300 prosjekter

BIONÆR-Bionæringsprogram

Market orientated production of Norwegian greenhouse tomatoes

Quality parameters like taste, positive health impact, safety and freshness become more and more important to preserve and increase consumers preference for tomatoes. While 80% of the Norwegian population prefers Norwegian food, the percentage of Norwegia n tomatoes sold in our stores has been de...

Tildelt: kr 9,2 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Verification of traceability data of marine oils with emphasis on species,geographical origin and processing conditions

The Norwegian Food Safety Authoritiy (NFSA) is responsible for inspection of the marine oils that are part of the Norwegian trade. Necessary for that task, and nowadays unfortunately unavailable, there must be effective routines and analytical methods sui table to verify the authenticity of the o...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2009

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Reducing campylobacter jejuni in the food chain by modifying the upper digestive tract of slaughter chicken

The zoonotic pathogen C. jejuni is the leading cause of food-borne bacterial diarrhoeal disease throughout the world. C. jejuni readily colonize poultry and represents a major problem for the poultry industry and is a potential public health hazard throug h its high ability to survive in unproces...

Tildelt: kr 5,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Safe grains: Mycotoxin prevention through resistant wheat and oats

In 2004 there were alarming levels of mycotoxins like DON and T-2/HT-2in Norwegian wheat and oats. In 2005 the latter levels in oats were prohibitive for e.g. horsefeed. The present proposal builds on a decade of Norwegian cereal breeding and research to introduce/identify resistance against the ...

Tildelt: kr 7,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Rapid DNA-based prediction of mycotoxin levels in food and feed

The major mycotoxin producers in foods in Norway and Europe are members of the genera Aspergillus, Fusarium and Penicillium. Two major classes of mycotoxins produced by Fusarium spp. are trichothecenes and fumonisins. The biosynthetic pathways involve gen es organised in (Tri- and Fum-) gene clus...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kvalitet og mattrygghet i den pelagiske verdikjeden - verdioptimalisering gjennom økt kompetanse

Forskningsaktiviteten i det avsluttede prosjektet "Pelagisk kvalitet - fra hav til fat" har avdekket en rekke kritiske punkter, både ombord og i mottaksanlegg, som er av stor betydning for kvaliteten og mattryggheten for pelagisk fiskeråstoff. Et av de vi ktigste kriteriene for å kunne definere k...

Tildelt: kr 5,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2009

Sted: Ukjent Fylke

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Identification of molecular markerks associated with winter survival in the cultivated strawberry

Vinterskade i jordbær er et stort problem for norske jordbærprodusenter. Det medfører, i gjennomsnitt, en årlig avlingsreduksjon på minst 20%. Av denne grunn er foredling av jordbærsorter med bedre resistens mot frost ett av de viktigste foredlingsmål i G raminors foredlingsprogram. Skandinavia e...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt holdbarhet av ferske fiske-og kjøttprodukter ved bruk av hinderteknologi

Prosjektet skal generere økt kunnskap og kompetanse hos de deltagende bedrifter i bruk av hinderteknikk for å forlenge holdbarheten til næringsmidler. Erfaringer fra Island og Norge har vist at holdbarheten på ferske fiskeprodukter kan økes betydelig ved bruk av enkle konserveringsteknikker. Pros...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kartlegging av effekt av råstoff og produksjonsprosess på proteolytiske og lipolytiske endringer ved produksjon av langtidsmodnet spekeskin

Prosjektet, med kortnavn Enzymgris, har som hovedmål å kartlegge råstoffegenskaper i skinkeråstoff fra ulike svineraser ved ulike slaktealdre, for å bestemme hvilken rase og slaktealder som er best egnet til produksjon av norsk langtidsmodnet spekeskinke. Noe av det unike i prosjektet er det nøy...

Tildelt: kr 6,2 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Superfersk fisk med riktig kvalitet

Prosjektet er bygd opp rundt verdikjeden fra fangst til detaljist med deltagere fra fangst- og kystflåten, utstyrsleverandører, via distribusjons/grossistleddet, til detaljist. Prosjektet er en helhetlig og case-rettet undersøkelse (utvalgte produkt og ko mplett distribusjonskjede) på fersk fisk ...

Tildelt: kr 4,7 mill.

Prosjektperiode: 2007-2009

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Forprosjekt: Døgngradindikator for temperaturfølsomme produkter - Industrialisering av TT strip

TimeTemp strips måler døgngrader. En sterk blå fargesøyle brer seg gradvis over strippen, avhengig av tid og temperatur. Prosessen går sakte ved lav temperatur og raskt ved høy temperatur. Matvaren kan spises så lenge TT-strippen går dvs. viser et gjenvær ende lagringspotensial, kvalitetsgrensen,...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2007-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Novel nutritonal products for improved metabolic health.

The importance of nutrition for metabolic health has been the subject of a growing interest both from the scientific community and the public in recent years. Obesity and obesity-related disorders, often referred to as the metabolic syndrome, is a serious condition with the presence of a number ...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

A Study of Influenza Viruses in Their Natural Reservoir in Wild Birds in Norway

The major goal of this project is to better understand the dynamics of influenza A virus infections in wild birds in Norway. At the National Veterinary Institute, in the context of the surveillance for highly pathogenic avian influenza virus H5N1, a large collection of samples is being gathered ...

