0 antall prosjekter

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable utilization of MARIne resources to foster GREEN plant production in Europe

MariGreen prosjektet som helhet, med finansiering fra Romania, Hellas, Danmark og Norge, nærmer seg avslutning (oktober 2025). Marint restråstoff egnet som gjødsel er grundig analysert i Hellas, og resultatene viser at materialene både inneholder verdifulle plantenæringsstoff, og forbindelser som...

Tildelt: kr 5,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Rogaland

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Pandemic Entanglements: The Political Ecology of Industrial Meat Production in the “Pandemic Era”

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) erklærte nylig at vi lever i en «pandemisk tidsalder» med et økende antall og hyppigere utbrudd av sykdommer spredt mellom dyrearter, inkludert mennesker. Slike sykdommer kan potensielt forårsake fremtidige pandemier som vil ha sterk innvirkning på samfunn ...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Preservation of underutilized fish biomasses for improved quality, stability and utilization

I dag blir stor rognkjeks fisket på grunn av rognen og små rognkjeks blir brukt som rensefisk i fiskeoppdrett. Etter at rognen er tatt ut blir skrotten ofte hevet på sjøen. Endel av rensefisken fra oppdrett blir høstet sammen med laksen og blir i noen tilfeller solgt som dyrefôr. Rognkjeks har e...

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Tildelt: kr 26,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Møre og Romsdal

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain (SuMaFood)

Utnyttelse av restråstoff fra sjømatnæringa og høsting av nye arter, som sukkertare (Saccharina Latissima) har stor oppmerksomhet innen matindustrien. Stadig bedre metoder for håndtering av restråstoff fra sjømat til utnyttelse som næringsmidler, gir nye produktmuligheter innen «functional foods»...

Tildelt: kr 7,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

EUROSTARS-EUROSTARS

E!114857 Novel high-value ingredient based on fermented seaweed disrupting the food and nutraceutical markets

Dyrket tare er en bærekraftig og næringsrik marin råvare med potensial til å bli en viktig og sentral del av kostholdet i Europa. SEAPRO vil utvikle en banebrytende fermenteringsprosess for dyrket sukkertare og butare ved å ta i bruk nye bakteriestammer og ved å optimalisere prossessbetingelsene ...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye norske løkprodukter og optimalisert dyrking og lagring av løk i et endret klima

I dette prosjektet skal det utvikles nye fremtidsrettede og markedstilpassede løkprodukter til det norske markedet. Det skal sikres god produktkvalitet og redusert svinn fra råvarelager og pakkeri gjennom optimalisering av faktorer som påvirker råvarekvaliteten ut fra lager og pakkeri. Det skal g...

Tildelt: kr 5,3 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

FORNY20-FORNY2020

KVAL: EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey-prosjektet har optimalisert, validert og patentsøkt en ny kostnadseffektiv og bærekraftig metode for rensing av epilaktose fra mysepermeat-sidestrømmen. Prosjektet har fokusert på å oppskalere prosessen til industrielle relevante nivåer og har oppnådd fermentering i en 100L fermentor og e...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Algefilm fra tare som erstatning for plast i emballasje og engangsartikler.

Plast på avveie er en betydelig miljøtrussel. Store mengder sjøpattedyr, fugl og fisk dør årlig av plastsøppel. Milliarder av små plastbiter havner i hav og jordsmonn, og spises av dyr og organismer som videre spres i næringskjeden. Årlig ender 8 mill tonn søppel i verdens hav og opp mot 80% av d...

Tildelt: kr 12,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Rogaland

FORNY20-FORNY2020

STUD: Spiny Seafoods - Harvesting and size enhancement of sea urchins

I løpet av de siste par tiårene har økende bestander av kråkeboller langs Norskekysten ført til overpopulasjon i enkelte områder, og dette har videre ført til nedbeiting av tareskogen langs kysten. Langs Norskekysten alene er det estimert en bestand av kråkeboller på rundt 80 milliarder individer...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Vestland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Engineering microbial communities for the conversion of lignocellulose into medium-chain carboxylates

Mikrobe basert produksjon av kjemiske forbindelser som brukes i vårt daglige liv er et bærekraftig alternativ til mer tradisjonelle industrielle prosesser som petrokjemisk produksjon eller utvinning av naturressurser. Mikrober som bakterier og sopp har allerede blitt brukt i hundrevis av år i pro...

Tildelt: kr 3,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

STUD: Tastebuds - Local food: A Social and Sustainable Shopping Experience

Tastebuds er en nettbasert matteknologi-startup for lokalmat i Bergen. Vårt formål er å løse problemer for både konsumenter og produsenter, på deres premisser, slik at vi kan gjøre det enkelt for alle parter å handle lokalt. Vi øker tilgjengeligheten og utvalget av lokale matvarer for konsumenter...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Vestland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

FoodLessons: Culinary Heritage as a Resource in Developing "Food Nation Norway 2030"

I 2010 ble mat for første gang registrert på UNESCOs ikke-materielle verdensarvliste med oppføringen av Middelhavsdietten, fransk gastronomisk matskikk, Michoacán-kjøkkenet, samt kroatisk ingefærbrød. Interessen for det nordiske kjøkken og dets teknikker, råvarer og retter har hatt et kraftig opp...

Tildelt: kr 10,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Oslo

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Disinfectants in food production: efficacy towards foodborne bacteria and potential cross-resistance to antibiotics

Antibiotikaresistente bakterier er en verdensomfattende trussel som er forventet å forårsake opptil 10 millioner dødsfall i året på globalt nivå innen 2050. Økt forståelse av mulige drivere og spredningsveier for antimikrobiell resistens (AMR) er avgjørende hvis vi skal klare å slå tilbake denne ...

Tildelt: kr 10,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

High somatic cell numbers in goat milk – influence on product quality

Målet med prosjektet er å sikre bærekraftig melkeproduksjon fra friske geiter ved å bidra til ny kunnskap om årsaker til høyt celletall i norsk geitemelk, og videre betydning for osteutbytte og kvaliteten på produkter av geitemelk. Denne kunnskapen har også relevans og overføringsverdi for kumelk...

Tildelt: kr 11,9 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Akershus

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SPOT-ON – Monitoring system for animal production

Våre forskere ved NMBU, Marianne Oropeza-Moe og Tore Framstad, fikk i fjor støtte fra Norges Forskningsråd til sitt prosjekt SPOT-ON. I samarbeid med Inventas har forskerne utviklet og testet et nytt og apparat som festes i øret på grisen. Apparatet måler temperatur, og det gir en god prediksjon...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - EAT4HEALTH, Palatable, nutritious and digestible foods for prevention of undernutrition in active aging

Underernæring blant eldre er et omfattende problem der preferanser for mat, hvordan maten føles i munnen, og hvordan den fordøyes og tas opp i kroppen har betydning for helsen. I EAT4AGE er det seks forskningspartnere og to industripartnere fra Frankrike, Irland, Israel, Norge og Storbritannia so...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kveik – Original Norwegian Farmhouse Brewing Yeast: Innovative product development, product stability and potential new uses

Kveik, et gammelt norsk ord for gjær, er tradisjonell ølgjær som har blitt brukt i generasjoner på småbruk i Norge og bevart som blandede kulturer. Kveikkulturer er kjent for å ha ønskelige egenskaper ved ølbrygging. For å kommersialisere kveik som lett tilgjengelige, brukervennlige og stabile ku...

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable Eaters - Consumers in a sustainable Norwegian food system

Hele verdikjeden for mat må revurderes, inkludert effektivisering av ressursbruk, reduksjon av matsvinn og tilpasning av kosthold. Gjennom fem arbeidspakker og fire eksempelstudier vil Sustainable Eaters prosjektet gi økt forståelse for og forsterke forbrukernes bidrag til et bærekraftig, norsk m...

Tildelt: kr 30,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food (R)evolution - Kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner

Formålet med Food (R)evolution (FR) er å innovere måten man arbeider sammen på i verdikjeden slik at konsumet av bærekraftig mat i Norge utvikler seg i positiv retning. Dette skal vi gjøre ved å bruke kantinen som innovasjonsarena for bærekraftig mat og matvaner. Tradisjonelt er verdikjeder satt ...

