0 antall prosjekter

FORNY20-FORNY2020

Fully Automated Ultrasonication Robot for Homogenization of Biomass Samples

Probe ultralydsonikatorer er mye brukt til homogenisering eller desintegrasjon av alle typer biomasseprøve i næringsmiddelindustrien, kjemisk industri og forskningslaboratorier. De fleste av sonikatorene håndteres fortsatt manuelt av høyt kvalifiserte teknikere per i dag. Nåværende robotløsninger...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable increases in market share of Norwegian grown onions by utilizing side streams and improved shelf life of peeled onions.

Målet med prosjektet er å øke markedsandelen til norsk løk ved bruk av sidestrømmer for utvikling av nye produkter og ved å øke kvaliteten og holdbarheten til skrellet løk. Sidestrømmene inkludere løk av uønsket størrelse, og tørre skjell fra skrellet løk. Ved utvikling av nye produkter som løkol...

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektperiode: 2022-2026

Sted: Vestfold

FORNY20-FORNY2020

REQUEST- REnewal, QUality and yield ESTimation in grasslands

En flaskehals for økt avling og kvalitet av norsk fôr er avlingsregistrering. REQUEST vil bidra til å fjerne denne flaskehalsen ved å gi bonden en brukervennlig, men likevel avansert løsning for avlingsregistrering som samtidig legger til rette for økt utnyttelse av norske fôrressurser i meieripr...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Arr: Carbohydrate Bioengineering Meeting 14

Konferansen vil ha syv inviterte og 30 utvalgte foredragsholdere. Et fokus for komiteene som skal velge ut foredragsholdere er at spesielt unge talenter skal få muligheten til å presentere sin forskning. Temaer som dekkes på konferansen er: 1 Mechanisms, structure-function relationships, and dyn...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2022-2022

Sted: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Verification and upscaling of microbial biomass production by anaerobic respiration

Måten vi produserer mat er i ferd med å endre seg dramatisk ettersom mikroorganismer kan benyttes til å produsere encelleproteiner i storskala fermentorer. Slik produksjon av mikrobiell biomasse i nedsenkede kulturer er allerede iverksatt til produksjon av mat og fôr, og nye prosesser hvor autotr...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Akershus

FORSKSKOLE-Forskerskoler

Research school in Nutrition

NutriNOR er en nasjonal forskerskole for doktorgradsstipendiater i Ernæring, finansiert av NFR. Universitetet i Bergen er vertskap, og alle norske institusjoner som tilbyr doktorgradsutdanning i Ernæring er involvert som partnere. NutriNOR har som mål å dekke fagområder som i mindre grad er prior...

Tildelt: kr 16,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2030

Sted: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Det plantebaserte kjøttmarkedet forventes å tredobles innen 2027 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under oppdrett og negative effekter av...

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

ELIXIR3 - Strengthening the Norwegian Node of ELIXIR

ELIXIR Norge er den nasjonale forskningsinfrastrukturen for bioinformatikk, og den norske noden i det europeiske ELIXIR-nettverket. ELIXIR har som misjon å sikre at livsvitenskapelige forskningsdata tas vare på for bruk og gjenbruk, nå og i overskuelig framtid. ELIXIR utvikler derfor databaser, v...

Tildelt: kr 95,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2030

Sted: Vestland

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Strength2Food FORSTERK

Strength2Food FORSTERK skal bidra til økt kunnskap og dialog om bærekraftige matsystemer i Norge. Prosjektet bygger på resultatene fra Strength2Food prosjektet som ble avsluttet i 2021. I alt 12 europeiske og 2 asiatiske land deltok i prosjektet som konsentrerte seg om opprinnelsesmerking og økol...

Tildelt: kr 0,79 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOODHYPERSENS: Towards comprehensive analytical methods for partially hydrolysed gluten to assess product safety for celiac disease patients

Cøliaki er en sykdom der kornproteinet gluten fører til inflammasjon i tynntarmen. Den eneste behandlingen er en livslang glutenfri diett. For å bli godkjent som glutenfri kan ikke produkter inneholde mer enn 20 mg/kg gluten. Dagens analysemetoder for deteksjon av gluten i mat og drikke er ikke o...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Industriell Bioteknologi og Fermenteringsprosesser i Meieriindustrien.

Fermenterte meieriprodukter omfatter yoghurt, syrnet melk, kefir, de fleste oster, rømme og crème fraiche. For å produsere de ulike fermenterte produktene tilsettes ulike melkesyrebakterier som under fermentering omdanner blant annet laktose til melkesyre slik at produktene blir surere og får aro...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2022-2026

Sted: Oslo

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Blockchain Network for the Norwegian Food Industry

BlockMatNet skal etablere et nettverk av norske interessenter som er involvert og interessert i bruken av blockchain-teknologi i næringsmiddelindustrien. Bakgrunn Økt sporbarhet i matforsyningskjeden vil i økende grad ha en positiv innvirkning på samfunnet når det gjelder matsikkerhet, autentisk...

Tildelt: kr 0,80 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering av lagringsstabilitet og kvalitet i yoghurt

Hensikten med prosjektet er å få økt innsikt i hvordan råvaresammensetning og ulike prosessparametere påvirker kvaliteten på yoghurt og holdbarhetstiden. Dette prosjektet vil gjennomføres for å få økt kunnskap om og optimalisere yoghurtproduksjonen. Vi ønsker også å undersøke hvilke kvalitetsendr...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2022-2026

Sted: Oslo

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

CandRAS Kompetanse og utdanning innen landbasert produksjon av laks i resirkuleringsanlegg

Utvikling av kompetansen ute i næringen står sentralt, og vårt introduksjonskurs for RAS biologi er godt etablert og ble gjennomført igjen inneværende periode med 30 deltakere. Fem ulike oppdrettselskaper var representert på kurset, i tillegg til FoU, lærere fra VGS blå linjer og Fagskolen i Nord...

Tildelt: kr 28,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2028

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

EyeAM - Digital transformation of meat inspection

EyeAM skal utvikle et konsept for digital transformasjon av kjøttkontroll, dvs. objektive og automatiserte kjøttkontrollløsninger, ved å dra nytte av MatKjedeInformasjon (MKI) og sensorer brukt i slakterier. Hovedmålet for EyeAM er å definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overvåking ...

Tildelt: kr 0,39 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Energon Arctic Nutrition System - an innovative and sustainable solution for arctic climates

Under militære operasjoner i felt øker aktivitetsnivået, og dermed endres soldatenes næringsbehov. Dette gjelder spesielt under oppdrag med langvarig fysisk anstrengelse, og ved krevende klimatiske forhold. Fysisk aktivitet og ytre klimatiske påkjenninger har betydning for sammensetning av kostho...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Trøndelag - Trööndelage

ENERGIX-Stort program energi

Rask og energieffektiv innfrysing av sjømat ved ultralave temperaturer, ved bruk av ny kuldeteknologi

Innfrysning av fisk for transport og lagring utgjør er en viktig del av sjømatnæringens verdikjeder. Riktig kjøleteknologi og metoder for innfrysning er av stor økonomisk betydning for næringen. Kvalitet på fisk avhenger av innfrysningshastighet og -temperatur. Ved rask innfrysning ned til ultra-...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2022-2026

Sted: Vestland

TEKNOKONVERGENS-Teknologikonvergens - grensesprengende forskning og radikal innovasjon

UVC LEDs based on nanowires-on-graphene

UVC-lys ved en bølgelengde nær 265 nm har den utrolige evnen til å drepe 99,9 % av bakterier og virus ved å forstyrre deres DNA. UVC-lys brukes derfor i økende grad på vanlige løsninger, som overflate-, luft- og vanndesinfeksjon. I dag er den enkleste og billigste måten å produsere UVC-lys på ved...

Tildelt: kr 14,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

First generation of animal derived hydrolysates meeting sensory conditions and consumers’ demand

Hensikten med HydroSens-prosjektet er å utvikle smaksnøytrale proteinhydrolysater med høy teknisk kvalitet fra biprodukter fra fjørfe som egner seg til humant konsum. Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH) er en prosess som løser opp og fordøyer proteiner fra for eksempel biprodukter. Det oppnådde pr...

Tildelt: kr 0,40 mill.

Prosjektperiode: 2022-2024

Sted: Oslo

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

The Norwegian NMR (Nuclear Magnetic Resonance) Platform 2

Den norske NMR platform 2 (NNP-2) forskningsinfrastrukturen fokuserer på anvendelser av very-high field (600-850 MHz) NMR-spektroskopi. Dette er en svært allsidig teknologi med stor betydning for forskning og innovasjon innenfor tre av Norges forskningsråds (NFR) områdestrategier: Bioteknologi, M...

Tildelt: kr 77,0 mill.

Prosjektperiode: 2022-2029

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

DigiSpek - Digital lærende spekepølseprosess

Prosjektet skal utvikle og implementere et digitalisert og lærende prosess- og beslutningsstøttesystem som gir mer forutsigbar produksjonstid, redusert svinn, forutsigbar spekepølsekvalitet, økt medarbeiderinvolvering og bedre totaløkonomi. Spekepølseproduksjonen er en kompleks prosess som gir et...

Tildelt: kr 14,6 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering og rehydrering av melkebaserte pulvere

Melkepulver er et viktig produkt for meieriindustrien, og brukes som ingredienser i mange næringsmidler. Bruk av de ulike melkepulverne avhenger av deres sammensetning, smak og løselighet inn i andre produkter. Det er stadig økende etterspørsel, nasjonalt og internasjonalt, etter proteinrike pulv...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2022-2025

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability

I NewTools samarbeider det norske matsystemets aktører for å få til mer bærekraftig matproduksjon. NewTools skal gi ny kunnskap om ernæring, klima- og miljøpåvirkning og hvordan dette henger sammen med miljømessig og sosial bærekraft. Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn m...

Tildelt: kr 30,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased and market-adapted production of grain legumes in Norway to increase self-sufficiency of proteins for food and feed

Dette prosjektet skal bidra til økt produksjon av proteinvekster i Norge for å møte en økende etterspørsel. Norsk matindustri er aktive i produktutvikling av proteinrike, plantebaserte produkter og ønsker tilgang på norske råvarer. Fôrindustrien ønsker norskproduserte råvarer for å erstatte impo...

Tildelt: kr 0,64 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effects of polyploidization during adaptive evolution in yeasts (PloidYeast)

Klimaendringer, habitatødeleggelser og annen antropogen aktivitet truer verdens matproduksjon og matsikkerhet. FN har lansert fire ulike strategier for å ivareta verdens matsikkerhet. Målet i prosjektet PloidYeast, er å utvikle nye bioteknologiske verktøy og ressurser som vil kunne bidra til bedr...

Tildelt: kr 11,4 mill.

Prosjektperiode: 2021-2026

Sted: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Tildelt: kr 0,29 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Tildelt: kr 1,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

ERA-NET: BlueBio - Total Value Chain Optimization of Seaweeds Furcellaria lumbricalis, A bioeconomic ALGAE demonstration

I dette prosjektet arbeider vi med en total sirkulær-økonomisk tilnærming for å evaluere potensialet til to forskjellige arter røde makroalger, Furcellaria lumbricalis og Schizymenia valentinae. Røde makroalger kan brukes til mat, helsekost, dyrefor, gjødsel og kosmetikk. Ekstrahering av det røde...

Tildelt: kr 4,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

ERA-NET: BlueBio Enhancing & controlling the quality of cultivated seaweed for large-scale prod. & sustainable supply chain to food & feed

QualiSea har som mål å fjerne flaskehalser for videre vekst i Europeisk taredyrking, og dermed gi grunnlag for økt bruk av tare som råstoff for mat, fôr, materialer og høyverdiprodukter. Taredyrking er en ung næring i Europa, og produksjonsvolumene er foreløpig små. Den dominerende anvendelsen er...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable utilization of MARIne resources to foster GREEN plant production in Europe

MariGreen prosjektet som helhet, med finansiering fra Romania, Hellas, Danmark og Norge, nærmer seg avslutning (oktober 2025). Marint restråstoff egnet som gjødsel er grundig analysert i Hellas, og resultatene viser at materialene både inneholder verdifulle plantenæringsstoff, og forbindelser som...

Tildelt: kr 5,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Rogaland