0 antall prosjekter

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

FoodLessons: Culinary Heritage as a Resource in Developing "Food Nation Norway 2030"

I 2010 ble mat for første gang registrert på UNESCOs ikke-materielle verdensarvliste med oppføringen av Middelhavsdietten, fransk gastronomisk matskikk, Michoacán-kjøkkenet, samt kroatisk ingefærbrød. Interessen for det nordiske kjøkken og dets teknikker, råvarer og retter har hatt et kraftig opp...

Tildelt: kr 10,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SPOT-ON – Monitoring system for animal production

Våre forskere ved NMBU, Marianne Oropeza-Moe og Tore Framstad, fikk i fjor støtte fra Norges Forskningsråd til sitt prosjekt SPOT-ON. I samarbeid med Inventas har forskerne utviklet og testet et nytt og apparat som festes i øret på grisen. Apparatet måler temperatur, og det gir en god prediksjon...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

High somatic cell numbers in goat milk – influence on product quality

Målet med prosjektet er å sikre bærekraftig melkeproduksjon fra friske geiter ved å bidra til ny kunnskap om årsaker til høyt celletall i norsk geitemelk, og videre betydning for osteutbytte og kvaliteten på produkter av geitemelk. Denne kunnskapen har også relevans og overføringsverdi for kumelk...

Tildelt: kr 11,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - EAT4HEALTH, Palatable, nutritious and digestible foods for prevention of undernutrition in active aging

Underernæring blant eldre er et omfattende problem der preferanser for mat, hvordan maten føles i munnen, og hvordan den fordøyes og tas opp i kroppen har betydning for helsen. I EAT4AGE er det seks forskningspartnere og to industripartnere fra Frankrike, Irland, Israel, Norge og Storbritannia so...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT - FORTIPHY, Preventing the risk of undernutrition by fostering meal fortification and physical activity in older adults

I perioden har 20 hjemmeboende eldre over 70 år svart på et spørreskjema om matvaner. Sammen med tilsvarende undersøkelser i England og Frankrike, har dette lagt grunnlag for valg av vanlige matretter som kan utvikles og berikes med protein. I tillegg er det gjennomført to fokusgrupper for å und...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable Eaters - Consumers in a sustainable Norwegian food system

Hele verdikjeden for mat må revurderes, inkludert effektivisering av ressursbruk, reduksjon av matsvinn og tilpasning av kosthold. Gjennom fem arbeidspakker og fire eksempelstudier vil Sustainable Eaters prosjektet gi økt forståelse for og forsterke forbrukernes bidrag til et bærekraftig, norsk m...

Tildelt: kr 30,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Trygg Rakfisk - Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

Rakfisk er et populært og tradisjonsrikt produkt som er unikt for Norge. For mange er det en uunnværlig del av maten som spises rundt julehøytiden. Rakfisk er ørret eller røye som modnes i saltlake over flere måneder ved lav temperatur. Dette gir en karakteristisk smak. Rakfisk har vesentlige utf...

Tildelt: kr 6,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

Recycled Plastics for Food Contact Packaging

Prosjektet RecyFoodPack har som mål å utvikle innovative plastemballasjesystemer som øker bruken av resirkulert plast, samtidig som matsikkerhet og -kvalitet ivaretas og bidrar til å nå norges sirkulærøkonomimål. RecyFoodPack vil løse utfordringer knyttet til matsvinn og mattrygghet, nye emballas...

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food (R)evolution - Kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner

Formålet med Food (R)evolution (FR) er å innovere måten man arbeider sammen på i verdikjeden slik at konsumet av bærekraftig mat i Norge utvikler seg i positiv retning. Dette skal vi gjøre ved å bruke kantinen som innovasjonsarena for bærekraftig mat og matvaner. Tradisjonelt er verdikjeder satt ...

Tildelt: kr 12,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kveik – Original Norwegian Farmhouse Brewing Yeast: Innovative product development, product stability and potential new uses

Kveik, et gammelt norsk ord for gjær, er tradisjonell ølgjær som har blitt brukt i generasjoner på småbruk i Norge og bevart som blandede kulturer. Kveikkulturer er kjent for å ha ønskelige egenskaper ved ølbrygging. For å kommersialisere kveik som lett tilgjengelige, brukervennlige og stabile ku...

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

KVAL: MARC - a novel multi-purpose optical sensor

MARC er en nyutviklet optisk sensor som vesentlig øker dynamisk måleområde, det vil si at den øker forskjellen mellom maksimum og minimum verdier som kan måles sammenlignet med eksisterende teknologi, uten at det går ut over nøyaktigheten. Dette er oppnådd ved å bruke en unik kombinasjon av to fo...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SDG Wizard - An Interactive Assessment and Reporting Tool for Localizing the Sustainable Development Goals of the UN Agenda 2030

Bærekraftsrapportering blir i dag sett på som en konkurransefortrinn for bedrifter for å tiltrekke seg investeringer og bygge en sosial aksept (miljømerke) som konkurransefortrinn. Det hele startet i 2015 da verdensledere gikk med på 17 globale mål, offisielt kjent som bærekraftsmålene. Vi foruts...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Ukjent Fylke

FORSTERK-Forsterkningsmidler

PerformFISH – Norway: Increased involvement of Norwegian stakeholdes in the H2020 PerformFISH aquculture project

Dette FORSTERK-prosjektet hadde som mål å formidle relevante funn, knyttet til Horizon 2020-prosjektet PerformFISH, til den norske havbruksnæring. Målet med PerformFISH var å øke konkurranseevnen til akvakultursektoren i Middelhavet ved å håndtere biologiske, tekniske og operasjonelle svakheter s...

Tildelt: kr 0,65 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Ukjent Fylke

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Replacing food-competing feedstocks with Methanol, CO2 and Methylamine for a Sustainable Bioeconomy

MCM4SB prosjektet har totalt 4 internasjonale partnere med felles mål å kunne erstatte dagens sukkerbaserte råvarer for mikrobielle bioprosesser innen industriell bioteknologi, med én karbon (C1)-forbindelsene metanol, karbondioksid og metylamin. Det langsiktige målet er å etablere en bærekraftig...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT-Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of protein-energy malnutrition in AGEd people

CHOCKO-AGE - Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of proteinenergy malnutrition in AGEd people. Verdens befolkning blir eldre, og det skjer samtidig med at befolkningen er mindre fysisk aktiv. Dermed er behovet for helsetjenester dramatisk økende...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Forsterkningsmidler til kommunikasjon av resultater Susinchain

Larvelæring har hatt som mål å kommunisere forskning og kunnskap om insekter som mat og fôringrediens. Fokuset var spesielt rettet mot barn og unge i Norge for å øke deres bevissthet innen bærekraftig matproduksjon samt anvendelse og kunnskap om vitenskapelig metode. Prosjektet har utarbeidet e...

Tildelt: kr 0,94 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Ukjent Fylke

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

SustainPack- sustainable packaging in a circular economy

The SustainPack project goal is to transform the food packaging value chain to a circular and more sustainable value chain, and hence development of a greener sector and new businesses. In order to achieve thisthiwe will work on development of well-functioning markets for recycled and reuse of f...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Ukjent Fylke

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

WasteNOmore: organic waste in Norway transformed into valuable resources

In Norway, about 355.000 tons food waste is generated annually (42.1 kg per capita, 2018). The production of this wasted foods equals about 600.000 tons CO2 eq. in Norway pointing to a high climate impact of its reduction. In addition to household food waste comes undocumented tonnage volumes of ...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Ukjent Fylke

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Precision Food Production

Verden har store utfordringer knyttet til miljømessig bærekraft og matsikkerhet for en voksende befolkning. Precision vil utvikle presisjonsteknologi som gjør matindustrien i stand til å produsere de produktene og kvalitetene det er behov for, og samtidig minimere matsvinn. Vi vektlegger tre ulik...

Tildelt: kr 63,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

GreenPlantFood - Green technology for plant-based food

Planlegging av vekstforsøk startet tidlig for å utnytte vekstsesongen 2021 for feltforsøk med erter og åkerbønner gjennom kontakt med frøprodusenter i Europa. Pøver fra de mest relevante kommersielle og nylig utviklede sortene ble innhentet og sådd for feltforsøk og vil bli benyttet for å vurdere...

Tildelt: kr 27,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ny teknologi for bedre ferdigretter og mer bærekraftig emballasje

I det norske markedet øker omsetningen av ferdigmat, men markedet er i endring. Det er mye fokus på å øke grønnsaksandelen i produktene og med det bedre ernæringsverdien. Men det er utfordringer knyttet til konservering av grønnsaker; mange typer grønnsaker kan oppleves som overkokt og dette har ...

Tildelt: kr 4,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Nytt produksjons- og produktkonsept for mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk til et krevende marked året rundt

Prosjektets overordnede idé er å øke verdiskapning, bedre lønnsomhet og konkurransekraft for norsk prosessert hvitfisk, gjennom å utvikle mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk. Til tross for norske helsemyndigheters mål om 20% økning i fiskekonsum innen 2021, er konsumet på vei...

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Next generation functional pet food for selected segments by use of new biobased ingredients with effect on dog health and wellbeing

Norilia og Felleskjøpet vil utvikle og lansere innovative hundefôr-produkter basert på nye biobaserte og bærekraftige ingredienser med funksjonelle egenskaper egnet for spesial-produkter til utvalgte segment. Ingrediensene er; hydrolyserte fjørfe-proteiner, uløselige proteiner- og mineraler, e...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

Grønn og bærekraftig vareproduksjon i Norge; Produktivitet – Hjemhenting og Eksport

For å redusere negative effekter på klima og miljø, må verden og Norge gjennom en overgang til vareproduksjon og produkter med lavere miljømessig fotavtrykk. Det må sikres at industriell produksjon skjer på en grønn og bærekraftig måte, samtidig som vi skaper vekst. Norge er rikt på naturressurse...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Ukjent Fylke

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Fruit quality measurement device

I dette prosjektet presenteres en ny teknologi som muliggjør rask og ikke-destruktiv måling av kvalitetsegenskaper i frukt. Teknologien kan forbedre mulighetene til å tilby frukt av høy og konsistent kvalitet, og til å gjennomføre kvaliteskontroller med lavere kostnader og raskere responstid enn ...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Ukjent Fylke

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

NYLIPID - Nye konsentrerte marine fettsyreprodukter for humant konsum

Fiskeoljer er kjent for å inneholde sunne omega3-fettsyrer. Mest kjent er de langkjedede flerumettede omega3-fettsyrene EPA og DHA. Det er et marked for omega3-oljer både innenfor mat, kosttilskudd og farmasi. Epax er en ledende produsent av omega3-konsentrater og er aktiv innen forskning og utvi...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation, consumer understanding and food processing knowledge for increased sustainability and health

WP1 Bærekraftig matinnovasjon. Vi analyserer hvordan bedrifter kan være mer innovative og hvordan vi kan bygge bro mellom forskning og industri. Vi studerer både store og små bedrifter. Intervjuer med store firmaer ga forståelse for hvordan bærekraftsorientert innovasjon implementeres gjennom nye...

Tildelt: kr 85,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Ukjent Fylke

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Optimal processing of macroalgae as a new sustainable food ingredient

Tang og tare er bærekraftige vekster som brukes lite i matindustrien i dag. De er næringsrike høykvalitetsråvarer med potensielle egenskaper utover smak og ernæring. Trenden mot lavere inntak av kjøttprodukter fører til et økt behov for gode og smakfulle plantebaserte alternativer, hvor tang og t...

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Ukjent Fylke

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable growth of the Norwegian Horticulture Food System

I 2018 stod grøntsektoren for 17% av totale produksjonsverdien i primærproduksjonen i norsk jordbruk. Grøntnæringen kjennetegnes av intensiv produksjon med høy verdiskaping per arealenhet og gir grunnlag for en variert industri. Interessen for sunt kosthold, kortreist mat og bærekraftig matproduk...

Tildelt: kr 19,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Ukjent Fylke

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Grovpellets – Bedre produksjonsresultater og lavere energiforbruk ved forbedringer i prosesseringsmetoden for fjørfefôr

Fjørfeet er fra naturens side en frøspiser, som søker og plukker opp maten med nebbet og maler fôrpartiklene i muskelmagen kalt kråsen. Kråsen utvikles og stimuleres av harde partikler av en viss størrelse, og aktiviteten i denne delen av fordøyelsesystemet påvirkes dermed av maten som tas inn. Ø...

Tildelt: kr 7,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2023

Sted: Ukjent Fylke