Tilbake til søkeresultatene

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

The association between dietary intake and biomarkers for nutrients and disease

Tildelt: kr 4,1 mill.

Prosjektnummer:

196999

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2010 - 2016

Geografi:

Dette er et prosjekt for å bedre forstå kosthold hos kvinner og hvordan det henger sammen med andre markører. Vi har undersøkt kostholdsmønstre hos kvinner, og i hvilken grad disse korrelerer med serumnivå av spesifikke ernæringsfaktorer. Kostmønstrene hos norske kvinner likner på mønstre funnet i andre undersøkelser. Videre har kvinner som angir å ha et sunt kostmønster rapportert mer fysisk aktivitet og er i større grad ikke-røykere enn kvinner med mindre sunne kostmønstre. Kvinner med et sunt kostmønster har også høyere nivå av vitamin A i blodet. Vi har også undersøkt hvilke matvarer som bestemmer variasjon i antioksidantinntaket i befolkningen. I tillegg til kaffe/te, er det ulikt inntak av enkelte frukt- bær og nøtter (bl.a. blåbær, appelsiner, valnøtter)som forklarer variasjonen. Enkelte biomarkører som vitamin D kan ha gunstig effekt på kreftutvikling. Men i vår studie fant vi lite sammenheng mellom vitamin D inntak, vitamin D nivå i blodet og mammografisk tetthet, en tidlig markør for brystkreft. Det var en antydning til en beskyttende effekt hos de yngste kvinnene. Studien har bidradd til mer informasjon både om kostmønstre i den norske befolkningen, og hvilke biologiske faktorer som er assosiert med slike mønstre.

In order to understand how we can use diet to prevent disease we need to have good measures of diet. This is challenging in many countries with multicultural populations, because people of different cultures often differ on many other aspects than diet, and some of these other aspects may be important disease determinants. Statistical techniques can only adjust for such confounding if it has been adequately measured, which is not always possible. Norway is a relatively homogenous population, and we the refore should be ideally suited to provide new information on diet - disease associations. However, Norwegian cohort studies have collected very little dietary information, and what is available is often rather crude and based on traditional foods. Bett er measures of diet are therefore sorely needed. We propose to take advantage of the extensive dietary research done in our department over the past decades, and the continuous monitoring and development of current dietary assessments. In 2008 we used t he most current assessment to collect data on 7000 women. We propose to use these detailed dietary data to develop better important markers of diet that can be used in future data collections in new or ongoing cohort studies. Specifically we propose to identify dietary patterns, and then to relate these patterns to important biomarkers of exposure and disease, including an important biomarker for breast cancer. We will further develop a shorter, more concise dietary measure that will identify these pat terns, and in addition will capture variation in important dietary risk factors (ratio of two types of fat and antioxidant intake), that can be used in subsequent dietary collection in Norwegian cohort studies. This study combines expertise in basic scie nce, epidemiology, dietary research and statistics.

Budsjettformål:

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

Finansieringskilder