Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Lavtemperatur frysing (Superfrysing) og distribusjon av sjømat

Tildelt: kr 3,3 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

186785

Prosjektperiode:

2008 - 2009

Organisasjon:

Lakseslakteriet Nova Sea ønsker å satse på innfrysing av laks, og i samarbeid med forskningsmiljøene SINTEF, Matforsk og Norner ønsker de i prosjektet å etablere kunnskap og teknologi for lavtemperatur frysing (superfrysing). Prosjektet tar sikte på å do kumentere effekten av superfrysing (innfrysing, lagring og opptining) på kvalitet og holdbarhet til hel laks og sild, og å utvikle emballasje som er egnet til bruk ved lavtemperatur innfrysing og lagring av de nevnte produkter. Samtidig vil det være et må l å utvikle en optimal lavtemperatur innfrysingslinje for hel bløgget laks hos Nova Sea, og kartlegge muligheten for bruk av miljøvennlige kuldemedier i et nytt fryseanlegg. Superfrysing er et konsept for å redusere produkttemperatur langt under dagens f ryselagringstemperatur, vanligvis i området mellom -45ºC og -70ºC. Tidligere studier har vist at kvaliteten bevares i større grad ved ultra lave temperaturer, sammenliknet med vanlig lagringstemperaturer som ligger mellom -18ºC og -25ºC. Prosjektet har so m mål å dokumentere kvalitetsmessige endringer ved superfrysing av fet fisk og hvilke økonomiske konsekvenser dette kan få for næringen.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land