Tildelt: kr 12,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Trygg Rakfisk - Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

Rakfisk er et populært og tradisjonsrikt produkt som er unikt for Norge. For mange er det en uunnværlig del av maten som spises rundt julehøytiden. Rakfisk er ørret eller røye som modnes i saltlake over flere måneder ved lav temperatur. Dette gir en karakteristisk smak. Rakfisk har vesentlige utf...

Tildelt: kr 6,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Innlandet

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

Recycled Plastics for Food Contact Packaging

Prosjektet RecyFoodPack har som mål å utvikle innovative plastemballasjesystemer som øker bruken av resirkulert plast, samtidig som matsikkerhet og -kvalitet ivaretas og bidrar til å nå norges sirkulærøkonomimål. RecyFoodPack vil løse utfordringer knyttet til matsvinn og mattrygghet, nye emballas...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Telemark

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - FORTIPHY, Preventing the risk of undernutrition by fostering meal fortification and physical activity in older adults

Resultatene fra hjemmetestingen av åtte oppskrifter beriket med protein er bearbeidet i perioden. Deltakernes tilbakemeldinger har gitt verdifull kunnskap for å bearbeide oppskriftene til videre bruk i prosjektet. Alle oppskriftene ble godt likt av de norske forbrukerne. Gode råd om videreutvikli...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Akershus

FORNY20-FORNY2020

KVAL: MARC - a novel multi-purpose optical sensor

MARC er en nyutviklet optisk sensor som vesentlig øker dynamisk måleområde, det vil si at den øker forskjellen mellom maksimum og minimum verdier som kan måles sammenlignet med eksisterende teknologi, uten at det går ut over nøyaktigheten. Dette er oppnådd ved å bruke en unik kombinasjon av to fo...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SDG Wizard - An Interactive Assessment and Reporting Tool for Localizing the Sustainable Development Goals of the UN Agenda 2030

Bærekraftsrapportering blir i dag sett på som en konkurransefortrinn for bedrifter for å tiltrekke seg investeringer og bygge en sosial aksept (miljømerke) som konkurransefortrinn. Det hele startet i 2015 da verdensledere gikk med på 17 globale mål, offisielt kjent som bærekraftsmålene. Vi foruts...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Vestland

FORSTERK-Forsterkningsmidler

PerformFISH – Norway: Increased involvement of Norwegian stakeholdes in the H2020 PerformFISH aquculture project

Dette FORSTERK-prosjektet hadde som mål å formidle relevante funn, knyttet til Horizon 2020-prosjektet PerformFISH, til den norske havbruksnæring. Målet med PerformFISH var å øke konkurranseevnen til akvakultursektoren i Middelhavet ved å håndtere biologiske, tekniske og operasjonelle svakheter s...

Tildelt: kr 0,65 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Replacing food-competing feedstocks with Methanol, CO2 and Methylamine for a Sustainable Bioeconomy

I løpet av rapporteringsperioden har vi formelt inkludert tidligere NTNU-postdoc Marta Irla og hennes nye arbeidsgiver Universitetet i Aarhus i Danmark som en assosiert partner i MCM4SB-konsortiet; dette ble gjort i samråd med ERACoBioTech og de respektive MCM4SB-prosjektpartnerne. Marta var enga...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT-Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of protein-energy malnutrition in AGEd people

CHOCKO-AGE - Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of proteinenergy malnutrition in AGEd people. Verdens befolkning blir eldre, og det skjer samtidig med at befolkningen er mindre fysisk aktiv. Dermed er behovet for helsetjenester dramatisk økende...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Møre og Romsdal

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

SustainPack- sustainable packaging in a circular economy

The SustainPack project goal is to transform the food packaging value chain to a circular and more sustainable value chain, and hence development of a greener sector and new businesses. In order to achieve thisthiwe will work on development of well-functioning markets for recycled and reuse of f...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Troms - Romsa - Tromssa