoodPack skal bidra til å utvikle innovative systemer for plastemballasje til mat som øker bruken av resirkulert plast og samtidig sikre matvaretrygghet og kvalitet. Derved vil vi også bidra til å nå Norges sirkulærøkonomi-mål. Emballasje utgjør omtrent 40 % av plastforbruket i EU. I Norge br...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Vestfold og Telemark

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kveik – Original Norwegian Farmhouse Brewing Yeast: Innovative product development, product stability and potential new uses

Kveik, et gammelt norsk ord for gjær, er tradisjonell ølgjær som har blitt brukt i generasjoner på småbruk i Norge og bevart som blandede kulturer. Kveikkulturer er kjent for å ha ønskelige egenskaper ved ølbrygging. For å kommersialisere kveik som lett tilgjengelige, brukervennlige og stabile ku...

Tildelt: kr 6,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Innlandet

FORNY20-FORNY2020

KVAL: BacPress - active packing technology to increase food shelf life

BacPress-teknologien vil løse en universell utfordring i næringsmiddelindustrien ved å bruke utstyr de allerede har. Ved å bruke proprietære antimikrobielle stoffer, sammen med trykkbehandling, opprettholdes optimal produktkvalitet for ferske emballasjer. I tillegg vil holdbarheten til disse prod...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable Eaters - Consumers in a sustainable Norwegian food system

Hele verdikjeden for mat må revurderes, inkludert effektivisering av ressursbruk, reduksjon av matsvinn og tilpasning av kosthold. Rapporter som ‘Klimakur 2030’ har pekt på spesifikke tiltak rettet mot forbruker for å møte disse utfordringene. Vi kommer derfor ikke utenom; forbrukerne må bidra i ...

Tildelt: kr 30,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SDG Wizard - An Interactive Assessment and Reporting Tool for Localizing the Sustainable Development Goals of the UN Agenda 2030

Bærekraftsrapportering blir i dag sett på som en konkurransefortrinn for bedrifter for å tiltrekke seg investeringer og bygge en sosial aksept (miljømerke) som konkurransefortrinn. Det hele startet i 2015 da verdensledere gikk med på 17 globale mål, offisielt kjent som bærekraftsmålene. Vi foruts...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Vestland

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

SustainPack- sustainable packaging in a circular economy

The SustainPack project goal is to transform the food packaging value chain to a circular and more sustainable value chain, and hence development of a greener sector and new businesses. In order to achieve thisthiwe will work on development of well-functioning markets for recycled and reuse of f...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

WasteNOmore: organic waste in Norway transformed into valuable resources

In Norway, about 355.000 tons food waste is generated annually (42.1 kg per capita, 2018). The production of this wasted foods equals about 600.000 tons CO2 eq. in Norway pointing to a high climate impact of its reduction. In addition to household food waste comes undocumented tonnage volumes of ...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Vestland

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

NYLIPID - Nye konsentrerte marine fettsyreprodukter for humant konsum

Fiskeoljer er kjent for å inneholde sunne omega3-fettsyrer. Mest kjent er de langkjedede flerumettede omega3-fettsyrene EPA og DHA. Det er et marked for omega3-oljer både innenfor mat, kosttilskudd og farmasi. Epax er en ledende produsent av omega3-konsentrater og er aktiv innen forskning og ut...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Vestland

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

Grønn og bærekraftig vareproduksjon i Norge; Produktivitet – Hjemhenting og Eksport

For å redusere negative effekter på klima og miljø, må verden og Norge gjennom en overgang til vareproduksjon og produkter med lavere miljømessig fotavtrykk. Det må sikres at industriell produksjon skjer på en grønn og bærekraftig måte, samtidig som vi skaper vekst. Norge er rikt på naturressurse...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Innlandet

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Fruit quality measurement device

I dette prosjektet presenteres en ny teknologi som muliggjør rask og ikke-destruktiv måling av kvalitets-egenskaper i frukt. Teknologien kan forbedre mulighetene til å tilby frukt av høy og konsistent kvalitet, og til å gjennomføre kvaliteskontroller med lavere kostnader og raskere responstid enn...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Trøndelag - Trööndelage

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Precision Food Production

Verdens matproduksjon står foran enorme utfordringer knyttet til bærekraft og matsikkerhet for en voksende befolkning. Vi må redusere matsvinnet, utnytte alle råvarer fullt ut og produsere maten på en bærekraftig måte. For å oppnå dette trenger vi en industri som produserer akkurat de produktene ...

Tildelt: kr 63,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation, consumer understanding and food processing knowledge for increased sustainability and health

Prosjektet FoodForFuture har som mål å bidra til forskningsdrevet innovasjon i norsk matindustri i tråd med FNs bærekraftsmål gjennom forståelse av innovasjonsprosesser, forbrukere, og produkt- og prosessinteraksjoner. WP1 “Innovasjon” vil fokusere på å skape en dypere forståelse av norsk matindu...

Tildelt: kr 85,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Optimal processing of macroalgae as a new sustainable food ingredient

Tang og tare er bærekraftige vekster som brukes lite i matindustrien i dag. De er næringsrike høykvalitetsråvarer med potensielle egenskaper utover smak og ernæring. Trenden mot lavere inntak av kjøttprodukter fører til et økt behov for gode og smakfulle plantebaserte alternativer, hvor tang og t...

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Green technology for plant-based food

GreenPlantFood vil bidra til å omstrukturere matsystemene i Norge mot en mer bærekraftig og "grønn" verdikjede som nevnt i "Klimakur 2030". Økt bruk av planter til mat har positive effekter på helse og miljø, og vi søker å finne og utvikle nye, sunne og attraktive plantebaserte matvarer i nært sa...

Tildelt: kr 27,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable growth of the Norwegian Horticulture Food System

I 2018 stod grøntsektoren for 17% av totale produksjonsverdien i primærproduksjonen i norsk jordbruk. Grøntnæringen kjennetegnes av intensiv produksjon med høy verdiskaping per arealenhet og gir grunnlag for en variert industri. Interessen for sunt kosthold, kortreist mat og bærekraftig matproduk...

Tildelt: kr 19,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Viken

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Norwegian agricultural products and ingredients for a healthy and sustainable future

Mange rapporter understreker fremtidige utfordringer på grunn av en voksende befolkning i kombinasjon med begrensede landbruksområder og klimaendringer. For å møte disse utfordringene er det allment anerkjent at matsystemet må endres. For å klare dette er det behov for forskningsbasert kunnskap s...

Tildelt: kr 69,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FutureFoodControl- Foodsafety, reduced food waste and sustainabel packaging

FutureFoodControl: Trygg mat, redusert matsvinn og bærekraftige emballeringssystemer. Det oppstår stadig nye utfordringer knyttet til mikrobiell trygghet og forringelse av maten, og det er et stort fokus på reduksjon av matsvinn og reduksjon av bruk av plast til emballering av mat. I programmet s...

Tildelt: kr 82,3 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Next generation functional pet food for selected segments by use of new biobased ingredients with effect on dog health and wellbeing

Norilia og Felleskjøpet vil utvikle og lansere innovative hundefôr-produkter basert på nye biobaserte og bærekraftige ingredienser med funksjonelle egenskaper egnet for spesial-produkter til utvalgte segment. Ingrediensene er; hydrolyserte fjørfe-proteiner, uløselige proteiner- og mineraler, egg...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ny teknologi for bedre ferdigretter og mer bærekraftig emballasje

I det norske markedet øker omsetningen av ferdigmat, men markedet er i endring. Det er mye fokus på å øke grønnsaksandelen i produktene og med det bedre ernæringsverdien. Men det er utfordringer knyttet til konservering av grønnsaker; mange typer grønnsaker kan oppleves som overkokt og dette har ...

Tildelt: kr 4,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Oslo

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Nytt produksjons- og produktkonsept for mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk til et krevende marked året rundt

Prosjektets overordnede idé er å øke verdiskapning, bedre lønnsomhet og konkurransekraft for norsk prosessert hvitfisk, gjennom å utvikle mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk. Til tross for norske helsemyndigheters mål om 20% økning i fiskekonsum innen 2021, er konsumet på vei ...

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Nordland - Nordlánnda

BIONÆR-Bionæringsprogram

Proteins and biomolecules sources for nutritional security and biodiversity of bakery products in a circular food system

Verdens befolkning vokser og det fører til et økt behov for mat, spesielt høyverdige proteiner. Landbruk og landbruksbasert matproduksjon fører til at det dannes flere milliarder tonn restråstoff hvert år. Disse sidestrømmene skapes gjennom hele verdikjeden – fra produksjon til distribusjon. Dis...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2020-2023

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Diversifying sustainable and organic food systems

FOOdIVERSE skal undersøke hva som karakteriserer matforsyningen og matforbruket i fem europeiske land: Tyskland, Italia, Norge, Polen og Storbritannia. Prosjektet søker å identifisere hva som kjennetegner et robust og mangfoldig forsynings- og forbruksmønster og hvilke faktorer som kan bidra til ...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2020-2023

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

The use of live insect larvae to improve sustainability and animal welfare of organic chickens production

Poultrynsect er et forskningsprosjekt utviklet av et konsortium av forskere med ekspertise innen agronomi, fjærfeernæring, entomologi, mat og veterinærvitenskap som tilhører forsknings- og akademiske institusjoner i fire europeiske land (Belgia, Tyskland, Italia og Norge). Prosjektet tar sikte på...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2020-2023

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

EUROSTARS-EUROSTARS

E!1142997 PhagePow(d)er: Sustainable, Effectiv and Natural Inhibition of Food-Borne Pathogens by Advanced Phage Technology

Eksisterende prosesseringshjelpemidler for mattrygghet, selv om de for det meste er effektive, kan fortsatt ikke forhindre antimikrobiell resistens og sykdomsutbrudd. Dette medfører en enorm sosioøkonomisk belastning på grunn av sykelighet, dødelighet og tilbakekallinger av produkter. Videre ønsk...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2020-2023

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

SFI-Sentre for forskn.drevet innov

DigiFoods - Digital Food Quality

DigiFoods skal utvikle smarte sensorer for måling og digitalisering av matkvaliteten direkte på produksjonslinja. Denne informasjonen kan brukes til optimering av både prosesser og verdikjeder for økt lønnsomhet og reduksjon av matsvinn. Kvaliteten på råvarene i matindustrien varierer svært mye....

Tildelt: kr 96,0 mill.

Prosjektperiode: 2020-2028

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku