0 antall prosjekter

PES-EU-Prosjektetablererstøtte EU (bedrift)

IP: Improving the Quality and Safety of Beef and Beef products for the Consumer in Processing and Production FORK-TO-FARM BEEF

...

Tildelt: kr 0,18 mill.

Prosjektperiode: 2004-2005

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

For mye eller for lite informasjon? Betydningen av opprinnelse og sporbarhet for forbrukertillit til sjømat.

Hvilken betydning informasjon har i etablering av tillit er omdiskutert. Ifølge enkelte teorier er informasjon en viktig. Men det hevdes også at irrelevant dokumentasjon kan virke mot sin hensikt og skape mistillit. Dette tema har relevans for sjømatsekt oren. Tilsynsmyndigheter i Norge og Europ...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Ny teknologi for ferskere og sikrere ferdigmat

Målet med prosjektet er å utvikle nye, trygge og ferske ferdigretter for industriell fremstilling. Produksjonen skal foregå ved hjelp av ny varmebehandlingsteknologi for å ivareta kundenes krav om ferskhet, næringsinnhold og helsemessig sikkerhet. Varmebe handlingen skal gjennomføres med mikrobøl...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Rogaland

SIP-FKD-SIP finansiert av Fiskeri- og Kystdepartementet

Utvikling av minimalt prosesserte produkter fra oppdrettstorsk

Minimal prosesserte produkter er et voksende segment i Europa. Fiskeprodukter er underrepresentert i dette segmentet, hovedsakelig pga av uforutsigbar kvalitet på produkter levert fra tradisjonell fiskeprosesseringsindustri og derved uegnet til minimal pr osessering. Den ofte ujevne tilgangen av ...

Tildelt: kr 18,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Deterioration of fish muscle during chilled storage

Intensive feeding and broodstock selection in fish farming permits rapid fish growth to market size. Most effort in fish farming has focused on growth and carcass yield and not the product quality. The quality of muscle food is closely related to its text ure. While tenderisation is desirable for...

Tildelt: kr 3,3 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-Næringsmidler

Forebyggende effekter av fiskeoljer og proteiner på livsstilssykdommer og kreft

Hovedmålet er å få frem virkningsmekanismene av ulike proteiner (fiskeprotein/peptider, BioPeptid) på parametere involvert i livsstils relaterte sykdommer, som metabolsk syndrom (fedme, insulin resistens /diabetes type II, dyslipidemi, hypertensjon). Fle re dyremodeller med ulike dysfunksjoner r...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2006

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

SOLUBLE GAS STABILISATION AND OTHER ALTERNATIVE TECHNOLOGIES TO MODIFIED ATMOSPHERE PACKAGING OF SEAFOOD

MAP of wet foods (such as fresh fish and meats) are hampered by the large volume of gas to product volume necessary in order to ensure CO2 availability and thereby inhibition of bacterial growth. The ratio between the gas and product volume is often as hi gh as 2 or 3, implicating a package size ...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Optimal barriere i et verdikjedeperspektiv - Fase II

De viktigste forskningstemaene i prosjektet er - Analyse av gassgjennomgang i ferdig formede pakninger for næringsmidler, samt vurdere om barrieregenskapene er adekvate i forhold til produktets behov for barriere. - Vurdere nytteverdi av en ny ikke-dest ruktiv sensorteknikk for måling av oksyge...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Østfold

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Pre-rigor trimming, porsjonskutting og pinnebeinfjerning

Prosjektet er del av større utviklingsprosjekt på SalMar. Koordineres mot andre prosjekter i regi av SINTEF/FHL/Akvaforsk og Fiskeriforskning. Det er p.t. kun uvtiklet metoder for å lage pre-rigor filet, ikke for å videreforedle denne. Prosjektet skal ev aluere om robotstyrt maskin fra Baader so...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2004-2006

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Pigment and beta-hemolysin activity of the genus Propionibacterium

Propionibacteria are used for production of Swiss-type cheeses and are in addition used for production of nutraceuticals and as probiotics. Propionibacterium thoenii and Propionibacterium jensenii contain an unknown red pigment and in addition beta-hemoly tic activity (Food safety and Health). Th...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Sporbarhet og produksjonsoptimalisering i Norsk Kjøttsamvirke

Det er generelt en økende skepsis til industrielt landbruk som følge av de store matvareskandalene som kugalskap, skrapesyke, munn og klovsyke og dioksin i kyllingfòr (Belgia). For at vi skal være konkurransedyktig i årene som kommer både nasjonalt og int ernasjonalt er det helt nødvendig å ha sp...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Regulation and control of acid production in lactobacilli: (LABACID)

PROJECT LABACID: One of the most important principles for food preservation and safety is acidity. In fermented foods, production of lactic acid contributes significantly to the safety against food pathogens. Knowledge about lactic acid production is ther efore of paramount importance for the fo...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2003-2008

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Genetisk karakterisering av antibiotikaresistensgener i bakterier isolert fra næringsmidler.

Utviklingen av antibiotikaresistens er et raskt økende og ytterst alvorlig helseproblem. Resistens har i flere tiår vært utbredt blant sykdomsfremkallende bakterier, og i den senere tid har undersøkelser vist at resistens også forekommer hos bakterier som isoleres fra andre kilder. bl.a. fra nær...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kontroll av Campylobacter jejuni i slaktekylling fra fôr til bord

Norsk og internasjonal fjørfekjøttproduksjon står foran store utfordringer når det gjelder zoonotiske infeksjon med Campylobacter jejuni. Et stort problem med C. jejuni er at tradisjonelle dyrkningstester ikke er gode nok. I et brukerstyrt prosjekt (#1397 82/130) har vi utviklet nye DNA verktøy s...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Fiskegelatin med forbedrede fysikalske egenskaper; et mulig alternativ til mammalsk gelatin i næringsmidler

Mammalsk gelatin er belemret med mistanke om overføring av priornbårne sykdommer. Fiskegelatin er et mulig alternativ, men kan ikke direkte erstatte mammalsk gelatin pga lav smeltetemperatur (12 oC). Det er funnet, og patentsøkt, at man kan oppnå systeme r av fiskegelatin og k-karrageenan som op...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i matvarer -eksponerig og betydning for kreft og reproduksjon

Det er nylig blitt avdekket at akrylamid dannes ved varmebehandling (<100°C) av matvarer med høyt stivelsesinnhold som potetchips, pommes frites, brød og frokostcerealer. Akrylamid er et industrikjemikalium som ved yrkeseksponering virker irriterende på h ud og slimhinner og gir skader på nervesy...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Development of a quantitative multiplex PCR method for detection of geneticlly modified food

We have devised a unique general method for quantitative multiplex PCR based on a novel amplification strategy in combination with sequence specific labelling of probes and DNA array hybridisation. The method circumvents most of the problems commonly asso ciated with multiplex PCR such as low sen...

Tildelt: kr 4,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Optimale barriereløsninger i et verdikjedeperspektiv

Det søkes om midler til et bedriftsrettet innovasjonsprosjekt knyttet til optimalisering av emallasjematerialer i et verdikjedeperspektiv. optimal barriere og ikke nødvendigvis høyest mulig barriere mot bl.a. lysog oksygen er helt viktig gjennom alle dist ribusjonsledd frem til at innholdet konsu...

Tildelt: kr 0,40 mill.

Prosjektperiode: 2003-2004

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens laks og helseeffekter

Det søkes om prosjektmidler for å videreføre et eksisterende prosjekt innenfor Mat og Helse programmet (132572/300). I dette prosjektet ble helseeffekter av to ulike laksedietter undersøkt på lett overvektige personer, og resultatene så langt har vært me get lovende. Det viser tydelig at begge l...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Forekomst og biodiversitet av bakteriofag i norsk råmelk og i melkesyrebakterier, og deres effekt på fermenteringsprosesser

Melkesyrebakterier benyttes i stort omfang i startkulturer til produksjon av ost og andre fermenterte melkeprodukter i meieriindustrien. Bakteriofager som er tilstede i råmelk og i nærmiljøet, og som kan overleve pasteurisering, er en konstant trussel for vellykket fermentering, særlig der Lacto...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Risk assessment of STEC/stx-bacteriophages as zoonotic agents in the food production

STEC is a major cause of gastrointestinal diseases in humans and their main virulence factor is the ability to produce shiga toxin (Stx), which is encoded on bacteriophages. The present study is a follow-up of the PhD-work done by the applicant, where it was shown that sheep and cattle in Norway ...

