Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

PRODUKTER OG FOREDLINGSPROSESS I HAVFISKEFLÅTEN. NYE TEKNOLOGISKE MULIGHETER OG DRIFTSØKONOMISKE VIRKNINGER.

Tildelt: kr 1,5 mill.

Fylles kun ut hvis endring i forhold til opprinnelig søknad. Hvis endring: Fullstendig tekst legges inn her. Prosjektsammendrag Hvitfiskindustriens markedsbetingelser er dramatisk forandret de siste 10 år. Globalisering av hvitfiskmarkedene, utvidelse a v hvitfiskkategorien til å omfatte ett sett med fiskslag samstilt med høyt kostnadsnivå i Norge, samt at foredlingsteknologien fortsatt har mye manuelt preg er forhold som tilspisser konkurransesituasjonen. Dette gjelder både landbasert hvitfiskforedling og det gjelder ombordproduksjon. I anbefalingen til Fiskeridepartementets arbeidsgruppe for økt verdiskaping i fiskeindustrien ("Grønnevetutvalget") foreslås det bl.a. liberalisering ved at enhetskvoter kan slås sammen uten avkorting og med varighet til evig tid (Grønnevet et. al., 2004). Samtidig er store deler av havfiskeflåten innen torskesektoren er i dag over 20 år (Anon 2002). Det er en gjennomsnittsalder som medfører at vi får et behov for nokså betydelig fornying i årene som kommer. Vi kan anta at slike endringer i rammebetingelsene kan bidra til økt flåtefornying, herunder behov for å planlegge nye produksjonsprosesser ombord. Ved kommende fornyelse av fartøy vil det være behov for systematisk gjennomgang av produkt og produksjonsstrategi. I d ette prosjektet vil vi etablere kunnskap om mulighetene for å anvende teknologi (eksisterende og evt. ny) for å endre produktspekter og øke automatiseringsgraden for å bedre lønnsomheten i havfiskeflåten. Prosjektet vil være teknologisk rettet mot produk tspekter, teknologisk rettet mot foredlingsteknologi med plassering i fartøy med begrenset areal og rettet mot driftsøkonomisk analyse av konsekvenser av foreslåtte endringer.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet