0 antall prosjekter

BIONÆR-Bionæringsprogram

Animal welfare, behaviour, health and sustainability – the effects of feeding on reindeer and reindeer herding

Den tradisjonelle samiske reindrifta slik vi kjenner den I Norge er I ferd med å endres. Beiteland går tapt og klimaendringer fører til økt grad av ising av vinterbeiter, slik at reinen ikke finner nok mat. Samtidig er det viktig for reineierne å opprettholde dyretallet for å kunne ha reindrift s...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

CO cofound call 3: Diversifying organic crop production to increase resilience

DIVERSILIENCE har som mål å forbedre produktivitet og robusthet i økologisk produksjon ved å utnytte variasjonen i dyrka vekster. Vi skal utføre forskning både i Nord-Europa (Norge, Finland, Danmark) og Sør-Europa (Bulgaria, Italia, Romania, Slovenia. Vi vil studere og utnytte variasjon på følgen...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

PreparePig: Preparing the Norwegian pig population for control of emerging and re-emerging diseases

PreparePig-utvikling av ny kunnskap for styrket beredskap og kontroll av sykdom i norsk svineproduksjon Norsk svin har en svært gunstig helsestatus med dokumentert frihet for viktige infeksjonssykdommer og med lavt forbruk av antibiotika. Den gode nasjonale svinehelsen er viktig for dyrevelferd,...

Tildelt: kr 3,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased and market-adapted production of grain legumes in Norway to increase self-sufficiency of proteins for food and feed

Dette prosjektet skal bidra til økt produksjon av proteinvekster i Norge for å møte en økende etterspørsel. Norsk matindustri er aktive i produktutvikling av proteinrike, plantebaserte produkter og ønsker tilgang på norske råvarer. Fôrindustrien ønsker norskproduserte råvarer for å erstatte impo...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Chicken Health: Preventing wooden breast by identifying and editing regulators of severe chicken myopathy

Hovedmålet til Chicken-Health å undersøke relevante ekstracellulære (ECM) komponenter, med spesielt fokus på proteoglykanfamilen syndekaner sin mulige biologiske rolle for utvikling av Wooden-Breast (WB) kylling myopati, og om disse kan fungere som biomarkører i blodprøver eller som fremtidige te...

Tildelt: kr 12,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

New Approaches to MASTitis treatment and Effective prevention

Behandling av jurbetennelse (mastitt) er den vanligste årsaken til at melkekyr blir behandlet med antibiotika. I Norge bruker vi lite antibiotika til produksjonsdyr i forhold til i mange andre land, og resistente bakterier i melk er sjelden. Det er viktig at vi fortsetter å være restriktive når d...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability

I NewTools samarbeider det norske matsystemets aktører for å få til mer bærekraftig matproduksjon. NewTools skal gi ny kunnskap om ernæring, klima- og miljøpåvirkning og hvordan dette henger sammen med miljømessig og sosial bærekraft. Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn m...

Tildelt: kr 30,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

CO Cofound call 3: Robust Animals in sustainable mixed free-range systems

I løpet av 2022 har vi som partner i prosjektet hatt god progresjon i henhold til arbeidsplanene. Vi har utviklet vurderingsprotokoll for studier av frittgående gris og startet velferdsstudiene av gris på norske gårder i samarbeid med de andre prosjektpartnerne. Videre har vi kommet i gang med st...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

CalfComfort: Nurturing positive welfare in calves

Dyrevelferdsloven har som mål å fremme god dyrevelferd, ikke bare forhindre at dyr vanskjøttes og lider. God dyrevelferd er dermed en viktig forutsetning for norsk husdyrproduksjon. I melkeproduksjonen står kua i fokus og kalvenes behov kommer dessverre ofte i annen rekke. Prosjektet CalfComfort ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Arr: Dialogmøte om genteknologiens rolle i framtidig matproduksjon

Utvikling og nyttegjøring av ny genteknologi vil endre hvordan vi produserer mat fra land og hav, og åpne opp for nye produkter viktig for utvikling av norsk bioøkonomi. Genteknologi har dermed potensiale til å endre vårt forhold til matproduksjon og til naturen. På grunn av dette trenger vi en b...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

SYNAGRI: Developing synergies between the bioeconomy and regional food systems for a sustainable future

Jordbukets matsystemer er ved et veiskille. Ettersom bioøkonomien utvikler seg, blir teknolog integrert i alle deler av matsystemet.. Samtidig går flere og flere bønder for markedsføringsstartegierbasert påat produktene er naturlige, og på lokale steds og kulturkvaliteter. Regjeringens bioøkonmi...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable feed production from Norwegian bio-resources for livestock and aquaculture (SUSFEED)

I SUSFEED skal vi utvikle en modell av det norske fôrsystemet der vi kartlegger mulige norskproduserte fôringredienser, mulighetene for industriell oppskalering og deres bærekraft. De siste årene har det blitt lagt stor vekt på å finne bærekraftige og kostnadseffektive fôringredienser for å styrk...

Tildelt: kr 30,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Breeding and Evolution of Complex Traits in Phytoplankton Cells

Fytoplankton er den viktigste primærprodusenten som i naturen driver havets økosystemer. I fremtiden vil dyrkede mikroalger også spille en stadig viktigere rolle i produksjonen av bærekraftige mat, fôrvarer og fornybare lav-karbon materialer. Utvikling av nye stammer av mikroalger som gir høyere ...

Tildelt: kr 9,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Nordland - Nordlánnda

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Pandemic Entanglements: The Political Ecology of Industrial Meat Production in the “Pandemic Era”

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) erklærte nylig at vi lever i en «pandemisk tidsalder» med et økende antall og hyppigere utbrudd av sykdommer spredt mellom dyrearter, inkludert mennesker. Slike sykdommer kan potensielt forårsake fremtidige pandemier som vil ha sterk innvirkning på samfunn ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Revealing effects of starvation and oxidative stress on denitrifying bacteria: a basis for novel N2O mitigation and industrial applications

De siste rapportene fra FN:s Klimapanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) beskriver en stadig økning i lystgassutslipp, en av de verste klimagassene som i tillegg ødelegger ozonlaget i stratosfæren. Denitrifiserende bakterier står for mesteparten av de globale lystgassutslippene, d...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

TraWel: Applying transmission model techniques and biosensor data to improve animal health and welfare in Norwegian dairy herds

Store datamengder samles inn i norsk husdyrproduksjon. Dette kan brukes til å avdekke skjulte mønstre, se sammenhenger og for å lage prediksjoner for bedre helse og velferd. For å kunne dra nytte av disse store datamengdene innen helse og smittespredning, trengs det kunnskap innen både avanserte ...

Tildelt: kr 6,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Tildelt: kr 26,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Møre og Romsdal

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Oil-seed rape with increased seed retention

Rapsolje er en av de viktigste vegetabilske oljene, som brukes både til mat og biodiesel. Rapsolje hentes fra plantens frø. En viktig del av frøene løsner imidlertid fra plantene for tidlig, noe som resulterer i opptil 25% tap av frø. Bærekraftig og effektiv produksjon av mat er et sentralt mål,...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye norske løkprodukter og optimalisert dyrking og lagring av løk i et endret klima

I dette prosjektet skal det utvikles nye fremtidsrettede og markedstilpassede løkprodukter til det norske markedet. Det skal sikres god produktkvalitet og redusert svinn fra råvarelager og pakkeri gjennom optimalisering av faktorer som påvirker råvarekvaliteten ut fra lager og pakkeri. Det skal g...

Tildelt: kr 5,3 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

FORNY20-FORNY2020

KVAL: EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey-prosjektet har optimalisert, validert og patentsøkt en ny kostnadseffektiv og bærekraftig metode for rensing av epilaktose fra mysepermeat-sidestrømmen. Prosjektet har fokusert på å oppskalere prosessen til industrielle relevante nivåer og har oppnådd fermentering i en 100L fermentor og e...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Viken

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

Sustainable ruminant production: Feed, microbiome and immune efficiency in low and high methane emitting dairy cows

ViableCow-prosjektet vil gi potensielle løsninger for mer bærekraftig drøvtyggeproduksjon. Hva må til for å gjøre produksjon av storfe og sau mer bærekraftig? Den digitale revolusjonen og bærekraftkravene endrer måten husdyrproduksjon er organisert på. ViableCow-prosjektet vil forbedre vår forstå...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Smart bruk av lys og ny lysteknologi for energieffektiv og kvalitetssikker helårsproduksjon av agurk i Norge

Lys er minimumsfaktoren for å oppnå høy avling og god kvalitet i Norsk veksthusproduksjon. Agurk er en lyskrevende kultur som trenger kunstig belysning for best fotosyntese og vekst. Agurkprodusenter benytter høytrykksnatriumdamplamper (HPS), men disse lampene bruker mye energi og gir mye varme. ...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Rogaland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Engineering microbial communities for the conversion of lignocellulose into medium-chain carboxylates

Mikrobe basert produksjon av kjemiske forbindelser som brukes i vårt daglige liv er et bærekraftig alternativ til mer tradisjonelle industrielle prosesser som petrokjemisk produksjon eller utvinning av naturressurser. Mikrober som bakterier og sopp har allerede blitt brukt i hundrevis av år i pro...

Tildelt: kr 3,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Safe and secure food from field to fork: management of fungal hazards in horticultural crops via optical based strategies (HortiFood)

Avlingstap og degradering av kvalitet på grunn av soppsjukdommer er ei viktig begrensning for global matsikkerhet. Botrytis cinerea og Alternaria alternata er de to viktigste sjukdomsframkallende soppene som kan føre til alvorlig avlingstap før og etter høsting for jordbær og grapefrukt industrie...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Sensor-guided enzymatic protein hydrolysis and separation technologies for tailored biomanufacturing of bioactive peptides

Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH), en prosess hvor enzymer brukes til å bryte ned proteiner til peptider (dvs. små kjeder av aminosyrer) og aminosyrer, er en bioteknologisk løsning som brer om seg innen utnyttelse av restråstoffer fra matproduksjon. Det økonomiske potensialet er stort, og teknolo...

Tildelt: kr 8,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Microalgae contributions to future protein and fatty acid rich feed for production of Norwegian chicken at industrial scale

Hovedmålet med prosjektet er å skape en kunnskaps- og teknologiplattform for produksjon og bruk av kyllingfôr med proteiner og flerumettede fettsyrer (PUFA) fra norskprodusert mikroalgebiomasse. Prosjektkonsortiet inkluderer hele produksjons-/verdikjeden. NIBIO har høy kompetanse på forsknin...

Tildelt: kr 11,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Cataloging and utilizing structural variants in DNA to improve sustainability of Norwegian livestock production

Hos storfe og griser har den langsomme overgangen fra vill til tam status tatt århundrer. De siste tiårene har overgangen akselerert ved at spesialiserte avlsbedrifter begynte å distribuere sæd fra et lite antall overlegne individer, målt på vekstrater, fruktbarhet og føyelighet osv. i deres avko...

Tildelt: kr 9,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

ERA FOSC BLUE-CYCLING - Integrated aquaculture and agriculture for resource-efficient food production

En av de største utfordringene som klimaendringene pålegger oss er evnen til å sørge for bærekraftig forvaltning av land- og vannressurser for å sikre mat til en voksende befolkning. Akvaponi er ressurseffektiv teknologi som muliggjør resirkulering av næringsstoffer, vann og energi innenfor begre...

Tildelt: kr 4,3 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku