Tilbake til søkeresultatene

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Effekt av fôrsammensetning og slaktetidspunkt på tilvekst, fôrutnytting, slaktekvalitet, beinhelse og etisk produksjon hos slaktekylling

Tildelt: kr 2,8 mill.

Forbedringer på fôr, dyremateriale og mannagement har ført til raskere tilvekst og bedre fôrutnytting i slaktekyllingproduksjon. Samtidig har slakteladeren blitt redusert for å tilfredsstille markedet på hel grillet kylling som i dag ligger på ca 950 gram . Dette har ført til at mange kull nå slaktes før de er 30 dager gamle.Målinger viser at beinsituasjonen hos norsk kylling er god sammenlignet med mange andre land. En eventuell økning i slaktelader vil kunne medføre økte problemer med bein og større døde lighet som følge av SDS (sirkulasjonssvikt/hjertestans) og Ascites (bukvatersott). Norge er i en helt spesiell situasjon når det gjelder tidlig slaktetidspunkt for kylling, og næringen har et stort behov for å avklare hvordan dette påvirker kjøttfordeling og kjøtkvalitet. Det forventes at norsk korn vil måtte utgjøre en stadig økende del av fôr til fjørfe for å opprettholde ballansen innenfor det norske kornmarkedet. Optimal kombinasjon av karbohydrat-, fett-, og proteinråvarer tilpasset ulike slaktetidsp unkt på slaktekylling vil være et prioritert område for forskning og utvikling framover. Færre proteinråvarer tilgjengelig og særnorske kornslag/sorter (eks havre) aktualiserer dette yterligere. Vi har i dag liten erfaring når det gjelder valg av slaktet idspunkt for mest mulig brystkjøtt pr kg fôr. En stadig større del av kylling går nå til nedskjæring. Kunnskap om riktig slaktetidspunkt for best mulig kjøttfordeling (brystkjøtt) og begrensninger på bukfett blir mer viktig framover. Det finnes pr i dag en rekke målemetoder for å vurdere beinhelse til slaktekyllingen. Fram til nå har disse vært lite brukt og utprøvd i Norge. Både protein og aminosyresammensetning sammen med energi påvirker kjøttfordeling hos kylling. Optimal sammensetning av fôr vil de rfor variere avhengig av hvilke stykningsdeler på kylling som gis størst verdi. Med bakgrunn i innledningen foreslår Felleskjøpet Fôrutvikling og PRIOR å gjennomføre et prosjekt over 4 år

Budsjettformål:

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon