0 antall prosjekter

FORNY20-FORNY2020

EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey er en ny metode for verdiskaping av biprodukter innen meieriindustrien. Bruken av EpiWhey vil transformere produksjonen av epilaktose ved å muliggjøre en kostnadseffektiv og bærekraftig produksjon i en ny to-trinns patentert prosess. Det er for tiden få metoder for å fullt ut utnytte den ...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Viken

FORNY20-FORNY2020

BacPress - active packing technology to increase food shelf life

BacPress-teknologien løser behovet for maksimal produktkvalitet, økt holdbarhet og matsikkerhet, ved å utnytte allerede tilgjengelig utstyr og ny vitenskapelig kunnskap. BacPress kombinerer proprietære antimikrobielle stoffer og høytrykksbehandling for å oppnå optimal produktkvalitet som vil oppr...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: ARRIVAL of cellular agriculture- Enabling biotechnology for future food production

Den globale matproduksjonen må øke med mer enn 60 % innen 2050, denne maten må produseres mer bærekraftig og med full utnyttelse av råvarene. For å bidra til dette vil vi bruke Cellular Agriculture (CellAg) som en ny, muliggjørende og fundamentalt annerledes teknologi for å produsere mat. Målet i...

Tildelt: kr 20,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FORNY20-FORNY2020

SenseInside: Handheld NIR instrument for sub-surface food quality assessment

SINTEF og Nofima har tidligere utviklet, testet, og verifisert en prototype for raske og berøringsfrie kvalitetsmålinger som kan brukes til blant annet bestemmelse av kjøttinnhold i kongekrabbe, vanninnhold i klippfisk, fettinnhold i hel fisk og sukkerinnhold i jordbær. SenseInside har som mål å ...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

Recyclable food contact packaging based on recycled fiber and removable barrier

Det er et økende fokus og ønske om å redusere plastmatemballasje. Over 60% av europeiske forbrukerne anser cellulosebaserte materialer som papir og papp som "grønnere" alternativer enn plast. Fiberbaserte materialer har imidlertid dårligere barriereegenskaper enn plast og vil trekke til seg vann...

Tildelt: kr 9,2 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

New products from cultivated seaweed for blue-green value-chains

Det grønne skiftet innebærer blant annet en overgang fra bruk av fossile til fornybare ressurser. Det betyr at vi i større grad enn før må basere oss på biologisk material – biomasse - som dyrkes på et så lavt nivå som mulig i næringskjeden. Makroalger – som tang og tare – kan dyrkes i havet og f...

Tildelt: kr 30,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Integrated approach to the challenge of sustainable food systems: adaptive and mitigatory strategies to address climate change & malnutrion

Populærvitenskapelig presentasjon - Kongressen til European Association of Agricultural Economists (EAAE) - internasjonalt økonometrisk samfunn – OECD-møter - Årsmøte i Norges Økonomiforbund - Klima- og matsystemkonferanser Forhåndsanmeldt publisering i vitenskapelige tidsskrifter som - Landbru...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2023-2024

Sted: Viken

FORNY20-FORNY2020

KVAL: TwinFish simulation: Training multipurpose robots to handle seafood

...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2023-2023

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Forebyggende effekt ved daglig Jarlsberg inntak mot beinskjørhet og redusert bein helse til risikopasienter og aktive skiløpere

Beinskjørhet er en folkesykdom og rammer først og fremst eldre kvinner. Idrettsutøvere som syklister og langrennsløpere er utsatt for tretthetsbrudd. De eldre får tap av beinmasse etter overgangsalder. Brudd grunnet beinskjørhet er smertefullt, og eksempelvis lårhalsbrudd har stor grad av dødelig...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2025

Sted: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Next generation food packaging materials - wood fibre based packaging with biobased water and gas barriers

I NxtBarr-prosjektet er målet å utvikle matvareemballasje som ivaretar matsikkerhet samtidig som bruken av ikke-nedbrytbar plast unngås. Emballasje som er i direkte kontakt med drikke og vannholdig mat (primæremballasje) er i dag ofte av plast, siden plast har utmerket barriere mot vann. Selv fi...

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektperiode: 2023-2026

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Visions and the consequences - analysing visions for Norwegian agriculture and its consequences for food security

Norsk matsikkerheit kan bli og er til ein viss grad truga av internasjonale konfliktar, handelssanksjonar, samanbrot av internasjonal distribusjonssystem, klimaendringar, utbrot av plante- og dyresjukdommar og store endringar i global etterspurnad og tilgang på mat globalt som hindrar tilstrekkel...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2023-2027

Sted: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Synergy of blue-green sectors for resilient biomass prod.-processing to develop sust. feed ingredients for European aquaculture

Akvakultur har den hurtigst voksende produksjonen av animalsk protein i verden. Få andre metoder kan fremstille animalsk protein mer effektivt. Produksjonen krever mindre fôr, vann og landområder og har et lavere karbonfotavtrykk enn landbasert husdyrproduksjon. Akvakultur har også et stort poten...

Tildelt: kr 5,2 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable increases in market share of Norwegian grown onions by utilizing side streams and improved shelf life of peeled onions.

Målet med prosjektet er å øke markedsandelen til norsk løk ved bruk av sidestrømmer for utvikling av nye produkter og ved å øke kvaliteten og holdbarheten til skrellet løk. Sidestrømmene inkludere løk av uønsket størrelse, og tørre skjell fra skrellet løk. Ved utvikling av nye produkter som løkol...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2022-2026

Sted: Vestfold og Telemark

EUROSTARS-EUROSTARS

E1957- Seaweed-based flexible and home-compostable food packaging

SeaweedPack utvikler bærekraftige fleksible filmer for matinnpakning. Målet for dette prosjektet er å optimalisere produksnonsprosessen med fokus på filmer med ulike barriere- og mekaniske- egenskaper og skalere denne for ulike industribransjers behov.

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Insekter som ny og bærekraftig fôrråvare i fiskefôr

Etterspørselen etter fisk øker, og dermed også fôr til fisk. Samtidig blir 1/3 av all mat som blir produsert aldri spist. Prosjektet Insekter som ny og bærekraftig fôrråvare i fiskefôr forsøker å koble disse utfordringene i en sirkulær løsning, der tidligere næringstoffer oppsirkuleres til en pro...

Tildelt: kr 10,2 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Vestland

FORNY20-FORNY2020

REQUEST- REnewal, QUality and yield ESTimation in grasslands

En flaskehals for økt avling og kvalitet av norsk fôr er avlingsregistrering. REQUEST vil bidra til å fjerne denne flaskehalsen ved å gi bonden en brukervennlig, men likevel avansert løsning for avlingsregistrering som samtidig legger til rette for økt utnyttelse av norske fôrressurser i meieripr...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Viken

FORNY20-FORNY2020

Fully Automated Ultrasonication Robot for Homogenization of Biomass Samples

Probe ultralydsonikatorer er mye brukt til homogenisering eller desintegrasjon av alle typer biomasseprøve i næringsmiddelindustrien, kjemisk industri og forskningslaboratorier. De fleste av sonikatorene håndteres fortsatt manuelt av høyt kvalifiserte teknikere per i dag. Nåværende robotløsninger...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Arr: Carbohydrate Bioengineering Meeting 14

Konferansen vil ha syv inviterte og 30 utvalgte foredragsholdere. Et fokus for komiteene som skal velge ut foredragsholdere er at spesielt unge talenter skal få muligheten til å presentere sin forskning. Temaer som dekkes på konferansen er: 1 Mechanisms, structure-function relationships, and dyn...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2022-2022

Sted: Viken

FORNY20-FORNY2020

Verification and upscaling of microbial biomass production by anaerobic respiration

Måten vi produserer mat er i ferd med å endre seg dramatisk ettersom mikroorganismer kan benyttes til å produsere encelleproteiner i storskala fermentorer. Slik produksjon av mikrobiell biomasse i nedsenkede kulturer er allerede iverksatt til produksjon av mat og fôr, og nye prosesser hvor autotr...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Viken

FORSKSKOLE-Forskerskoler

Research school in Nutrition

NutriNOR er en nasjonal forskerskole for doktorgradsstipendiater i Ernæring, finansiert av NFR. Universitetet i Bergen er vertskap, og alle norske institusjoner som tilbyr doktorgradsutdanning i Ernæring er involvert som partnere. NutriNOR har som mål å dekke fagområder som i mindre grad er prior...

Tildelt: kr 16,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2030

Sted: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

ELIXIR3 - Strengthening the Norwegian Node of ELIXIR

ELIXIR Norge er den nasjonale forskningsinfrastrukturen for bioinformatikk, og den norske noden i det europeiske ELIXIR-nettverket. ELIXIR har som misjon å sikre at livsvitenskapelige forskningsdata tas vare på for bruk og gjenbruk, nå og i overskuelig framtid. ELIXIR utvikler derfor databaser, v...

Tildelt: kr 95,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2030

Sted: Vestland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Industriell Bioteknologi og Fermenteringsprosesser i Meieriindustrien.

Fermenterte meieriprodukter omfatter yoghurt, syrnet melk, kefir, de fleste oster, rømme og crème fraiche. For å produsere de ulike fermenterte produktene tilsettes ulike melkesyrebakterier som under fermentering omdanner blant annet laktose til melkesyre slik at produktene blir surere og får aro...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2022-2026

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Det plantebaserte kjøttmarkedet forventes å tredobles innen 2027 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under oppdrett og negative effekter av...

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Strength2Food FORSTERK

Strength2Food FORSTERK skal bidra til økt kunnskap og dialog om bærekraftige matsystemer i Norge. Prosjektet bygger på resultatene fra Strength2Food prosjektet som ble avsluttet i 2021. I alt 12 europeiske og 2 asiatiske land deltok i prosjektet som konsentrerte seg om opprinnelsesmerking og økol...

Tildelt: kr 0,79 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOODHYPERSENS: Towards comprehensive analytical methods for partially hydrolysed gluten to assess product safety for celiac disease patients

Cøliaki er en sykdom der kornproteinet gluten fører til inflammasjon i tynntarmen. Den eneste behandlingen er en livslang glutenfri diett. For å bli godkjent som glutenfritt kan ikke produkter inneholde mer enn 20 mg/kg gluten. Dagens analysemetoder for deteksjon av gluten i mat og drikke er ikke...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Blockchain Network for the Norwegian Food Industry

BlockMatNet skal etablere et nettverk av norske interessenter som er involvert og interessert i bruken av blockchain-teknologi i næringsmiddelindustrien. Bakgrunn Økt sporbarhet i matforsyningskjeden vil i økende grad ha en positiv innvirkning på samfunnet når det gjelder matsikkerhet, autentisk...

Tildelt: kr 0,80 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering av lagringsstabilitet og kvalitet i yoghurt

Hensikten med prosjektet er å få økt innsikt i hvordan råvaresammensetning og ulike prosessparametere påvirker kvaliteten på yoghurt og holdbarhetstiden. Dette prosjektet vil gjennomføres for å få økt kunnskap om og optimalisere yoghurtproduksjonen. Vi ønsker også å undersøke hvilke kvalitetsendr...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2022-2026

Sted: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

EyeAM - Digital transformation of meat inspection

EyeAM skal utvikle et konsept for digital transformasjon av kjøttkontroll, dvs. objektive og automatiserte kjøttkontrollløsninger, ved å dra nytte av MatKjedeInformasjon (MKI) og sensorer brukt i slakterier. Hovedmålet for EyeAM er å definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overvåking ...

Tildelt: kr 4,3 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Oslo

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

CandRAS Kompetanse og utdanning innen landbasert produksjon av laks i resirkuleringsanlegg

CandRAS skal bidra til verdiskaping og omstillingsevne i næringslivet ved å styrke den regionale forsknings- og utdanningskapasiteten og gi næringslivet bedre tilgang til relevant utdanning og forskning. Prosjektet retter seg mot oppdrettsnæringen som er inne i en pågående omstilling av settefisk...

Tildelt: kr 28,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2028

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Energon Arctic Nutrition System - an innovative and sustainable solution for arctic climates

Under militære operasjoner i felt øker aktivitetsnivået, og dermed endres soldatenes næringsbehov. Dette gjelder spesielt under oppdrag med langvarig fysisk anstrengelse, og ved krevende klimatiske forhold. Fysisk aktivitet og ytre klimatiske påkjenninger har betydning for sammensetning av kostho...

Tildelt: kr 4,7 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage