Tilbake til søkeresultatene

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Biorefineries for the valorisation of macroalgal residual biomass and legume processing by-products to obtain new protein value chains for high-value food and feed applications

Tildelt: kr 4,0 mill.

Biorefineries for the valorisation of macroalgal residual biomass and legume processing by-products to obtain new protein value chains for high-value food and feed applications

ALEHOOP provides the demonstration at pilot scale of both sustainable macroalgae and legume-based biorefineries for the recovery of low-cost dietary proteins from alga-based and plant residual biomass and their validation to meet market requirements of consumers and industry in the food and feed sectors. In these sectors, consumers are demanding affordable functional natural proteins from alternative sources and industry is demanding low-cost bio-based protein formulations with better performance and higher sustainability. Current protein demand for the 7.3 billion inhabitants of the world is approximately 202 Mt. Due to the rise in meat consumption more proteins are therefore required for animal feeding. To satisfy the current protein demand, Europe imports over 30 Mt of soy from the Americas each year mainly for animal feeding, entailing 95% dependency of EU on imported soy. Current sources of proteins are becoming unsustainable from an economic and environmental perspective for Europe resulting in concerns for sustainability and food security and leading to search for new alternative proteins. ALEHOOP addresses the obtaining of proteins from green macroalgal blooms, brown seaweed by-products from algae processors and legume processing by-products (peas, lupines, beans and lentils) as alternative protein sources for animal feeding (case of green seaweed) and food applications (case of brown seaweed and legume by-products), since they are low cost and under-exploited biomass that do not compete with traditional food crops for space and resources. This will reduce EU´s dependency on protein imports and contribute to our raw material security. The new proteins will be validated in foods for elderly, sporty and overweight people, vegetarians and healthy consumers as well as for animal feed creating cross-sectorial interconnection between these value chains and supporting the projected business plan.

Budsjettformål:

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Finansieringskilder

Temaer og emner

Bransjer og næringerLandbrukSamfunns- og markedsperspektiver landbrukVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Globale utfordringerGlobal matsikkerhetMatGlobal matsikkerhetLandbrukFôr og ernæringMarinHavbrukInternasjonaliseringKlimarelevant forskningLTP3 Bioøkonomi og forvaltningLTP3 Klima, miljø og energiBioøkonomiPortefølje Banebrytende forskningPortefølje Muliggjørende teknologierDelportefølje InternasjonaliseringLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetBioteknologiMarin bioteknologiMarinMarin bioteknologiLTP3 Hav og kystBioteknologiBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetBransjer og næringerLandbrukLTP3 Fagmiljøer og talenterFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultBransjer og næringerFiskeri og havbrukDelportefølje KvalitetInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidDelportefølje Et velfungerende forskningssystemLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoULTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapFNs BærekraftsmålMål 3 God helseLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningPortefølje InnovasjonGrunnforskningLandbrukMatMat, helse og velværePortefølje ForskningssystemetGlobale utfordringerPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystPortefølje Mat og bioressurserAnvendt forskningFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierPolitikk- og forvaltningsområderForskningFNs BærekraftsmålMatLandbrukPlanterLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneBransjer og næringerNæringsmiddelindustriBioteknologiGenerisk biotek metodeutviklingUtviklingsarbeidMarinPolitikk- og forvaltningsområderBioteknologiIndustriell bioteknologiMatMat - Blågrønn