Tilbake til søkeresultatene

FRIMUF-Miljø- og utviklingsforskning

Food safety: interdisciplinary perspective on risk management of allergenicity and the case of introducing alergens with genetically modifie

Tildelt: kr 1,8 mill.

I følge Ulrich Becks perspektiv på "risikosamfunnet" begrenser trekk ved senmodernitet og globalisering den enkeltes muligheter for å beskytte seg mot ulike farer eller risikoer, inkludert de som skriver seg fra mat. Matallergi utgjør et eksempel på en sl ik risiko forbundet med mat. For eksempel vil dette aktualiseres ved at allergener eventuelt introduseres gjennom genetisk modifisert (GM) mat. Matallergi er en negativ reaksjon (i noen tilfeller fatal) på en eller flere matkomponenter i møtet med kroppen s immunsystem. Om lag 2 % av befolkningen rammes av slik allergi. Hittil er det bare i USA at en har begynt å utforme en systematisk risikoforvaltning på dette området. Men spørsmålet kommer snart på dagsorden i mange land. Det er vesentlig at en også i N orge møter denne utfordringen. Vitenskapelig risikobedømmelse gir bedre muligheter for at den enkelte berørte kan få bedre kontroll med problemet. Det er så langt ikke avklart hvilken deling av ansvaret for risikoforvaltning som skal tilligge den enkelte, offentlige myndigheter og andre berørte interesser ("stakeholders"). Dette prosjektet søker å belyse hvordan en best kan håndtere risikoer forbundet med matallergi. Med utgangspunkt i forbrukernes oppfatninger av risikoer utvikles det en tilnærming til r isikoformidling og retningslinjer for varemerking om matallergener. Det foretas en sammenlikning av oppfatninger av risikoene for allergenitet tilknyttet vanlig mat og til GM mat. Tilnærmingen til risikoformidling til i hovedsak utvikles ut fra den norske situasjonen, men tilgjengelige erfaringer fra andre land vil innarbeides. Prosjektet søker å bidra til den pågående diskusjonen om den enkeltes og samfunnets deltakelse i risikokontroll og den sosiale konstruksjonen av risikospørsmål, samt gi anbefalinge r om tiltak for å beskytte utsatte forbrukere mot matallergiske reaksjoner.

Budsjettformål:

FRIMUF-Miljø- og utviklingsforskning

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet