Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Nye bioteknologiske metoder for konservering av spermier fra okse og råne

Tildelt: kr 5,1 mill.

Prosjektnummer:

179464

Prosjektperiode:

2007 - 2010

Organisasjon:

Fagområder:

Formålet med prosjektet er å utvikle en helt ny måte å bevare befruktningsevnen til sædceller fra okse og råne, og samtidig utvikle metoder slik at sædcellene kan lagres lengre før inseminasjon. Videre er formålet å etablere metoder slik at det etter inse minasjon finnes befruktningsdyktige sædceller i en lengre periode enn ved dagens metoder, enten ved at sædcellene lagres i hunndyret inntil riktig tid for befruktning og/eller ved at sædcellene opprettholder sin befruktningsevne over en lengre periode. De viktigste FoU-utfordringene er å forsinke/hemme sædcellenes naturlige modnings- og aldringsprosess ved å stoppe de naturlige fysiologiske prosessene som settes i gang etter ejakulasjon. En vil gjøre dette ved å fjerne proteiner som initierer selve proses sen, og ved å kontrollere og stabilisere membranenes lipidfraksjon, f. eks. kolesterol og fettsyrer. En annen måte å forlenge sædcellenes levetid er å redusere stoffskiftet i størst mulig grad. De største utfordringene med dette er å finne riktig lagrings materiale, -betingelser, -medium og spermiekonsentrasjon. Prosjektet vil omfatte konservering av både fersk og frossen sæd, og metoder for begge konserveringsmetodene skal etableres. Tilstedeværelse av befruktningsdyktige sædceller over en lengre periode etter inseminasjon krever metoder som frigjør og aktiverer sædcellene gradvis fra konservert tilstand, hvor flere fagdisipliner må kombineres. Det vil være et teknologisk gjennombrudd om god befruktning kan oppnås mer eller mindre uavhengig av når insemi nasjonen skjer i forhold til eggløsning. Økt lagringstid vil åpne for et større eksportmarked for sæd. Dersom man lykkes vil man ha et helt nytt produkt som kan anvendes både nasjonalt og internasjonalt, og gi landbruksnæringen i Norge et stort konkurrans efortrinn.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land