0 antall prosjekter

MAT-Næringsmidler

Toxins and food safety, - fungal genes as a potential tool to predict the content of zearalenone

The plant pathogenic fungi Fusarium spp. are known to produce a range of mycotoxins. Correct identification and quantification of mycotoxinproducing fusarium species will give an indication of the amount of mycotoxins that can be expected to be present in the cereal sample. A rapid, sensitive and...

Tildelt: kr 3,2 mill.

Prosjektperiode: 2002-2006

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Kostholdet som eksponeringskilde for fremmedstoffer og genmodifisert mat, - betydningen for helsen til mor og barn MH 155749

Bakgrunn: Den norske mor og barn undersøkelsen vil følge en kohorte på 100 000 gravide og deres barn over mange år. Studien startet i 1999 og har i dag ca 5000 deltakere. Svært mange helseproblemer har ukjent årsak. Den norske mor og barn undersøkelsen vi l gjøre det mulig å studere helse i et mu...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Feeding experiments investigating some potential risk factors of GM (genetically modified) food. MH 155749

of trans-genes, and aberrations in host animal gene-expression patterns, and experience to be included in regulatory frameworks. Futhermore, these studies will provide background for design of in vitro model experiments, and some of the approaches and res ults may have commercial interest.Authori...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-Næringsmidler

Antimicrobial peptides from dairy propionibacteria; Gene regulation, Expression and Distribution, with Emphasis on Future Application

A large variety of microorganisms play important roles in food industry. The elassical propionibacteria have an extensive history of use in dairy fermentations, especially in the produetion of Swiss-type cheeses, where they are responsible of flavor aud o f the forniation of the characteristic ey...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Mat og miljøgifter. Risikable kostvaner til hvilken pris? Effekten av miljøgifter på barns helse MH 155749

Miljøgifter overføres til barnet i fosterlivet og gjennom morsmelken, og kan ha negative og irreversible effekter på forsterutviklingen. Hormonelle, immunomodelerende og nevropsykologiske effekter er blant annet dokumentert men vår kunnskap om de enkelte miljøgifter på fosteret og barns helse er...

Tildelt: kr 2,5 mill.

Prosjektperiode: 2002-2006

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Spekeskinker av jevn, høy kvalitet ved bruk av ny metodikk for utvalg av råstoff og kontroll av prosess og sluttprodukt

Det er svært vanskelig å produsere spekeskinker av høy kvalitet, og enda vanskeligere å produsere høy kvalitet hver gang. Den viktigste årsaken til dette er den store variasjonen i råstoffet. Dette varierer bl.a. i størrelse, vannbindingsevne, pH, farge, kjøtt/fett fordeling og spekktykkelse. Di...

Tildelt: kr 0,82 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Syntheses, biological effects and mechanisms of action of fatty acid analogues with conjugated double bonds

CLA is a group of fatty acids which are naturally found in ruminant fat, formed by biohydrogenation of polyunsaturated fatty acids, and has recently become an interesting health care product. Natural ASA is the world's leading producer of CLA, and covers more than 70 % of the market. Interest in...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Kjemibaserte styringsparametere for norsk bygg

Kjøpeplikten for norsk korn vil forsvinne. Det er derfor viktig å sikre avsetningen av norsk korn på andre måter. Dette forutsetter at en vet hvilke kvalitetskrav som skal stilles til kornet som dyrkes. Bygg er det kornslaget som dyrkes mest i Norge, men nesten alt brukes til dyrefôr. Økt bruk a...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Proteolysis in foods: quality and biological function

A sound basis for fractionation of cheese proteolysis products followed by chemometric analysis of the resulting peptide profiles has been established at the Department of Food Science, Agricultural University of Norway. International appraisal of the wor k has been very positive, and we intend t...

Tildelt: kr 3,7 mill.

Prosjektperiode: 2001-2007

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Industrial biostatistics network. Efficient handling of raw materials in industry

Sammendrag Increased international competition makes it crucial for industry to utilise raw materials as efficiently as possible. In all situations the focus is to produce stable and high quality end products for as low price as possible. This is a compl ex task, which needs competence in many a...

Tildelt: kr 15,2 mill.

Prosjektperiode: 2001-2006

Sted: Rogaland

MAT-Næringsmidler

Næringsmiddelbårne virus: Karakterisering, overvåking og utbruddsituasjoner

Sammendrag: Virus utgjør en betydningsfull gruppe med agens i forbindelse med næringsmiddelbåren sykdom. Gastroenterittvirus (spesielt Norwalk liknende virus) forårsaker flest sykdomstilfeller. Menneskets tarm er det eneste sikre reservoare...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fettsyrer og andre komponenter fra melk, og risiko for hjete- og karsykdommer

TINE er markedsleder i Norge når det gjelder melkeprodukter. Høyt inntak av melkeprodukter er satt i sammenheng med hjerte- og karsykdommer til tross for at enkelte studier viser motsatt sammenheng mellom inntak av melkeprodukter og kardiovaskulære risiko faktorer. I de seinere år er det stilt sp...

Tildelt: kr 1,2 mill.

Prosjektperiode: 2001-2006

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Framstilling og bruk av myseproteiner i fermenterte sjømatprodukter

Med den bakgrunn som er i dag er det mulig å utvikle fermenterte sjømatprodukter med tilfredsstillende smak og tekstur. For å hindre at umettet fiskefett ikke renner ut av disse fermenterte sjømatproduktene, er det helt nødvendig å bruke proteiner. Forskn ingsmessig medfører dette at det er vikti...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Fish muscle quality-Influence of carbohydrates in feed and the composition of extracellular matrix

Carnivore fishes as salmon, trout and cod have low capacity to metabolically handle high glucose loading and act in a similar way as diabetic animals. The connective tissue plays an important role in maintaining fish flesh quality; a firm connective tissu e seems to reduce the ability of gaping t...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Vekttap ved kjøling og frysing

Med økende omsetning av ferdigmat eller halvfabrikata er bruken av luft/gass for rask kjøling eller frysing av uemballert vare økende. For å transportere varme fra produktet kreves temperatur forskjell mellom kjølemediet og produktoverflaten, noe som ogs å medfører vanndamptrykk differanse og de...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MAT-Næringsmidler

Virulensfaktorer i Aeromonas spp.

Sammendrag: Aeromonas spp. viser i litteraturen en uvanlig rikdom på ulike toksiner. Vi ønsker å undersøke den relative betydningen av de ulike toksinen hos Aeromonas spp. Fra før av er aerolysinets viktighet kjent ved hjelp av knock out mutasjon i aerol ysingenet hos en Aeromonas hydrophila eli...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Karakterisering av enterotoksiner i Bacillus cereus

Sammendrag:Toksinkomplekset Nhe (ikke hemolytisk), som først ble karakterisert av vår gruppe, er sannsynligvis det enterotoksinet som er viktigst i forbindelse med matforgiftning (i alle fall i Norge). Komplekssammensetningen av dette toksinet er ikke end elig klarlagt. Vi ønsker derfor å finne u...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Syntetiske antioksidanter i fôr og fisk

Sammendrag Syntetiske antioksidanter i fôr og mat er tilsetningsstoffer som øker produktets holdbarhet. I Norge er slike midler forbudt å bruke med mindre de står på listen over godkjente tilsetningsstoff. Også for anvendelse i fiskefôr er bruken regulert . I mat er kun BHT (E320) og BHA (E321) t...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Vestland

MAT-Næringsmidler

Superkjøling av matvarer

Utviklingen innen omsetningen av lett bedervelig mat har de senere år gitt stor økning i tilbud av ferskvarer. Dette er varer med svært liten holdbarhet sammenlignet med frossenvarer. Med dagens kuldekjede og dårlige temperaturkontroll er utfordringene me d å oppnå akseptabel kvalitet og holdbarh...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MAT-Næringsmidler

Stafylococcus aurreus matforgiftning i Norge: Økt risiko ved økt konsum av produkter fra upasteurisert melk?

Prosjektsammendrag Landbruksdepartementet har vedtatt at det skal satses på småskalaproduksjon av melkeprodukter som en alternativ næring. Det er i melkeforskriftene åpnet for produksjon og frambud av produkter av upasteurisert melk, dersom andre tiltak sikrer helsemessig trygge pro...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2001-2005

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kartlegging og analyse av en viktig forurenser i næringsmidler: Bacillus cereus

En viktig faktor i kampen for å bedre matvaresikkerhet er å øke vår kunnskap om og forståelse av bakterier og bakterieforurensere i næringsmidler - for derved bedre å kunne forebygge og sette inn mer spesifikke tiltak.Bacillus cereus er en av de vanligste bakteriene som forurenser matvarer og me...

Tildelt: kr 3,9 mill.

Prosjektperiode: 2001-2007

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Fremtidens pelagiske innfrysingsbedrift

Pelagisk forum er en gruppering under Fiskerinæringens Landsforening (FNL). Prosjektet skal ta utgangspunkt i lossing av fisken hos innfrysingsbedriften og ta for seg hvert enkelt prosesstrinn gjennom bedriften for å finne frem til forbedringspotensiale. Hovedfokus i prosjektet skal være på forb...

Tildelt: kr 2,9 mill.

Prosjektperiode: 2000-2004

Sted: Ukjent Fylke

MAT-Næringsmidler

Naturlig bindemidel basert på fiskeblod

Et forprosjekt har vist muligheter for et naturlig bindemiddel for lakseprodukter, basert på fibrinogen og trombin fra lakseblod. Et bindemiddel som vil gi grunnlag for utvikling av lakseprodukter, helt uten tilsetningsstoffer. Prosjektet vil legge grunnlag for økt bearbeiding av oppdrettslaks og...

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektperiode: 2000-2004

Sted: Vestland