Sopp har tradisjon som mat i mange kulturer. I Østen har man imidlertid i lang tid også vært klar over at sopper har positive helseeffekter. Sopp som danner makroskopiske fruktlegemer og har en positiv helsemessig effekt, betegnes som medisinsk sopp. De a ktive stoffene er i hovedsak ulike glukaner, heteroglukaner og glukan-proteinkomplekser. Produktene er ansett trygge, og kan være et nyttig supplement i behandling av sykdommer, blant annet kreft. Ulemper ved tradisjonell dyrking inkluderer variasjon i ve kstbetingelsene som kan føre til forskjeller i konsentrasjonen av viktige komponenter. Soppens mycel kan dyrkes i flytende medium i fermentor. Denne produksjonsmetoden er raskere enn tradisjonell dyrking. Fermentering av mycel fra medisinsk sopp er i en s tartfase. Kontrollerte betingelser sikrer reproduserbar produksjon, og betingelsene kan styres slik at utbyttet av de ønskede produkter økes.
Medimush har 45 medisinske sopper i sin kultursamling. Det arbeides videre med produktutvikling for 10-15 love nde kandidater. En grunnleggende utfordring vil være å utvikle reproduserbare fermenteringsprosesser som er tilpasset de ulike soppene og produktene. Dette innebærer robotiserte undersøkelser i brønnplater og oppskalering tilpasset det enkelte produkt. R obotisert analyse gir effektiv testing av soppisolater under et stort antall vekstbetingelser. Suksesskriterier vil være godt utbytte av aktive komponenter etter oppskalering.
FoU-resultatene fra dette prosjektet vil gjøre det mulig å realisere og tilby produkter i et marked i sterk vekst. Vår strategi er først å utvikle produkter for helsekostmarkedet, for deretter på sikt å forbedre prosessene slik at produktene kan oppnå medisinsk anvendelse. MediMush har allerede fått godkjent registreringer for tre produkter. I løpet av prosjektperioden planlegger firmaet å lansere to nye helsekostprodukter pr år. I perioden vil firmaet foreta en kontinuerlig evaluering av produktene mhp medisinsk anvendelse