587 prosjekter

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering og rehydrering av melkebaserte pulvere

Melkepulver er et viktig produkt for meieriindustrien, og brukes som ingredienser i mange næringsmidler. Bruk av de ulike melkepulverne avhenger av deres sammensetning, smak og løselighet inn i andre produkter. Det er stadig økende etterspørsel, nasjonalt og internasjonalt, etter proteinrike pulv...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability

I NewTools samarbeider det norske matsystemets aktører for å få til mer bærekraftig matproduksjon. NewTools skal gi ny kunnskap om ernæring, klima- og miljøpåvirkning og hvordan dette henger sammen med miljømessig og sosial bærekraft. Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn m...

Tildelt: kr 30,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased and market-adapted production of grain legumes in Norway to increase self-sufficiency of proteins for food and feed

Dette prosjektet skal bidra til økt produksjon av proteinvekster i Norge for å møte en økende etterspørsel. Norsk matindustri er aktive i produktutvikling av proteinrike, plantebaserte produkter og ønsker tilgang på norske råvarer. Fôrindustrien ønsker norskproduserte råvarer for å erstatte impo...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effects of polyploidization during adaptive evolution in yeasts (PloidYeast)

Klimaendringer, habitatødeleggelser og annen antropogen aktivitet truer verdens matproduksjon og matsikkerhet. FN har lansert fire ulike strategier for å ivareta verdens matsikkerhet. Målet i prosjektet PloidYeast, er å utvikle nye bioteknologiske verktøy og ressurser som vil kunne bidra til bedr...

Tildelt: kr 11,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Oslo

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

BlueBio Enhancing and controlling the quality of cultivated seaweed for large-scale production and sustainable supply chain to food and feed

QualiSea har som mål å fjerne flaskehalser for videre vekst i Europeisk taredyrking, og dermed gi grunnlag for økt bruk av tare som råstoff for mat, fôr, materialer og høyverdiprodukter. Taredyrking er en ung næring i Europa, og produksjonsvolumene er foreløpig små. Den dominerende anvendelsen er...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Sustainable utilization of MARIne resources to foster GREEN plant production in Europe

The MARIGREEN project will valorise residual materials from the BLUE sector, of which many are currently poorly utilised, by treating them with appropriate technology and applying in agriculture (GREEN sector). Significant amounts of fertilisers applicable in organic growing are required to achie...

Tildelt: kr 5,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Rogaland

FORNY20-FORNY2020

KVAL: All-in-One: Production of G-block containing alginate from Pseudomonas fluorescens

Biopolymerar har spela ei viktig rolle i ikkje berre i mat og fór, men også for industriell og farmasøytisk bruk i mange tiår. Alginat er ein lineær biopolymer sett saman av mannuronsyre (M) og guluronsyre (G). Den prosentvise mengda av dei to uronsyrene, korleis dei er fordelte i alginatet og le...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain

SuMaFood is a 7-way transnational partnership between 3 industrial partners, 3 universities, and 1 R&D research institute from Greece, Norway, Romania, and Spain, respectively. In addition, the project Consortium has four associated partners that will contribute with biomass to the project and th...

Tildelt: kr 7,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Pandemic Entanglements: The Political Ecology of Industrial Meat Production in the “Pandemic Era”

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) erklærte nylig at vi lever i en «pandemisk tidsalder» med et økende antall og hyppigere utbrudd av sykdommer spredt mellom dyrearter, inkludert mennesker. Slike sykdommer kan potensielt forårsake fremtidige pandemier som vil ha sterk innvirkning på samfunn ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Preservation of underutilized fish biomasses for improved quality, stability and utilization

The aim of BlueBioProfius is to address challenges in the supply chain related to lumpfish (roe and carcass) and tuna side-streams by developing preservation solutions for maintaining quality and improving utilization of the entire biomass. Improved preservation methods will be developed to enhan...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Tildelt: kr 26,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

BlueBio - Total Value Chain Optimization of Seaweeds Furcellaria lumbricalis, A bioeconomic ALGAE demonstration

TACO Algae will take a circular economy approach to evaluate two different red algae species in existing SMEs. The first one is currentlyharvested wild, while the other is cultured in a sustainable new cultivation system. The circular economy approach focuses on supply chainoptimization and minim...

Tildelt: kr 4,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

EUROSTARS-EUROSTARS

E!114857 Novel high-value ingredient based on fermented seaweed disrupting the food and nutraceutical markets

Dyrket tare er en bærekraftig og næringsrik marin råvare med potensial til å bli en viktig og sentral del av kostholdet i Europa. SEAPRO vil utvikle en banebrytende fermenteringsprosess for dyrket sukkertare og butare ved å ta i bruk nye bakteriestammer og ved å optimalisere prossessbetingelsene ...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

KVAL: EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey er en ny metode for verdiskaping fra biprodukter innen meieriindustrien. Bruk av EpiWhey vil transformere produksjonen av epilaktose ved å muliggjøre en kostnadseffektiv og bærekraftig produksjon i en ny to-trinns patenterbar prosess. Det er foreløpig få metoder for å utnytte den rikholdi...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Viken

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Algefilm fra tare som erstatning for plast i emballasje og engangsartikler.

Plast på avveie er en betydelig miljøtrussel. Store mengder sjøpattedyr, fugl og fisk dør årlig av plastsøppel. Milliarder av små plastbiter havner i hav og jordsmonn, og spises av dyr og organismer som videre spres i næringskjeden. Årlig ender 8 mill tonn søppel i verdens hav og opp mot 80% av d...

Tildelt: kr 12,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Rogaland

FORNY20-FORNY2020

STUD: Spiny Seafoods - Harvesting and size enhancement of sea urchins

I løpet av de siste par tiårene har økende bestander av kråkeboller langs Norskekysten ført til overpopulasjon i enkelte områder, og dette har videre ført til nedbeiting av tareskogen langs kysten. Langs Norskekysten alene er det estimert en bestand av kråkeboller på rundt 80 milliarder individer...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA: Engineering microbial communities for the conversion of lignocellulose into medium-chain carboxylates

Mikrobe basert produksjon av kjemiske forbindelser som brukes i vårt daglige liv er et bærekraftig alternativ til mer tradisjonelle industrielle prosesser som petrokjemisk produksjon eller utvinning av naturressurser. Mikrober som bakterier og sopp har allerede blitt brukt i hundrevis av år i pro...

Tildelt: kr 3,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

STUD: Tastebuds - Local food: A Social and Sustainable Shopping Experience

Tastebuds er en nettbasert matteknologi-startup for lokalmat i Bergen. Vårt formål er å løse problemer for både konsumenter og produsenter i deres søk etter den beste maten for deres smaksløker. Vi vil øke tilgjengeligheten av lokale matvarer for konsumenter, samtidig som vi reduserer tids- og re...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Vestland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

FoodLessons: Culinary Heritage as a Resource in Developing "Food Nation Norway 2030"

I 2010 ble mat for første gang registrert på UNESCOs ikke-materielle verdensarvliste med oppføringen av Middelhavsdietten, fransk gastronomisk matskikk, Michoacán-kjøkkenet, samt kroatisk ingefærbrød. Interessen for det nordiske kjøkken og dets teknikker, råvarer og retter har hatt et kraftig opp...

Tildelt: kr 7,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Oslo

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Disinfectants in food production: efficacy towards foodborne bacteria and potential cross-resistance to antibiotics

Antibiotikaresistente bakterier er en verdensomfattende trussel som er forventet å forårsake opptil 10 millioner dødsfall i året på globalt nivå innen 2050. Økt forståelse av mulige drivere og spredningsveier for antimikrobiell resistens (AMR) er avgjørende hvis vi skal klare å slå tilbake denne ...

Tildelt: kr 10,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

High somatic cell numbers in goat milk – influence on product quality

Målet med prosjektet er å sikre bærekraftig melkeproduksjon fra friske geiter ved å bidra til ny kunnskap om årsaker til høyt celletall i norsk geitemelk, og videre betydning for osteutbytte og kvaliteten på produkter av geitemelk. Denne kunnskapen har også relevans og overføringsverdi for kumelk...

Tildelt: kr 9,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Viken

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SPOT-ON – Monitoring system for animal production

Gledelige nyheter fra forskningsverden: SPOT-ON-teknologien har fått støtte fra Norges forskningsråd Forskerne Marianne Oropeza-Moe og @Tore Framstad ved NMBU - Norwegian University of Life Sciences samarbeider med Kyrre Delin Fredriksen og Mads Martinussen/ Inventas, om å utvikle og teste en ny...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable Eaters - Consumers in a sustainable Norwegian food system

Hele verdikjeden for mat må revurderes, inkludert effektivisering av ressursbruk, reduksjon av matsvinn og tilpasning av kosthold. Gjennom fem arbeidspakker og fire eksempelstudier vil Sustainable Eaters prosjektet gi økt forståelse for og forsterke forbrukernes bidrag til et bærekraftig, norsk m...

Tildelt: kr 30,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food (R)evolution - Kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner

Formålet med Food (R)evolution (FR) er å innovere måten man arbeider sammen på i verdikjeden slik at konsumet av bærekraftig mat i Norge utvikler seg i positiv retning. Dette skal vi gjøre ved å bruke kantinen som innovasjonsarena for bærekraftig mat og matvaner. Tradisjonelt er verdikjeder satt ...

Tildelt: kr 12,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kveik – Original Norwegian Farmhouse Brewing Yeast: Innovative product development, product stability and potential new uses

Kveik, et gammelt norsk ord for gjær, er tradisjonell ølgjær som har blitt brukt i generasjoner på småbruk i Norge og bevart som blandede kulturer. Kveikkulturer er kjent for å ha ønskelige egenskaper ved ølbrygging. For å kommersialisere kveik som lett tilgjengelige, brukervennlige og stabile ku...

Tildelt: kr 6,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Innlandet

FORNY20-FORNY2020

KVAL: MARC - a novel multi-purpose optical sensor

MARC er en nyutviklet optisk sensor som vesentlig øker dynamisk måleområde, det vil si at den øker forskjellen mellom maksimum og minimum verdier som kan måles sammenlignet med eksisterende teknologi, uten at det går ut over nøyaktigheten. Dette er oppnådd ved å bruke en unik kombinasjon av to fo...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - EAT4HEALTH, Palatable, nutritious and digestible foods for prevention of undernutrition in active aging

Underernæring blant eldre er et omfattende problem der preferanser for mat, hvordan maten føles i munnen, og hvordan den fordøyes og tas opp i kroppen har betydning for helsen. I EAT4AGE er det seks forskningspartnere og to industripartnere fra Frankrike, Irland, Israel, Norge og Storbritannia so...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku