Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

On-line måling av fett og farge i hel laks

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektnummer:

174237

Prosjektperiode:

2006 - 2008

Dette prosjektet har som hovedmål å utvikle en rask og ikke-destruktiv metode for måling av fett og karotenoid konsentrasjon i hel oppdrettslaks. Metoden skal basere seg på optisk spektroskopi i det synlige og nær-infrarøde området (NIR), og skal egne seg for målinger på både levende og døde fisk. Siden fett og karotenoid konsentrasjonen i muskelen er av de viktigste kvalitetsegenskapene for oppdrettslaks, vil et slikt instrument vil være nyttig for alle ledd i dagens laksenæring: Innen avl og funksjonell genetikk, innen oppdrett for kontroll av merdbestanden, innen fôrbransjen for effektiv evaluering av foringsregimer, og sist men ikke minst vil et slikt system kunne brukes til on-line kvalitetssortering av slaktet fisk i prosesseringsindustrien. Sentral e aktiviteter i prosjektet vil være å kartlegge de optiske egenskapene i laks, både i skinn, mørk og lys muskel, og undersøke hvordan disse endrer seg fra levende fisk via slakt og lagring. Det er viktig å finne ut hvor dypt inn i fisken man kan og er nød t til å måle, for å få representative målinger i forhold karotenoid og fettinnhold. Vi vil finne frem til og sette sammen et måleutstyr som er optimalt med hensyn til målinger på hel laks. Denne demonstratormodellen vil så kalibreres mot standard referans emålinger for fett og karotenoider, og deretter evalueres av brukerbedriftene. Et suksesskriterium er å få frem et system som kan være grunnlag for videreutvikling og kommersialisering. Prosjektet er et samarbeid mellom FHS Industri og eksport, Nutreco AR C, Nordlaks, Aquagen, QVision, Matforsk, Sintef IKT og Akvaforsk.

Budsjettformål:

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet