Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Safe and cost-effective production of dry-cured meat with reduced mould growth

Tildelt: kr 5,0 mill.

Mould contamination on dry-cured meat is periodically a significant quality problem leading to a major economic impact for the producers due to cleaning and loss of products. In addition the mould growth may represent a health risk for the staff due to th e allergenic potential of the moulds and last but not least, the mould growth on the dry-cured meat may represent a health risk for the consumer. A guesstimate of the annual losses from efforts and cassation caused by deep moulding in cured meat will be up to 10% of the turnover, depending upon different producers. If the costs related to surface moulding leading to deep moulding of cured meat could be dimidiated, the results would be a more stable product, the work on the slicing lines would be more e ffective, and the consumers would receive a product of more uniform quality. If the moulding-problem could be controlled, the business sector could: * implement new techniques of production, resulting in products with a lower salt-content which means a quality more like the imported products * produce products which are on the European market, but not yet in Norway. An expanded spectrum of products will provide the producers a broader fundament for business Our idea is to enable increased knowledge of the moulds growing on the dry-cured meat, the moulds in the raw material and in the production facilities. This will be done in order to find the contamination sources and make cost-effective preventive measures. In order to comply with the new regulatio n about hygiene in foodstuff (852/2004) and the consumers demand for safe food, we will increase the understanding of the health risk of mould growth on dry-cured meat and investigate the production of mycotoxins and antibiotics on the product.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

GrunnforskningVelferd, arbeidsliv og utdanningLTP3 Klima, polar og miljøNaturmangfold og miljøKlimaLTP3 Klima, miljø og energiBransjer og næringerLandbrukLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensVelferd, arbeidsliv og utdanningUndervisning og læringLTP3 Utdanning og livslang læringLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierPortefølje Banebrytende forskningPortefølje InnovasjonLTP3 Tillit og fellesskapLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje Klima og miljøPortefølje Mat og bioressurserPortefølje ForskningssystemetPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje Muliggjørende teknologierAnvendt forskningLTP3 Fagmiljøer og talenterBioteknologiGlobale utfordringerLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPolitikk- og forvaltningsområderGlobale utfordringerGlobale klimautfordringerBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriMatMat - Grønn sektorMatMat, helse og velværeNaturmangfold og miljøInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidBransjer og næringerNæringsmiddelindustriNaturmangfold og miljøKulturminner og kulturmiljøerUtviklingsarbeidMatKlimaGlobale klimautfordringerMatTrygg verdikjedeMatGlobal matsikkerhetNaturmangfold og miljøForurensning luft,vann, jord, biologiske systemer (utgår 2014)Naturmangfold og miljøAnnen miljøforskning (utgår 2014)InternasjonaliseringPortefølje Velferd og utdanningKlimaBransjer og næringer