0 antall prosjekter

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fôring av purker i oppdretts- og dieperioden

Dagens anbefaling for fôring av purker bygger på 10 år gamle forsøk (dieperioden og drektighetsperioden), samt utenlandske forsøk og praktisk erfaring (opdrettsperioden). Siden disse forsøkene ble gjort har dyrematerialet blitt endra betydelig gjennom avl , i retning av magrere dyr med raskere ti...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikle kunnskap og metoder for å produsere gode produksjonsklare planter av jordbær og bringebær

Produksjonsklare planter er planter med ferdig utviklete blomsteranlegg, som gir avling 2- 3 mnd. etter planting. Gartnerhallen vil starte produksjon av slike planter av jordbær og bringebær av en tilfredsstillende kvalitet. For å klare dette vil det skaf fes ny kunnskap om vekstfysiologien hos j...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Evaluering av vakuummålinger ved funksjonstest under mjølking

Målet med prosjektet er finne fram til betydningsfulle nøkkeltall basert på løpende vakuumregistrering i mjølkeorganet under mjølking for å karakterisere samspillet mellom dyr, mjølkemaskin og mjølker. Dette er viktig for å skaffe et bedre og mer objektiv t grunnlag for vurdering av målinger som ...

Tildelt: kr 0,28 mill.

Prosjektperiode: 2006-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Avl for lammeslakt med optimal fettmengde

Gilde Norsk Kjøtt ønsker å videreutvikle Nor-X kjøttsau ved å sette større fokus på fett i tillegg til muskelmengde som har vært viktigste seleksjonskriterium for utvalg av avlsdyr til nå. Gilde ønsker å avle for en kjøttsau med god muskelvekst, men samti dig med en moderat/optimal mengde fett. D...

Tildelt: kr 1,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

PES-EU-Prosjektetablererstøtte EU (bedrift)

Safestreet

...

Tildelt: kr 79 999

Prosjektperiode: 2005-2006

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Improved bone health for osteoporotic women by intake of dietary vitamin D and vitamin K from tailor-made Atlantic salmon

The indigenous Norwegian population has one of the world’s highest incidences of hip fracture, and their bone mineral density (BMD) is lower than comparable populations. Taking into account the expected increasing amount of elderly in the society over the next decades, the percentage of osteopor...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2005-2009

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Ny teknologi for bedre kontroll av bakteriofager i meieriindustrien

Bakteriofaginfeksjon av melkesyrebakterier, som benyttes i stor utstrekning i fermenteringsprosesser i næringsmiddelindustrien, er et stort problem og en konstant trussel mot vellykket fremstilling av mat. Infeksjon med bakteriofager kan potensielt forrin ge en fermenteringsprosess og føre til ne...

Tildelt: kr 1,1 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

OMEGA-3 LAKS I KINA

Kinesiske myndigheter kontaktet i 2001 representanten for Eksportutvalget for fisk (EFF) ved ambassaden i Beijing, Kina, for å komme i kontakt med norske eksperter innen sjømat og omega-3 fettsyrer med tanke på starte et forskningsprosjekt med fokus på tr ygg og sunn sjømat med spesielt søkelys p...

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Vestland

PES-EU-Prosjektetablererstøtte EU (bedrift)

An flexible, fully traceable, low cost, bulk aseptic filling technology for "process sensitive" products in health and safety critical appl.

...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2005-2005

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Soft flesh problems in farmed marine fish

Several factors such as the amount and quality of the feed, harvesting and slaughtering methods, and storage time after slaughter, can affect both technological and sensory properties of the fish fillet. Several factors such as the amount and quality of the feed, harvesting and slaughtering meth...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2005-2012

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

PES-INST-Prosjektetablererstøtte EU (FoU)

Novel process for reducing sugar and adding fibre to natural apple juices

...

Tildelt: kr 0,10 mill.

Prosjektperiode: 2005-2006

Sted: Akershus

PES-INST-Prosjektetablererstøtte EU (FoU)

European guideline for healthy high fibre/ low salt baking process based on the use of European barley

...

Tildelt: kr 0,10 mill.

Prosjektperiode: 2005-2006

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Innovative bærprodukter

...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2005-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av nye unike emballasje- og distribusjonsløsninger for sjømat - samfinansiering med Havbruk og Varemat prog.

Prosjektet skal bidra til å realisere FHL’s handlingsplaner for økt foredling og eksport av fersk norsk sjømat (hvitfisk, laks og reker), gjennom å - Klarlegge hvilke emballasje- og distribusjonsløsninger som kan gjøre ferske sjømatprodukter konkurransed yktige på et europeisk marked og nordisk ...

Tildelt: kr 5,3 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Agder

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Optimal emballering av pelagisk fisk

I forbindelse med prosjektet 'Fremtidens pelagisk innfrysingsbedrift', gar det vært arbeidet med en alternativ emballeringsmetode til sild, makrell og lodde. Den nye pakkeløsningen innebærer bruk av en termoformingsmaskin og to emballasjefilmer (over og underbane) i stedet for dagens løaninger m...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2005-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NY GRIPERTEKNOLOGI FOR EFFEKTIVISERING AV HANDTERING OG PAKKING I NÆRINGSMIDDELINDUSTRI

Sentral utfordring i prosjektet er å utvikle ny griperteknologi for ikke stive objekter som fiskefilet og kjøttstykker/skinker/steiker. Denne typen griperteknologi mangler i stor grad i dag. Ved SINTEF er det utvklet et par lovende prinsipper av gripermet oder for ikke stive objekter, 2 av ideene...

Tildelt: kr 3,7 mill.

Prosjektperiode: 2005-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Innovativ funksjonell marinering for mer holdbare, sunnere og smaksrike kjøtt- og fiskeprodukter

Forbruket av ferdigmarinerte produkter er økende i Norge, og ut fra internasjonale trender forventes det å øke. Man kan anslå at totalmarkedet for marinerte kjøttprodukter i Norge i dag ligger på mellom 2500 - 3000 tonn og at vekstpotensialet ligger på 10 - 15% de kommende årene. Ferdigmarinerte...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Quality assurance and optimal utilisation of descriptive sensory data

The present project deals with the development and implementation of better tools and practices in the industry regarding the use of sensory analysis. Important aspects will be further development of methods for sensory panel monitoring and development of new and easy to use software based on th...

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bacillus cereus enterotoxin secretion and receptor specificity – impact of Gram-positive and Gram-negative model systems

Bacillus cereus (Bc) has for long been Norway’s most important food-poisoner. This species makes three different enterotoxins and one emetic toxin. The main goal with this project is to combine the knowledge of two research groups to determine how the ent erotoxins are secreted from Bc and to cha...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2005-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Understanding and measuring light-induced oxidation in dairy products

Foods are exposed to light throughout processing, packaging, distribution, and at the retail level. Light-induced degradation of lipids, proteins, vitamins and pigments in foods causes both formation of off-flavors and discoloration, which rapidly impair product quality and marketability and may ...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Interaction between alginate and whey proteins

Protein-polysaccharide interactions play a significant role in the structure and stability of many processed foods, and the control or manipulations of these macromolecular interactions are a key factor in the development of novel food processes and produ cts. Functional properties of food protei...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2005-2010

Sted: Akershus

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Enzymaktivitet i svinekjøtt

Et problem i spekematprodusenter i Norge er at en høy andel produkter har en bløt uattraktiv konsistens. Dette har sammenheng med at enzymatiske nedbrytningsprosesser i kjøttet har kommet for langt. Aktiviteten til de fleste lipolytiske og proteolytiske e nzymer avtar med dyrets alder. Ved å la d...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Oslo

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Metabolic changes caused by electrical stimulation of carcasses measured by proteomics

In recent years consumers internationally have been more aware of the high variability and inconsistency of beef product quality. A large and significant variability in quality of aged beef has been documented also in Sweden and Norway (i.e. tenderness an d juiciness), both between slaughter anim...

Tildelt: kr 2,5 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Akershus

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Lavenergiprodukter med utgangspunkt i forbrukerpreferanser

Trender i det norske markedet tilsier at en stadig større andel av befolkningen vil etterspørre lavenergiprodukter. Å utnytte melkeråstoffet til produkter som forbrukerne etterspør er et overordnet mål for TINE. TINE ønsker derfor å sette større fokus på produkter med lavt fettinnhold og lavt suk...

Tildelt: kr 3,8 mill.

Prosjektperiode: 2005-2007

Sted: Rogaland

PES-EU-Prosjektetablererstøtte EU (bedrift)

A Novel Intelligent Packaging For Microwave Food Products

...

Tildelt: kr 49 999

Prosjektperiode: 2004-2005

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Korrekt bestemmelse av kjøttprosent og nedskåret vare hos norske lam

EUROP ble innført i 1996 som klassifiseringssystem av slakt i Norge. De fleste land i Europa benytter dette systemet for klassifisering av slakt. Systemet er selve grunnlaget for den økonomiske relasjonen mellom produsent, slakting og foredling. Et godt s amsvar mellom nedskåret vare som foredlin...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Epidemiological studies and risk-based food inspection

A modern food inspection system should be risk-based, but the interpretation of the term risk-based is still controversial. Within this project this is defined as a food inspection system where a full evaluation of the effect of intervention on human or a nimal health including cost-benefit analy...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Akershus

PES-EUR-Prosjektetablererstøtte Eureka

Automated visual and sensory quality measurement, sorting and yield estimation for efficient meat production

...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2004-2004

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Inhibition and suppression of bacterial growth by Sphagnum moss biopolymers

Remarkably, a pectin-like polysaccharide found in the leaves of Sphagnum moss displays direct anti-microbial properties with the ability to preserve a whole Zebra fish for a number of weeks at room temperature in the presence of oxygen. Using whole leaves of moss, we have even preserved a chicke...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Egenskaper hos salmonella i fabrikker

Norge har få salmonellatilfeller, og bekjempelse av salmonellabakterier er høyt prioritert slik at denne gunstige situasjonen kan opprettholdes. Det er viktig å bekjempe bakteriene i alle ledd i næringskjeden. Dessverre er salmonellaforurensing i fabrikke r er spesielt vanskelig å bekjempe. Fôrrå...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Trøndelag - Trööndelage