Tildelt: kr 3,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Minimal processed food ingredient or diet supplement from marine by-products

There is an emerging understanding of the significance of additional beneficial components from the non-lipid fraction of seafood. They may protect against CHD. Processing or preparation influence the biological availability, hence the possible effect of such molecules. Å minimal processed protei...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Production improvements of salted/cured meat and fish

4 Prosjektsammendrag (maks. 200 ord) The industry is aiming at reducing salting time, increasing yield of the products ensuring microbiological safety, while maintaining/ improving product quality. The application of advanced, rapid and non-invasive analytical methods for salt/moisture analy ses ...

Tildelt: kr 20,9 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Confirmation of the species, origin, processing and nutritious value of fishery products

Confirmation of the correct labelling of foods demands new methods to demonstrate the identity and origin of its components and its life-history. Species identification can be performed by DNA, protein or lipid analyses, but there are no methods yet suita ble for identification of the geographica...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bedre og sunnere mattilbud gjennom innovasjon og optimal tilberedning i kantiner i militære

I dette studiet vil vi fokusere på øket bevissthet og bedre tilgang av grønt og kornprodukter, hos unge menn, en gruppe det har vist seg vanskelig å nå med konvensjonell kostholdsinformasjon. Vi har valgt å vende oss til unge menn i det militære ettersom det er et stigende problem med overvekt ho...

Tildelt: kr 2,9 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Ukjent Fylke

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Antioxidant-rich berries and oxidative stress

It is well documentet that fruits and vegetables reduce risk of several diseases such as cancer, cardiovaslular disease, and cataract. In order to test the hypothesis that this benefiecial effect is due to antioxidants we have systematically assessed anti oxidants in a variety of dietary plants u...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvinning av funksjonell protein som biprodukt fra potetmelproduksjon

Protein fra potet er kjent for å være svært næringsrikt og lav-allergent, men er ikke utnyttet som næringsmiddel. Ødeleggende prosesser i potetmelindustrien gjør at denaturert potetprotein som biprodukt har lav nytteverdi og er uegnet for humant konsum. N yere kunnskap basert på analyser av nativ...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Innlandet

MAT-Næringsmidler

The effects of differently fed salmon in the diet, on markers of atherosclerotic activity in patients with coronary heart disease

Gunstige effekter av omega-3 fettsyrer (n-3 PUFA) på ateroskierotisk hjerte-karsykdom er godt dokumentert. Oppdrettslaks vil i fremtiden i økende grad være foret på vegetabilske oljer fordi kildene for marine n-3 PUFA-rike fettsyrer uttømmes. Betydningen av dette for fiskehelsen undersøkes nå i e...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2003-2004

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i varmebehandlede næringsmidler - optimalisering av prosess og prosessparametre

Prosjektet vil undersøke hvordan akrylamid dannes under prosessering av vegetabil- og cerealbaserte produkter. Først skal kritiske nøkkelkomponenter (vanninnhold, sukkerinnhold, proteiner, aminosyrer, fett/olje) som gir størst bidraget til dannelsen ident ifiseres. Et utvalg av råvarer vil bli un...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Forprosjekt - Ny ultra høytrykksteknologi for utvidet holdbarhet for prefabrikkert utvannet tørrfisk og lutefisk, i fersk kjølt tilstand

På etterspørsel fra Tørrfiskforum (ved norske tørrfisk produsenter og FHL), er målet å undersøke teknologi som kan gi en plattform for å øke holdbarheten og derved øke geografisk logistikk rekkvidde for produkter av utvannet tørrfisk og lutefisk i kjølt t ilstand. Normalt er holdbarheten rundt 3-...

Tildelt: kr 0,15 mill.

Prosjektperiode: 2003-2004

Sted: Trøndelag - Trööndelage