Tildelt: kr 4,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Attractive host plant volatiles and genetic regulation of the olfactory response in the control of apple fruit moth, Argyresthia conjugella

The apple fruit moth Argyresthia conjugella is regarded as the most important insect pest on apples in Fennoscandia. Until 2005 the organophosphorous compound azinphos-methyl (Gusathion) has been used in apple fruit moth control. The compound is now dereg istrated due to environmental concerns an...

Tildelt: kr 6,8 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reduction/elimination of spore forming bacteria in lightly heat treated foods

The project seeks to identify processes which are able to strongly reduce spore forming bacteria in lightly heat treated (<98 ºC) foods. To solve this task, three research groups with different, complementary competence will cooperate. The project require s characterisation of potentially pathoge...

Tildelt: kr 5,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

NORDAM-SAM-Samarbeidet Norge – Nord- Amerika

Dr.stipendiat til 173388 Health, Nutrition and Food Demand: Effects of Information and the Substitution between Good Foods and Bad Foods

...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2006-2012

Sted: Oslo

NORDAM-SAM-Samarbeidet Norge – Nord- Amerika

Dr.stipendiat til prosj. 173277 Reduced risk of Fusarium and mycotoxin contamination in Norwegian cereals by the development of a..

...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Improvement of the NorFor feed evaluation system for cattle with special emphasis on feed passage kinetics in the rumen (184240)

Feed evaluation systems are used for describing the nutritive value of feeds and the nutritional requirements of the animal. Therefore, they are vital for understanding of nutrition and for developing and implementing nutritional strategies in animal prod uction. The practical goal of feed evalua...

Tildelt: kr 7,5 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Stunning and Killing of Decapods

The scientific information on welfare of decapods is scarce. The killing methods used has drawn public attention. In some countries the animals are protected by the law, so there is a discrepancy between law and practices. From its biology there is little evidence that decapods are able to feel ...

Tildelt: kr 0,70 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Microbiocidal coatings based on Sphagnum biopolymers for extending the shelf-life of fresh fish (184255)

At present only 1 in 3 temperate marine fish is sold to the consumer (mostly export) as high-quality, high-profit fresh fish. The rest is sold as lower-grade, lower-profit processed fish. If the shelf-life of fresh fish can be extended by only 20-30 % (2- 3 days) then the economic and social (in ...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Prenatal stress in farmed salmon: Consequences for emotional and cognitive function in offspring

We have previously shown in farmed salmon that augmented levels of maternal cortisol exert detrimental impacts on the physiological and morphological development of offspring. Our results thus accentuate the importance of knowledge on how the maternal end ocrinological state during gametogenesis ...

Tildelt: kr 3,3 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Viken

NORDAM-SAM-Samarbeidet Norge – Nord- Amerika

Dr.stipendiat til prosjekt 173206 A genome expression profiling strategy towards better disease control and improved animal welfare

...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling og implementering av kurver basert på daglige registreringer av vekt og fôropptak i avlsarbeid på gris

Slaktegrisegenskaper som veksthastighet, fôrutnyttelse og kjøttprosent har uønska genetiske sammenhenger med purkeegenskaper som morsevne og holdbarhet. Dette begrenser avlsframgangen for disse egenskapene. I dag registreres tilvekst og fôrforbruk som enk le registreringer - "alder ved 100 kg" o...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Selection for reduced risk of early culling in dairy cattle: Comparison of alternative approaches to improve animal welfare

Both health and fertility problems increase the risk of early culling in dairy cattle, and are directly or indirectly connected to animal welfare. Hence, length of productive life may be used in selection for improved animal welfare through its relationsh ip with health and fertility of the anima...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Gizzard inflammation in broiler chickens and slaughter turkeys

Gizzard erosion and ulceration has been described as a health problem in commercial poultry in many reports, and from different regions of the world. We have recently detected that a condition affecting the gizzard is commonly found in randomly sampled li ve broilers and slaughter turkeys in Norw...

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektperiode: 2006-2013

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

From Food to Waste to Food: Developing gourmet mushroom substrate from municipal source separated food waste and forest by-products

Mushrooms hold a great potential for recycling organic wastes. Their cultivation on safer, more eco-friendly and sustainable media receives considerable attention within mushroom science and the industry internationally. At the same time, municipal waste composters, now equipped with advanced tec...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Biofilm, water quality and food production - Improving the water quality for prevention of food spoilage and foodborne diseases

Bacteria, moulds and yeasts constitute a great challenge and a significant quality problem for food industry, leading to a major economic impact for the producers due to cleaning, reduced shelf life and loss of products. Many foodborne pathogens are also waterborne pathogens. Increased knowledge ...

Tildelt: kr 3,2 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Functional genomics for optimized milk and meat quality

Summary: The present proposal is one of several coordinated projects intended to ensure a comprehensive genome-wide marker-description of the Norwegian cattle population and its diversity. The bovine genome sequence will be published in 2006. Norway has o ne of the world's best databases on the g...

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Viken

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Automatic Fish Fillet Inspection by Imaging Spectroscopy

The main objective of this project is to provide the Norwegian fish processing industry with a technological solution for automatic quality control in fish fillet production. Development of methods and tools will be based on the use of imaging spectroscop y. Quality features of fish fillets are ...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Effektiv kjøttproduksjon med ammekyr

Det er i dag mangel på storfekjøtt produsert i Norge, og import er nødvendig for å dekke behovet i markedet. Årsaken er at antallet mjølkekyr, og dermed basisen for produksjonen av storfekjøtt i Norge, er på veg ned. Om ikke noe gjøres vil underskuddet på storfekjøtt øke sterkt i årene som komme...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Trøndelag - Trööndelage