0 antall prosjekter

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodMicro-Pack: reduced contamination, improved control, optimal packaging

FoodMicro-Pack skal bidra til trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.AP1: Produksjon av trygg mat med god og jevn spisekvalitet forutsetter at man klarer å begrense smitte av råvarene med mikroorganismer fra luft, produksjonutstyr og mennesker. Produksjonsmiljøe...

Tildelt: kr 83,9 mill.

Prosjektperiode: 2017-2021

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Regional satsing for forskningsbasert innovasjon - Oslo og Akershus

Viken fylkeskommune og Oslo kommune har hatt god nytte av Forregion-programmet, og har levert godt på alle resultatindikatorer. Dette arbeidet skal fortsette i 2020 samtidig som vi prøver å integrere de tre Forregion-satsingene i Viken Regionens strategier innenfor FoU og innovasjon og nyskapin...

Tildelt: kr 20,3 mill.

Prosjektperiode: 2017-2020

Sted: Oslo

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Mobilisering til forskningsbasert innovasjon i Møre og Romsdal

Mobiliseringsprosjektet i Møre og Romsdal (MobPro) har som målsetning at flere av regionens bedrifter og kommuner øker sine evner til å fornye og konkurrere ved hjelp av systematisk og forskningsbasert innovasjon. Kravet om hurtig fornyelse og forbedringer i et næringsliv som i høy grad opererer ...

Tildelt: kr 12,4 mill.

Prosjektperiode: 2017-2020

Sted: Møre og Romsdal

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Mobilisering til forskningsbasert innovasjon Innlandet

Forskningsbasert innovasjon i regionene Innlandet (FORREGION Innlandet) er et regionalt utviklingsprosjekt der Innlandet fylkeskommune sammen med FoU-sektoren, Forskningsrådet, Innovasjon Norge og næringslivet skal stimulere til utvikling innenfor strategiske satsingsområder. I prosjektet har reg...

Tildelt: kr 14,4 mill.

Prosjektperiode: 2017-2020

Sted: Innlandet

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Novel feed ingredients from sustainable sources

Den europeiske oppdrettsindustrien fremholdes som en leverandør av næringsrik mat til en økende befolkning. For å sikre en bærekraftig videreutvikling i produksjonen, er det behov for økt fokus rettet mot utviklingen av effektive tilnærminger for å forebygge og kontrollere sykdommer i oppdrettsar...

Tildelt: kr 7,3 mill.

Prosjektperiode: 2017-2021

Sted: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Bioconversion of low-cost fat materials into high-value PUFA-Carotenoid-rich biomass

På grunn av et økende fokus på sunne dietter og magre produkter, produseres det store mengder overskudd med animalsk fett årlig. Dette overskuddet blir i dag brukt videre til energiproduksjon eller andre formål som genererer lave verdier. Målet til Lipofungi prosjektet var å øke verdien av animal...

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2017-2020

Sted: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

From Food to Food - sustainable valorisation of agri-food rest raw materials

The primary objective of the Food to Food- Sustainable Valorisation of Agri-food Rest Raw Materials workshop (Nov. 14, 2016) is to stimulate to new research projects and business opportunities in Norway by means of a workshop intending to show the inherent project and product possibilities given ...

Tildelt: kr 60 999

Prosjektperiode: 2016-2016

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Marint Protein Nettverk FagDag 2016.

Marint Protein Nettverk avholder årlige såkalte FagDager for næringen. Dette er åpne seminarer for alle, og favner vidt, med deltagere fra hele industrien, F&U institusjoner, utstyrsleverandører og konsulenter. Også Nordiske deltagere har i de siste årene vist interesse for disse FagDagene. FagDa...

Tildelt: kr 26 597

Prosjektperiode: 2016-2016

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Seminar om norske råvarer til ølbrygging

Under seminaret vil det bli presentasjoner av: - Resultater fra forskningsprosjekter - Laboratorium og forksningsfasiliteter innen malting og brygging ved NMBU - Kvinner og brygging før og nå - Ny nordisk øl (Danmark) - Fremtidsperspektiver for norsk øl - Bryggerihøjskolen i Danmark - Åtte innle...

Tildelt: kr 65 999

Prosjektperiode: 2016-2016

Sted: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: SafeFood

Bakterievekst i mat er et stort risikosak, med store konsekvenser for helse, sikkerhet, miljø og økonomi hos matforbrukere og produsenter. Minimalt bearbeidet mat blir stadig mer populær i Europa, men den er utsatt for bakterievekst, inkludert det humane patogenet Listeria monocytogenes (LM). U...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2016-2020

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Network on Insects in the Circular Economy

Novel insect economy, or the industrial production of insects for food and feed applications, is currently emerging in Nordic countries. Insects as part of the bioeconomy has the ability to connect biomass value chains and, with particular respect to the Nordic situation, valorise underutilized b...

Tildelt: kr 0,19 mill.

Prosjektperiode: 2016-2022

Sted: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Hvordan begrense matsvinnet

Seminaret er viet tiltak for å redusere matsvinnet, og viser frem forskningen som gjøres på området. Hovedvekten er lagt på hvordan emballasjen kan bidra til å redusere matsvinnet. Hva næringslivet gjør for å redusere matsvinnet blir et annet sentralt tema. Likeså hva som må til for å få folk til...

Tildelt: kr 18 020

Prosjektperiode: 2016-2017

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Fremtidsmat - mat for bedre folkehelse

Klyngens bidrag skal være å realisere en visjon om at næringsmiddelindustrien skal være en aktiv pådriver i arbeidet med å forbedre folkehelsen gjennom et sunnere kosthold. Potensialet for klyngen er formidabelt med tanke på bransjens størrelse og de samfunnsøkonomiske kostnadene knyttet til liv...

Tildelt: kr 0,40 mill.

Prosjektperiode: 2016-2019

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Nettverk for saltreduksjon

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Omtrent 3/4 av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil...

Tildelt: kr 0,40 mill.

Prosjektperiode: 2016-2019

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: PACK4US - forsknings- og innovasjonsnettverk for emballering av mat

Målet med nettverket er å skape bærekraftig vekst i omsetning og arbeidsplasser hos matprodusentene og i emballasjenæringen, og derigjennom styrke virksomhetenes konkurransekraft. Fokus vil være på økt verdiskaping og styrket konkurranseevne gjennom kunnskapsutvikling, innovasjon og tilrettelegg...

Tildelt: kr 0,40 mill.

Prosjektperiode: 2016-2018

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FORNY20-FORNY2020

Verifisering av FSC-membran til bruk i vinproduksjon

Under fremstilling av vin utvikles det CO2. Utfordringen er at samtidig med at CO2 fordamper fra vinen vil også opptil 80 % av enkelte aromatiske forbindelser i vinen forsvinne. Det er de aromatiske forbindelsene som bidrar til å gi vinen god smak og karakter. Per i dag finnes det ikke kommersiel...

Tildelt: kr 5,2 mill.

Prosjektperiode: 2016-2018

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life

Nettverket er en videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life, som har vært et nettverk i perioden 2008-2011, 2012-2013 og 2014-2105. Medlemmene er bedrifter og bransjeorganisasjoner fra matsektoren. NTP Food for Life har jobbet med felles forskningsutfordringer og laget en fel...

Tildelt: kr 0,40 mill.

Prosjektperiode: 2016-2018

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Software for risk assessment of Listeria in ready-to-eat meat products.

Matbedrifter som produserer spiseklare kjøttprodukter, dvs produkter som kan spises uten oppvarming hos forbruker, har ansvaret for å bestemme rett holdbarhet for sine produkter. Holdbarheten bestemmes blant annet ut fra mulig vekst av Listeria-bakterien, og er definert som tiden et produkt kan l...

Tildelt: kr 6,5 mill.

Prosjektperiode: 2016-2019

Sted: Oslo

FORNY20-FORNY2020

XSim - Programvare for optimalisert drift av avsaltingsanlegg

Oljenæringen har kommet langt i å håndtere utfelling av faste stoffer og avleiringer. Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller har utviklet en ny teknologi for oljeindustrien som effektiviserer prosessanlegg for fjerning av salter fra vannfase: XSim. Dette er en simulator for å forutsi beting...

Tildelt: kr 0,68 mill.

Prosjektperiode: 2016-2017

Sted: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

DL: Digital Life Norway PhD School

Forskerskolen Digitalt Liv Norge er en godt integrert del av Senter for Digitalt Liv Norge, og har en sentral rolle for oppgavene Læring og Rekruttering. Vitenskap basert på konvergens i tråd med Digitalt Liv-konseptet er utfordrende - intellektuelt og kulturelt. Det krever at talentfulle forsker...

Tildelt: kr 24,0 mill.

Prosjektperiode: 2016-2026

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

Aquafeed Technology Centre

Etablering av Akvafôr-teknologisenteret (ATC) vil bidra til å løse fremtidige utfordringer relatert til en bærekraftig utvikling av oppdrettsnæringen. Senteret vil tilby forskningsinfrastruktur rettet mot ny og forbedret utnyttelse av fôringredienser basert på tilgjengelige marine, vegetabilske, ...

Tildelt: kr 32,8 mill.

Prosjektperiode: 2016-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

An efficient biocatalyst for the production of sialic acids- sugars for health

Målet med prosjektet har vært å optimalisere enzymer som kan brukes til å fremstille høy-verdige sialinsyrer. Sialinsyrer er et monosakkarid som finnes på overflaten av celler hos mennesket, så vel som hos mikroorganismer, og er involvert i en rekke cellulære prosesser. De er vist å inneha ulike ...

Tildelt: kr 7,2 mill.

Prosjektperiode: 2016-2019

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Forbedret pakketeknikk for økt holdbarhet av sjømatprodukter og redusert matsvinn

SeaPack-prosjektet har hatt mål om å bidra til økt bærekraft og redusert miljøbelastning. Prosjektet har rettet sine aktiviteter i ulike deler av verdikjeden. Ved å bidra til å løse sentrale utfordringer for norsk sjømatnæring, bidrar prosjektet også til å imøtekomme kravene om økt bærekraft og ...

Tildelt: kr 5,6 mill.

Prosjektperiode: 2016-2019

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Vitamin K2 i meieriprodukter

Vitamin K2 har mange gode effekter på helsa. Meieriprodukter som ost og surmelk er våre viktigste kilder til vitamin K2, men dette er dårlig kjent. Myndighetene har tillatt at innholdet kan deklareres med helsepåstand om at vitamin K2 er viktig for sterke bein. For å deklarere innholdet av vitami...

Tildelt: kr 0,25 mill.

Prosjektperiode: 2016-2019

Sted: Rogaland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

The 4th Norwegian Microbiology Meeting

Mikrobiologi er i dag et allsidig fagområde som strekker seg på tvers av vitenskapelige felt, som medisin, ernæring, farmasi og mattrygghet. Det er derfor et behov for en felles arena for å samle forskere fra ulike grener av fagområdet. NoMi er også en konferanse arrangert av juniorforskere for j...

Tildelt: kr 88 999

Prosjektperiode: 2016-2016

Sted: Oslo

KLIMAFORSK-Stort program klima

Relevant, reliable and robust local-scale climate projections for Norway

R3 var et innovativt forsøk på å gi klimatjenester på lokal skala i Norge. Norge er preget av store regionale forskjeller i geografi og klima. Å fremskaffe troverdige prognoser for klimaendringer på lokalt nivå har vært, og er fortsatt, svært utfordrende. R3 brukte en integrert tilnærming som tok...

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektperiode: 2016-2020

Sted: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Meat2.0 New Concept: Meat Factory Cell

Under prosjektperioden har slaktecellekonseptet blitt vurdert, pilottestet og forankret i Nortura. Konseptet ble presentert og formidlet i relevante nasjonale og internasjonale fora, og det har mottatt stor internasjonal oppmerksomhet. Konseptet er ferdigstilt og har blitt presentert (www.animali...

Tildelt: kr 9,9 mill.

Prosjektperiode: 2016-2020

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

ANIHWA Integrated Mobile Broiler Data - Optimising Broiler Chicken Management, Health and Welfare through use of integrated data

I dette prosjektet som involverte partnere i fem europeiske land (NO, UK, ES, IT, FR), utviklet og validerte vi dataredskaper med analytiske evner til bruk av kommersielle bønder og slakterier for å forbedre slaktekyllingers helse og velferd. Prosjektpartnerne deltok i sju integrasjonsmøter. Vi g...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2016-2019

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

MEETeat bærekraft og fett 2016

MEETeat arrangeres på Vulkan Arena i Oslo over 2 dager, 16. og 17. mars 2016. Konferansen tar opp aktuelle temaer innenfor bioøkonomien og setter disse temaene i sammenheng med hverandre: Bærekraft En overordnet global utfordring er å produsere nok mat til en voksende befolkning på en bærekraft...

Tildelt: kr 74 999

Prosjektperiode: 2016-2016

Sted: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Functional Metagenomics 2016

Functional Metagenomics (FMG) is a growing research field within biotechnology, aiming at the functional description of microbial diversity in nature and developing and employing dedicated tools for a more efficient function-based screening of microbial metagenomes for exploitable functions, like...

Tildelt: kr 0,20 mill.

Prosjektperiode: 2016-2016

Sted: Trøndelag - Trööndelage