Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

A holistic frameWork with Anticounterfeit and inTelligence-based technologieS that will assist food chain stakehOlders in rapidly identifying and preveNting the spread of fraudulent practices.

Tildelt: kr 9,1 mill.

A holistic frameWork with Anticounterfeit and inTelligence-based technologieS that will assist food chain stakehOlders in rapidly identifying and preveNting the spread of fraudulent practices.

WATSON provides a methodological framework combined with a set of tools and systems that can detect and prevent fraudulent activities throughout the whole food chain thus accelerating the deployment of transparency solutions in the EU food systems. The proposed framework will improve sustainability of food chains by increasing food safety and reducing food fraud through systemic innovations that a) increase transparency in food supply chains through improved track-and-trace mechanisms containing accurate, time-relevant and untampered information for the food product throughout its whole journey, b) equip authorities and policy makers with data, knowledge and insights in order to have the complete situational awareness of the food chain and c) raise the consumer awareness on food safety and value, leading to the adoption of healthier lifestyles and the development of sustainable food ecosystems. WATSON implements an intelligence-based risk calculation approach to address the phenomenon of food fraud in a holistic way. The project includes three distinct pillars, namely, a) the identification of data gaps in the food chain, b) the provision of methods, processes and tools to detect and counter food fraud and c) the effective cross border collaboration of public authorities through accurate and trustworthy information sharing. WATSON will rely upon emerging technologies (AI, IoT, DLT, etc.) enabling transparency within supply chains through the development of a rigorous, traceability regime, and novel tools for rapid, non-invasive, on-the-spot analysis of food products. The results will be demonstrated in 6 use cases: a) prevention of counterfeit alcoholic beverages, b) preservation of the authenticity of PGI honey, c) on-site authenticity check and traceability of olive oil, d) the identification of possible manipulations at all stages of the meat chain, e) the improved traceability of high-value products in cereal and dairy chain, f) combat of salmon counterfeiting.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

UtviklingsarbeidLandbasert mat, miljø og bioressurserMat og landbaserte bioressurserBransjer og næringerLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiBransjer og næringerFiskeri og havbrukFNs BærekraftsmålMål 3 God helseForskningsinfrastrukturLandbasert mat, miljø og bioressurserTrygg verdikjedeDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorMuliggjørende teknologierLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetBransjer og næringerNæringsmiddelindustriForskningsinfrastrukturBioøkonomiFNs BærekraftsmålLTP3 IKT og digital transformasjonForskningsinfrastrukturDigitalisering og bruk av IKTForskningsinfrastrukturLandbrukMuliggjørende teknologierDigitalisering og bruk av IKTAnvendt forskningInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidBioøkonomiPolitikk- og forvaltningsområderBransjer og næringerLandbrukLandbasert mat, miljø og bioressurserMatBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - BlågrønnResponsible Research & InnovationBransjer og næringerMatLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapForskningsinfrastrukturMatDigitalisering og bruk av IKTMatNæringsmiddel og foredlingLTP3 Bioøkonomi og forvaltningDigitalisering og bruk av IKTOffentlig sektorMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 Klima, miljø og energiInternasjonaliseringPortefølje Industri og tjenestenæringerLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePortefølje Landbasert mat, miljø og bioressurserLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoULandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingMatTrygg verdikjedeLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktMatMatMat - BlågrønnMat og landbaserte bioressurserTrygg verdikjedePolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje Muliggjørende teknologierVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)