Tilbake til søkeresultatene

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

MICROALGAE PROTEIN INGREDIENTS FOR THE FOOD AND FEED OF THE FUTURE

Tildelt: kr 1,5 mill.

ProFuture will set the basis for market uptake of innovative, healthy and sustainable food and feed products, reformulated with protein-rich ingredients from Spirulina, Lemon/lightly/Chlorella vulgaris, Tetraselmis chuii and Nannochloropsis oceanica. Multi-factors approach and LCA/LCC will boost sustainability of the microalgal biomass production and processing, by reducing energy/water consumption and the carbon footprint. Implementation of innovative technologies will increase the efficiency and decrease the production costs of biomass, ingredients and foods/feeds. Optimized workflows will be tested at pilot plant, as part of a biorefinery process, to produce single-cell proteins and protein isolates, which will be characterized for their nutritional, safety, techno-functional and organoleptic properties as well as for economic viability & sustainability. Food and feed will be formulated with the novel ingredients at pilot plant level in collaboration with SME and large companies. Single-cell proteins will be incorporated in foods (n=6) and feeds (n=5) which will be produced at industrial scale. The food/feed microalgae value chain in EU will be analysed and improvements will be proposed to increase the economic viability and the communication between actors. Social and economic benefits of innovative food and feed products will be demonstrated by: i) supporting the authorization of novel microalgae protein ingredients for food and/or feed applications in the EU, ii) assessing consumer acceptance of and preference for microalgae protein-based products, iii) preparing a successful market implementation and exploitation of the project results and iv) devising a dissemination and communication plan for maximum outreach to all relevant stakeholders. ProFuture consortium (8 RTDs, 16 SMEs, 8 large industries and 1 association) brings together expertise with a clear market orientation to increase the competitiveness of the EU microalgae value chain.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Finansieringskilder

Temaer og emner

LTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneMarinRessurs- og resultatutnyttelseKommersialiseringBransjer og næringerNæringsmiddelindustriBioteknologiIndustriell bioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderBioteknologiUtviklingsarbeidBransjer og næringerMarinHavbrukLTP3 Hav og kystMatMat - Grønn sektorVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)LTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetDelportefølje KvalitetMatGlobal matsikkerhetFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultInternasjonaliseringLTP3 Fagmiljøer og talenterKlimarelevant forskningBransjer og næringerFiskeri og havbrukLTP3 Bioøkonomi og forvaltningInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidBioøkonomiLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoULTP3 Klima, miljø og energiDelportefølje Et velfungerende forskningssystemLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapBioteknologiMarin bioteknologiLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningMarinMarin bioteknologiPortefølje InnovasjonLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensGrunnforskningPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktPortefølje Muliggjørende teknologierMatMat, helse og velværeDelportefølje InternasjonaliseringPortefølje ForskningssystemetPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystGlobale utfordringerLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierPortefølje Mat og bioressurserAnvendt forskningFNs BærekraftsmålMat