0 antall prosjekter

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Emerging antimicrobial resistance in the poultry production - implications for human health?

Antimicrobial resistance is recognized as one of the most important global health challenges and has been put forward as one of the main issues for the World Health Organization. Special emphasis has been put on Gram-negative bacteria producing extended-s pectrum beta-lactamase (ESBL) enzymes. Th...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

The Past, Present and the Future: Sales Forecasts, Consumer Attitudes, Demographics and Economics

En viktig del av landbrukspolitikken er å sikre at norsk produksjon dekker forbruket av kjøtt, egg og meieriprodukter, og prosjektet har konsentrert seg om disse produktene. Både for høy og for lav produksjon er lite lønnsomt, og prognoser for forbruket er derfor viktige. Prosjektet har utvikle...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Safe food and reduced waste: Optimal use of sanitizers against biofilm in food production premises

Noen bakterier, som pseudomonas og stafylokokker er ganske vanlige i matproduksjonsmiljøer etter renhold og den sykdomsfremkallende bakterien Listeria monocytogenes kan etablere seg i miljøet i flere år. Dette prosjektet viste at bakterier fra produksjonsmiljøet kan danne en biofilm som delvis ut...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Single cell oil PUFA production by food rest materials

There is a growing interest in sources of long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFA) that represent alternatives to fish oil. The main focus is on microorganisms as sources of edible lipids, the single cell oils (SCO), due to their ability to produce l ipids that are rarely found in the plant ...

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Production of high quality goat milk through increased use of Norwegian feed resources and improved feed utilization

Produksjon av geitemjølk med høy kvalitet ved økt bruk av norske fôrmidler og forbedret fôrutnyttelse Norsk geitemjølksproduksjon har en viktig rolle i norsk landbruk ved å produsere mjølk og mjølkeprodukter av høy kvalitet basert på utnyttelse av lokale fôrressurser og som landskapspleier. ...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2014-2021

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Prevention of obesity related disorders in pets by bioactive compounds from chicken by-products

Den norske fjørfeindustrien genererer årlig flere tusen tonn biprodukter etter filetering og utbeiningsprosesser. Nåværende utnyttelse er begrenset til fjørfemelproduksjon og lavverdi fôrapplikasjoner. Resterende kjøtt på kyllingbein representerer imidlertid en stor ressurs for fremstilling av ny...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Kjemikalier i matvareemballasje - Trygg emballering gjennom økt kompetanse og nye analysemetoder.

Populærvitenskapelig framstilling I prosjektet Kjemikalier i matvareemballasje, (KIM) har målet vært å etablere ny kompetanse og utvikle nye analysemetoder for kjemikalier i matvareemballasje. Dette vil danne grunnlag for sikker emballering og økt mattrygghet. For Norske bedrifter i matverdikje...

Tildelt: kr 5,8 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Styring av melkas fettinnhold gjennom fôrsammensetningen

De resultater som framkommet i prosjektet har blitt dokumentert. Vi har arbeidet med å implementere den nye modellen som et verktøy i produktutviklingen av kraftfôr. Det innebærer at vi kan utnytte de samband mellom fôrsammensetning og fettprosent i melka, som vi funnet mest relevante i prosjekte...

Tildelt: kr 1,8 mill.

Prosjektperiode: 2014-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Tids- og kostnadseffektiv sensorikk for forbedret produktutvikling i matindustrien

RapidCheck prosjektet har fokusert både på utvikling, testing og anvendelser av nye og raskere sensoriske metoder samt tilhørende statistiske teknikker. Resultatene er oppnådd gjennom kombinasjoner av brukerorienterte kurs, forskning, utvikling og konkrete anvendelser i industrien. Resultater fra...

Tildelt: kr 6,9 mill.

Prosjektperiode: 2014-2018

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Space, land and society: challenges and opportunities for production and innovation in agriculture based value chains (AGRISPACE)

Å øke norsk matproduksjon i takt med en forventet befolkningsøkning på 20 prosent de neste 20 årene er både et samfunnsmessig og politisk mål. Innovasjon og integrasjon innenfor alle sektorer av bioøkonomien, og i alle regioner i Norge, er nødvendig for å nå dette målet (LMD 2011). Disse målene k...

Tildelt: kr 20,0 mill.

Prosjektperiode: 2014-2018

Sted: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Children and food preferences in the light of the Norwegian taste

Det er stort potensial for bedre helse i befolkningen ved å forbedre kostholdsvaner (Horizon 2020, Meld.St.16, Meld.St. 34). Det er spesielt viktig å legge til rette for et sunt og variert kosthold for barn og ungdom, ettersom matvaner og atferd etableres i en tidlig alder. Ved å undersøke utvikl...

Tildelt: kr 0,71 mill.

Prosjektperiode: 2014-2019

Sted: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Utilisation of by-products of food industry for development of a liquid biodegradable mulch film to control weeds in row crop production

En sirkulær bio-økonomi har vært et mål for nasjonale og internasjonale myndigheter de senere år. Utnytting av restfraksjoner fra norsk næringsmiddelindustri gjennom verdiskapning og innovativ produktutvikling bidrar til den norske bio-økonomien. Prosjektets forskningsmål var å utvikle utstpøytb...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2014-2018

Sted: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Norwegian wheat with optimized protein content and high baking quality

Norsk hvete har ofte stor variasjon i glutenkvalitet og lavere proteininnhold enn det som ønskes fra mølle- og bakeindustrien. Dette er kvalitetsutfordringer som har blitt mer fremtredende i senere år under endrede og mer varierende værforhold, og er begrensende for bruken av norsk hvete til mat....

Tildelt: kr 1,8 mill.

Prosjektperiode: 2014-2019

Sted: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

A multidisciplinary approach to the control of pathogen-specific mastitis

Hos norske melkekyr var jurbetennelse forårsaket av bakterien Streptococcus agalactiae så godt som utryddet, men forekomsten begynte å øke igjen parallelt med endringer i driftsforhold som større besetninger, økt bruk av løsdrift og introduksjon av automatiske melkings-systemer. Nyere studier fra...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2014-2019

Sted: Ukjent Fylke

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

NNP - The Norwegian NMR Platform

Det er etablert en nasjonal plattform for kjernemagnetisk resonans (NMR). NMR teknologien brukes til å bestemme strukturen og funksjon av proteiner, naturprodukter og syntetiske organiske molekyler. NMR brukes også til å undersøke dynamikk, konsentrasjon og hvordan mo-lekyler fungerer i samspill ...

Tildelt: kr 51,4 mill.

Prosjektperiode: 2014-2024

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Konferanse: MeetEat Kostholdskonferansen 2013

Konferansen i 2011 samlet ca. 240 deltakere fra kjøttbransje, helsesektor, landbrukssektor, undervisningssektor og FoU-miljøer. Siden konferansen i 2011 har kjøttbransjen jobbet for å etablere en strategisk og operativ plattform for arbeid knyttet til k jøtt og egg i kostholdet. Bransjen har op...

Tildelt: kr 49 999

Prosjektperiode: 2013-2014

Sted: Ukjent Fylke

PES-EU-Prosjektetablererstøtte EU (bedrift)

SusFood - Utvikling av ERA-net søknader

Prosjektet skal benyttes til å utvikle søknad til ERA-net programmet SusFood, og har fokus på forebygging av matsvinn og bærekraftige produkter i Horreca-sektoren i Europa

Tildelt: kr 50 000

Prosjektperiode: 2013-2013

Sted: Ukjent Fylke

EUROSTARS-EUROSTARS

E! 8454 Towards the next generation cheeses: Engineering of excellent Flavours for healthy cheeses.

Et omfattende utvalg av 250 bakteriestammer ble gjort i WP1, fra kultursamlinger hos partnerne. I WP2 ble stammer identifisert ved hjelp av MaldiTOF og syrningsforsøk utført. Kriteriene for utvelgelse av stammer for WP3 ble grundig diskutert og 125 stammer ble valgt ut for MicroCheese forsøk. WP...

Tildelt: kr 0,31 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Microalgae 2021: Molecular design of improved production microalgae to accelerate the establishment of an algae-based bio-economy in Norway

Mikroalger er "små planter" av uttalt global økologisk betydning og har enestående evner til å produsere interessante biomolekyler. Dermed har de et enormt potensial i å produsere biomolekyler for ulike kommersielle og industrielle applikasjoner på en karbonnøytral måte. De biomolekyler av intere...

Tildelt: kr 9,1 mill.

Prosjektperiode: 2013-2022

Sted: Ukjent Fylke

EUROSTARS-EUROSTARS

E!8624 NUTRI

I denne perioden har vi fortsatt å jobbe særlig med work-packages 1 utvikling av macroalgal fraksjonering og membran- separering. Vi har gjennomført en rekke tester/analyser for bedre å forstå biomassen og dens fraksjonerings- /separaringsegenskaper. Vi skal nå utnytte vår skapte kunnskap og ...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel microbes for high level production of the omega3-fatty acid DHA and astaxanthin from biomass feedstocks

Thraustochytrider er marine, eukaryote mikroorganismer, der noen arter produserer høye nivåer av den marine omega3-fettsyren DHA. I tidligere samarbeidsprosjekter ved SINTEF og NTNU innen bioprospektering ble det etablert en samling av thraustochytrider. Blant disse ble det identifisert stammer s...

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Innovative products and technology-driven utilisation of rest raw materials (INTEREST)

InteRest-prosjektet fokus har vært på å bruke restråstoff fra nærings- og sjømatindustrien i prosesser som resulterer i nye verdiskapende produkter. Prosjektets mål har vært å utnytte disse materialene som ernæring til utvalgte sopp- og bakteriekulturer for produksjon av 1) høyverdige flerumetted...

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2018

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Norske råvarer som driver for merverdi.

Målsettingen med dette innovasjonsprosjektet var at deltakende bedrifter skulle settes i stand til å oppnå en merverdi ved bruk av norske råvarer. I innsiktfasen utforsket vi forbrukernes oppfatninger og handling i forhold til norske råvarer og norsk mat, hvilke elementer som bidrar til at forbr...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Microbial route for manufacturing of guluronate rich alginates

Prosjektet MicrobiAlg har hatt som mål å utvikle og produsere alginater fra bakterier gjennom en fermenteringsprosess, dette som et supplement til dagens alginater som ekstraheres fra marine brunalger. I dette bor det muligheter til å utvikle alginater med nye og forbedrede egenskaper, og til å p...

Tildelt: kr 9,9 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

NANO2021-Nanoteknologi og nye materiale

Nanoimprint for diffraktive elementer

Samarbeidpartnerne i prosjektet lager alle gass-sensorer basert på diffraktive optiske elementer (DOE). Disse elementene gjør sensorene kalibreringsfrie da måling av gasskonsentrasjon og bakgrunnskontroll gjøres simultant, noe som gir store fortrinn i for hold til konkurrerende sensorteknologier....

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Innovative bærprodukter med helseprofil fra norskprodusert svarthyll og tindved

Bakgrunnen for prosjektet var et ønske om å utvikle sunne produkter av norskprodusert tindved og hyllebær. Både tindved og hyllebær har særpreget aroma og delikate farger og det publiseres stadig forskningsresultater som viser at svarthyll og tindved har positive helseeffekter. At råvareproduse...

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Ukjent Fylke

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Emerging antimicrobial resistance in the food chain: Epidemiology and preventive measures against ESBL producing E. coli

Antimicrobial resistance is recognized as one of the most important global health challenges. WHO has defined cephalosporins, quinolones and macrolides as critically important antimicrobial agents. Resistance to antimicrobial agents is increasing among ba cteria from livestock. Especially, ESBL (...

Tildelt: kr 3,2 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

RoboTrimNo1, Første generasjon robotisert fulltrimming av laksefilet

Robotrim skal ren-skjære laksefileter fri fra blod og melanin-flekker. Det er nå tatt frem en potensiell lay out for en fulltrimmemaskin i 3D CAD. Denne lay-outen vil være viktig i prosjektet fremover slik at alle parter ser hvordan en slik fulltrimmemaskin kan se ut ved slutten av prosjektet. D...

Tildelt: kr 7,0 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke

NAERINGSPH-Nærings-phd

ON LINE DETERMINATION OF WATER RETAINING ABILITY IN PORK MUSCLE

Gjennomførte studier Vil forskjellige frysemetoder påvirke kvaliteten på tint kjøtt (Smartfrys prosjektet NFR nr september 2015- august 2016, Animalia, UiO og Nofima) NMR benyttes som redskap for prediksjon av vannbindingsevne og det skal undersøkes om T2 og I2 verdiene er forskjellige i fersk...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food safety and the use of terrestrial animal by-products in Atlantic salmon production

Fôr til oppdrettslaks har tradisjonelt vært basert på fiskeolje og -mel. Vekst i oppdrettsnæringen forutsetter mer bærekraftig fôr og dette har gitt et behov for å implementere nye fôringredienser. På verdensbasis er prosesserte animalske biprodukter (PAP) av slakteavfall fra landbruk en av de st...

Tildelt: kr 6,6 mill.

Prosjektperiode: 2013-2017

Sted: Ukjent Fylke