Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Produksjon og omsetning av økologisk solbær, rips og stikkelsbær (Ribes)

Tildelt: kr 3,9 mill.

Prosjektnummer:

176848

Prosjektperiode:

2006 - 2011

Geografi:

På grunn av positive miljø- og helseeffekter er det en meget sterk økning i etterspørselen etter økologisk dyrket frukt og bær. Ribes-artene (solbær, rips og stikkelsbær), og særlig særlig solbær, inneholder mye vitaminer og antioksidanter, som gjør dem s pesielt egnet i et sunt kosthold. Ribes blir i stor grad brukt til videreforedling, men det er økende interesse for å makedsføre økologisk Ribes til friskkonsum. Når de mest brukte sortene dyrkes økologisk, angripes de så sterkt av sjukdommer og skadedyr at avlingen blir betydelig redusert. Prosjektet skal fokusere på sorter til frikkonsum og videreforedling og egnet dyrkingsteknikk i en økologisk produksjon. Og det skal arbeides med markedsføring for å øke forbruket av økologisk Ribes. Flere foredlingspr ogrammer utvikler nå sorter med bedre resistens mot viktige skadegjørere. De fremste foredlerne i Europa vil delta i prosjektet og gi oss tilgang på nye sorter for utprøving og testing av resistens. Ved valg av sorter vil vi skille mellom sorter for frisk konsum (god smak, store bær og klaser) og for videreforedling (høgt innhold av farge, antioksidanter og C-vit.). Det finnes lite kunnskap om smaksegenskaper hos bær av Ribes fordi det ikke har vært registrert i sortsforsøk tidligere. I prosjektet skal sma ken undersøkes hos vanlige og nye sorter. Plasttunneler eller enklere plasttak benyttes i økende grad i Europa for å beskytte planter og avling mot nedbør. Det reduserer behovet for plantevernmidler og sikrer høg, jevn og forutsigbar kvalitet. Virkningen av noen direkte tiltak med godkjente, biologiske preparater på angrep av skadegjørere og kvalitet hos bærene skal undersøkes. Etter modell fra dyrking av Ribes i veksthus i Nederland og Belgia skal ny dyrkingsteknikk tilpasses og videreutvikles ved dyrkin g i plasttunneler og under plasttak. Ved hjelp av nettsalg, deltagelse på messer, bedre design av emballasje og etiketter og annen markedsføring, skal prosjektet gi betydelig større salg av økologisk dyrket Ribes.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land