Tilbake til søkeresultatene

MAT-Næringsmidler

Genetisk karakterisering av antibiotikaresistensgener i bakterier isolert fra næringsmidler.

Tildelt: kr 1,4 mill.

Utviklingen av antibiotikaresistens er et raskt økende og ytterst alvorlig helseproblem. Resistens har i flere tiår vært utbredt blant sykdomsfremkallende bakterier, og i den senere tid har undersøkelser vist at resistens også forekommer hos bakterier som isoleres fra andre kilder. bl.a. fra næringsmidler. Om human eksponering for resistente bakterier via næringsmidler har helsemessig betydning er omdiskutert. For å vurdere den reelle risiko forbundet med dette er det av vesentlig betydning å få kjennskap til de genetiske mekanismene som ligger til grunn for at bakterier i næringsmidler uttrykker resistens, samt å få kjennskap til resistensgenenes eventuelle kopling til mobilt DNA. Prosjektet, som er et samarbeid mellom forskningsgrupper ved Veterinærinstituttet og NVH tar sikte på å dokumentere forekomsten av resistengener, integroner, genkassetter, transposoner og konjugative resistensplasmider i et representativt utvalg E. coli i solert fra norskproduserte næringsmidler av animalsk opprinnelse. Tilsvarende undersøkelser skal utføres på et utvalg kliniske humane E. coli stammer. Ved å sammenligne resultatene vil en få inntrykk av i hvilken grad humanpatogene bakterier benytter de s amme gener for å uttrykke antibiotikaresistens som indikatorbakterier i kontaminerte næringsmidler - noe som igjen kan antyde en eventuell epidemiologisk sammenheng. Prosjektet vil bidra til å fremskaffe kunnskap om resistenselementer i bakterier isolert fra næringsmidler. Slik kunnskap kan indikere om enkelte antibakterielle midler brukt til produksjonsdyr er gunstigere enn ander m.h.p. utvikling og spredning av antibiotikaresistens.

Budsjettformål:

MAT-Næringsmidler

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet