Tilbake til søkeresultatene

MARKSAM-Marked og samfunn

Preferanser, fiskeforbruk og helse.

Tildelt: kr 1,5 mill.

Medisinsk forskning har påvist sammenhenger mellom helse og matforbruk, spesielt som en følge av velferdssykdommer (kreft, hjerte/kar, diabetes etc.) Forebygging av helseskader gjennom riktig kosthold er billigst og mest effektivt. Endring av forbruksmøns teret i mer helsemessig ønsket retning skjer gjennom påvirkning av forbrukernes preferanser og gjennom tilbud som tilfredsstiller preferanser. Fiskerinæringen og helsevesenet har store utfordringer i å utvikle mer målretta markedsinformasjon og produkter som tilfredsstiller forbrukerpreferanser. Preferanser påvirkes og forandres imidlertid gjennom tunge endringsprosesser drevet av samfunnsutvikling og markedsinformasjon. Prosjektet tar sikte på å klargjøre hvordan preferanser endres med utgangspunkt i et representativt utvalg av den norske kvinne. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom det Norges fiskerihøgskole (NFH), Institutt for samfunnsmedisin (ISM) og Institutt for farmasi (IF) ved Universitetet i Tromsø. ISM står for all datainnsamling og studerer kvinner og helse. IF og NFH bruker det samme datamaterialet. IF analyserer forhold mellom mat- og medikamentorruk, mens NFH studerer forholdet mellom preferanser og fiskeforbruk. Datainnsamlingen er en oppfølgingsstudie av en populasjon som tidligere er undersøkt. Det vil klargjøre om preferansene e ndrer seg over tid i samme generasjon. Prosjektet gir NFH tilgang på 105.000 spørreskjemaer ved å finansiere innsamling av 7000 nye skjemaer fra kvinner som tidligere har svart på tilsvarende spørsmål.

Budsjettformål:

MARKSAM-Marked og samfunn

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet