0 antall prosjekter

ENERGIX-Stort program energi

TERMINERT: Advancement of carbon membranes for extended life time for biogas upgrading operation and high temperature gas separation

MemfoACT AS is a Norwegian company formed in 2008 which produces an efficient, compact and sustainable system for biogas upgrading to fuel quality bio-methane based on hollow fibre carbon membranes. This pioneering technology aims to make the production of fuel economically attractive even for ...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2013-2014

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Total utilization of raw materials in the supply chain for food with a bio-economical perspective

CYCLE-prosjektet har som mål å oppnå full utnyttelse av restråstoff fra fisk, kylling og grønnsaker. Dette skal gjøres gjennom utvikling av nye bioprosesser og teknologiske løsninger kombinert med kartlegging av sosioøkonomiske utfordringer med fokus på bærekraft. Flere industripartnere fra landb...

Tildelt: kr 40,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Trøndelag - Trööndelage

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food for health: Phytochemicals in berries, fruits and vegetables Mat for bedre helse: Plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker

Programmet har bidratt til økt kunnskap om helsefremmende plantestoffer i bær, frukt og grønnsaker og hvordan helsemessig og sensorisk kvalitet i råvarer og produkter påvirkes under vekst og gjennom lagring og prosessering med tradisjonelle og nye prosesseringsmetoder. Ny kunnskap har framkommet ...

Tildelt: kr 21,2 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Multi-block methods for prediction and interpretation

De fleste de fagområdene som jobber med næringsmiddelforskning produserer i dag store mengder data av ulike typer. Gode dataanalytiske verktøy til å predikere, tolke og forstå dette datamaterialet er avgjørende for å oppnå resultater og ny innsikt. I dette strategiske programmet har det blitt utv...

Tildelt: kr 16,1 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Camelina; Fra råolje til markedstilpassede innovasjoner

Camelina - olje fra oljedodre (Camelina sativa) - skal bli et nytt oljeeventyr i Norge. Med sitt høye innhold av fettsyren alfa-linolensyre (30-36 %),kan oljedodre bli en viktig omega-3 kilde. I tillegg har oljedodre høyt innhold av vitamin-E og flere typ er plantesteroler og bioaktive komponente...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2013-2014

Sted: Østfold

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Bakteriofager i meieriene

Melkesyrebakterier spiller en avgjørende rolle i osteproduksjonen, og følgelig er bakteriofager (virus som dreper bakterier) en alvorlig trussel. Bakteriofagene er ofte stamme-spesifikke, og meieriene omgår til dels bakteriofagproblemer med å benytte blandinger av en rekke ulike stammer i ostepro...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2013-2018

Sted: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Melk og melkebaserte ingredienser fra fraksjonering av melk, dokumentasjon av helseeffekter og bruk i nye innovative konsepter

TINE SA ønsker å utvikle nye innovative produkter og konsepter spesialtilpasset til ulike målgruppers behov (f.eks gruppene eldre, overvektige, personer som trener o.s.v). For å oppnå dette, tas ny meieriteknologi i bruk for å fraksjonere melkeråstoffet og hente ut fraksjoner som inneholder komp...

Tildelt: kr 6,2 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Oslo

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food for Health - Bioactive Lipids

Lipider (fett og oljer) er viktige for matens smak, tekstur, ernæringsverdi og helse. Hovedmål for dette programmet er å bidra til økt kunnskap om lipider i landbruksbaserte råvarer og produkter som industrien kan benytte i utvikling av gode og helsefremmende produkter. Sammensetning av utvalgte ...

Tildelt: kr 19,3 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Smakfulle produkter av sau og lam: bedre råvareutnyttelse og økt merverdi

Hovedmålet til prosjektet var å øke verdien og avsetningen av lam og sau gjennom økt dyrevelferd og forbedret kvalitet på kjøttråstoff og produkter. Dette skulle oppnås gjennom tre delmål: 1) Etablere råd om driftsopplegg i forkant av transport og slakting, som skal gi bedre dyrevelferd og mer st...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Oslo

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food Quality Imaging / Spektral avbildning av matkvalitet

«Spektral avbildning av matkvalitet» er et strategisk forskningsprogram hvor hovedmålet er å utvikle nye teknikker for spektroskopisk avbildning for overvåkning, forståelse og optimering av matkvalitet og matprosessering. Denne forskningen skjer både på det mikroskopiske og det makroskopiske plan...

Tildelt: kr 20,5 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Norsk malt, humle og urter - smaken av norsk øl

Dyrkingsforsøkene i bygg viser at det er klare forskjeller mellom sorter både når det gjelder avlingsnivå og kornkvalitetsegenskaper. Det var ikke forventet at de gamle sortene skulle klare å konkurrere med avlingsnivået til de moderne sortene, men særlig Arve og Olsok utmerker seg med avling på ...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Agder

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Orchestrating Food Innovation: Meeting challenges, improving methodology, exploring new arenas.

Programperioden var preget av mye personelle endringer og har hatt tre programledere i løpet av fire år. Økt bemanning med en ny seniorforsker som ble ansatt i August 2015 har ført til økt aktivitet i innovasjonsarbeid. Tematisering av begrepet innovasjon og vår forskning har bidratt til økt sama...

Tildelt: kr 17,3 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food for Health - Dietary fibre and glycaemic carbohydrates

Dette strategiske programmet gav oss muligheten til å videreutvikle grunnleggende kompetanse om karbohydrater med relevans til mat og deres helseeffekter. Vi har videreført forskningen på beta-glukaner fra korn. Disse har positive helseeffekter så lenge de ikke er brutt ned, under f.eks. baking. ...

Tildelt: kr 16,6 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Mikrobiell dynamikk og enzymaktivitet i sous vide produkter langtidsbehandlet ved skånsomme prosesstemperaturer

Det var et ønske fra Fjordland om å prøve to eksisterende produkter som allerede er i markedet med en ny LTLT prosess. Et forsøk på dette ble gjennomført i juni og begge produktene ble varmebehandlet med både Lav Temperatur Lang Tid (LTLT) prosess og Høy Temperatur Kort Tid (HTST) prosess. Disse ...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Oslo

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Food safety, quality and health benefits - Controlling the microbiota

Programmet er bygget opp rundt tre arbeidspakker (AP) som omhandler viktige områder og kunnskapsbehov knyttet til mikroorganismer i matproduksjon. AP1: Kontroll med mikrofloraen i matproduksjonsmiljøer; AP2: Kontroll med bakterier i mat; AP3: Etablering av molekylær analyseplattform for å forstå ...

Tildelt: kr 37,6 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Optimal concentration of iodine in feed and milk

Målet med prosjektet er å undersøke overføringen av jod fra fôr til melk. Jod er et sporelement som inngår i produksjon av livsviktige hormon i skjoldbruskkjertelen og mangel på jod kan gi helseproblem som struma og unormal fosterutvikling. Historisk sett var dette et problem særlig i innlandet. ...

Tildelt: kr 0,78 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Akershus

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Sensory strategies and consumer insight for healthy and palatable food

I WP1 har det blitt opparbeidet forskningsbasert kunnskap knyttet til barns valg av mat og utvikling av deres preferanser, samt utvikling av nye testmetoder egnet for denne målgruppen. Arbeidet inkluderer tre master oppgaver, start på en PhD, et stort antall presentasjoner og publikasjoner, og my...

Tildelt: kr 20,8 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Konferanse: The Norwegian Food Market Research Conference

Foreløpige planer er å arrangere en lunsj-til-lunsj konferanse første uken i November 2013, ved UiS & Måltidets Hus i Stavanger. Denne første konferansen er ment å være startskuddet for et årlig arrangement under navnet "Norwegian Food Market Research Con ference", som skal alternere mellom Stava...

Tildelt: kr 49 999

Prosjektperiode: 2013-2013

Sted: Rogaland

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Identification of the healthiest beef meat

Prosjektets endelig mål er å identifisere om det er sunnere måter å produsere kjøtt på enn det som dagens norske foringsrutiner gir. Et viktig aspekt er å undersøke ulike storfekjøtt med hensyn på sunnhet ved å bruke APCmin musen som endepunkts-modell for tarmkreft. APC er en forkortelse for Aden...

Tildelt: kr 0,77 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

High-value products from low-grade by-products of animal and marine origin: process monitoring of industrial enzymatic protein hydrolysis

Dette prosjektets hovedmål er å øke kunnskapen om enzymatisk hydrolyse av restråstoffer fra animalsk og marin industri gjennom utvikling av hurtige teknikker for kontroll og overvåkning av prosessene. I prosjektet har det blitt etablert eksperimentelle og analytiske protokoller for enzymatisk hyd...

Tildelt: kr 0,22 mill.

Prosjektperiode: 2013-2015

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Innovative and Sustainable Packaging for Optimal Food Quality

Kunnskap om emballeringsteknologi er viktig for å sikre best mulig bevaring av matkvaliteten. Emballeringsmetoder og lagringsbetingelser påvirker i stor grad kvaliteten for produkter og matsvinn i verdikjeden kan begrenses med riktig emballering. WP 1: Packaging technologies: materials and me...

Tildelt: kr 19,1 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye fiberbaserte emballasjeløsninger for ferske bakervarer

Hovedideen med prosjektet er å utvikle nye fiberbaserte og miljøvennlige emballasjeløsninger for ferske bakerivarer, som tilfredsstiller kravene om matsikkerhet, matkvalitet, lønnsomhet og håndterbarhet i produksjons-, emballasje- og distribusjonskjeden. Prosjektet skal bidra til; - Utviklin...

Tildelt: kr 3,5 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Identifisering av mutanter med endret laktosemetabolisme for reduksjon av sukkerinnhold i yoghurt.

Det er utført forsøk for å etablere et screeningsystem for økt laktaseaktivitet. Resultatene viste at metoden er meget effektiv for å screene mutanter. TINE har valgt å søke patent på utviklet screeningmetoden. Det ble deretter utviklet dyrkningsbetingel ser der laktose er i overskudd, slik at s...

Tildelt: kr 0,90 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Rogaland

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Contagious mastitis - a reoccurring threat to Norwegian dairy production

Rundt 2010 viste det seg at Straptococcus agalactiae var på fremmarsj etter å ha vært nesten borte fra melkeproduksjon i mer enn 20 år. Vinteren 2013 ble tankmjølk fra alle mjølkeprodusenter undersøkt ved hjelp av PCR teknikk. Resultatene viste at 1 % av prøvene var positive, og at S. agalactiae ...

Tildelt: kr 0,36 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Sustainable production of traditional and novel cured dried meat products - DryMeat

DryMeat was investigating how traditional and novel Norwegian dry-cured products can be produced with increased quality while obtaining sustainability and high energy efficiency. The project was a Competence Building Project for Industry, funded by the Norwegian Research Council, Nortura SA, Alfs...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering og videreforedling av konsentrerte melkefraksjoner

Forbrukernes interesse for proteinrike yoghurter har økt de siste årene. Disse yoghurtene selges ofte under navnet «Gresk yoghurt». Produksjon av proteinrik yoghurt omfatter konsentrering av yoghurt til et ønsket proteininnhold, noe som samtidig gir produksjon av sur myse. Sammensetningen til den...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Oslo

NOFIMA-SLF-Nofimas strategiske programmer

Impact of protein composition for predictable food quality (Betydning av proteinsammensetning for forutsigbar råvarekvalitet)

Hovedmålet med programmet har vært å oppnå en mer forutsigbar kvalitet av kjøtt og hvete. Råvarekvaliteten er hovedsakelig bestemt av proteinsammensetningen, og denne samt proteinenes funksjonalitet styres i stor grad av genetiske og miljømessige faktorer, men man kjenner ikke godt nok de underli...

Tildelt: kr 28,7 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NAERINGSPH-Nærings-phd

Helsemessig dokumentasjon på melk og melkebaserte ingredienser fra fraksjoner av melk

TINE ønsker å utvikle nye innovative produkter og konsepter spesialtilpasset til ulike målgruppers behov. For å oppnå dette, tas ny meieriteknologi i bruk for å fraksjonere melkeråstoffet og hente ut fraksjoner som inneholder komponenter/næringsstoffer som har potensielt gunstige effekter på hels...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2012-2016

Sted: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Hygienisk vannbehandling

Jernsalter og aluminium brukes over hele verden og er anerkjent for sine egenskaper. Økende humusnivå i vannkilder og økende miljøforurensning, skjerper imidlertid kravene til stoffer som er beregnet for vannbehandling. Alternative koagulanter har ofte egenskaper som vi ikke finner hos tradisjone...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2012-2017

Sted: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Enzyme development for Norwegian biomass - mining Norwegian biodiversity for seizing Norwegian opportunities in the bio-based economy

I dette prosjektet jobber seks forskningsinstitusjoner og to bedrifter sammen for å utvikle konkurransedyktig enzymteknologi for å utnytte norsk biomasse. Målet er å øke verdiskapingen i norsk biobasert industri. Med naturens egne verktøy (her: enzymer) skal vi skape en god bioøkonomi, basert på ...

Tildelt: kr 40,0 mill.

Prosjektperiode: 2012-2019

Sted: Akershus