Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Safe and cost-effective production of dry-cured meat with reduced mould growth

Tildelt: kr 5,0 mill.

Mould contamination on dry-cured meat is periodically a significant quality problem leading to a major economic impact for the producers due to cleaning and loss of products. In addition the mould growth may represent a health risk for the staff due to th e allergenic potential of the moulds and last but not least, the mould growth on the dry-cured meat may represent a health risk for the consumer. A guesstimate of the annual losses from efforts and cassation caused by deep moulding in cured meat will be up to 10% of the turnover, depending upon different producers. If the costs related to surface moulding leading to deep moulding of cured meat could be dimidiated, the results would be a more stable product, the work on the slicing lines would be more e ffective, and the consumers would receive a product of more uniform quality. If the moulding-problem could be controlled, the business sector could: * implement new techniques of production, resulting in products with a lower salt-content which means a quality more like the imported products * produce products which are on the European market, but not yet in Norway. An expanded spectrum of products will provide the producers a broader fundament for business Our idea is to enable increased knowledge of the moulds growing on the dry-cured meat, the moulds in the raw material and in the production facilities. This will be done in order to find the contamination sources and make cost-effective preventive measures. In order to comply with the new regulatio n about hygiene in foodstuff (852/2004) and the consumers demand for safe food, we will increase the understanding of the health risk of mould growth on dry-cured meat and investigate the production of mycotoxins and antibiotics on the product.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

LTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPortefølje Velferd og utdanningLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierLTP3 Klima, miljø og energiLTP3 Fagmiljøer og talenterLTP3 Tillit og fellesskapPortefølje Mat og bioressurserInternasjonaliseringPortefølje Muliggjørende teknologierKlimaBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriPortefølje ForskningssystemetNaturmangfold og miljøDelportefølje Et velfungerende forskningssystemBransjer og næringerBioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matMatTrygg verdikjedeGrunnforskningBransjer og næringerNæringsmiddelindustriMatNaturmangfold og miljøAnnen miljøforskning (utgår 2014)MatMat - Grønn sektorAnvendt forskningMatGlobal matsikkerhetInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidNaturmangfold og miljøKulturminner og kulturmiljøerVelferd, arbeidsliv og utdanningUndervisning og læringNaturmangfold og miljøForurensning luft,vann, jord, biologiske systemer (utgår 2014)LTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensUtviklingsarbeidGlobale utfordringerPortefølje Klima og miljøKlimaGlobale klimautfordringerGlobale utfordringerGlobale klimautfordringerDelportefølje InternasjonaliseringLTP3 Klima, polar og miljøLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePortefølje Banebrytende forskningMatMat, helse og velværePortefølje InnovasjonPolitikk- og forvaltningsområderBransjer og næringerLandbrukGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetLTP3 Utdanning og livslang læringDelportefølje KvalitetLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktNaturmangfold og miljøKlimaVelferd, arbeidsliv og utdanning