Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fettsyrer og andre komponenter fra melk, og risiko for hjete- og karsykdommer

Tildelt: kr 1,2 mill.

Prosjektnummer:

145457

Prosjektperiode:

2001 - 2006

Geografi:

TINE er markedsleder i Norge når det gjelder melkeprodukter. Høyt inntak av melkeprodukter er satt i sammenheng med hjerte- og karsykdommer til tross for at enkelte studier viser motsatt sammenheng mellom inntak av melkeprodukter og kardiovaskulære risiko faktorer. I de seinere år er det stilt spørsmål ved hvor stor kolesteroløkende effekt melkefettet har, eller om det muligens er andre faktorer i melk som kan ha positiv effekt. En mulig virkningsmekanisme er at bakteriekulturer i melkeprodukter produserer CLA som i enkelte studier har vært satt i sammenheng med bedret lipidprofil i serum. Det er også blitt foreslått at bioaktive peptider fra melkeproteiner kan ha hypokolesterolemisk og blodtrykksenkende effekt. Andre mulige virkningsmekanismer er melkepro duktenes påvirkning på de hemostatiske faktorer (blodpropp), eller påvirkning av homocysteinnivået i serum via folat, vitamin B6 og B12. Målet med studien er å undersøke hva slags effekt ost har sammenlignet med smør på blodlipider, hemostasefaktorer, h omocystein og blodtrykk. Studien gjennomføres på Høgskolen i Akershus som en kontrollert, "cross-over" koststudie med 33 kvinnelige forsøkspersoner. I tillegg undersøkes sammenhengen mellom inntak av fettsyrer fra melkefett og risiko for hjerteinfarkt på grunnlag av allerede innsamlet materiale fra en pasient-kontrollstudie som er utført ved Institutt for ernæringsforskning, Ullevål Sykehus og Østfold Sentralsykehus.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet