Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Knowledge Based Development (KBD) - økt effektivitet og kvalitet i produktutviklingsprosesser gjennom implementering av KBD

Tildelt: kr 10,5 mill.

Prosjektnummer:

210862

Prosjektperiode:

2011 - 2015

Midlene er mottatt fra:

Forskningsprosjekt gir økt effektivitet Knowledge-based Development (KBD)-prosjektet er inne i sitt tredje år. Bedriftene som deltar ser nå resultater av at sine innovasjons- og utviklingsprosesser blir mer effektive og at kunnskapsoverføring systemati seres. ? Vi har spesielt merket effektiviteten innen engineering. Timeantallet på enkelte områder er redusert med hele 90 %. Antall feilmeldinger er redusert med 70 %, engineeringtiden er kortere og vi leverer til kunden før tiden, sier Tom Nordgård, G lobal Program Manager i FMC Technologies. Målet med KBD-prosjektet er finne løsninger for hvordan globale virksomheter kan gjenbruke kunnskap og erfaringer fra tidligere utviklingsprosjekter og hvordan denne prosessen kan drives mer effektivt. ? Res ultatene i vår pilotmodul viser at det er stort potensial for effektivisering på alle delene vi selger og dermed kan vi bli mer konkurransedyktige, sier Nordgård. FMC, Kongsberg Automotive (KA), Kongsberg Gruppen (KOG) og Kongsberg Devotek deltar i pro sjektet sammen med Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) og NTNU. Bedriftene opererer i svært ulike markeder og bransjer, og kan derfor ha et åpent samarbeid. Fellesnevneren for hver bedrifts prosjekt er at kunnskapen systematiseres, gjøres mindre person avhengig og mer delbar med andre. KOG har implementert visuelle planleggingstavler og realisert et sommerprosjekt for studenter. Devotek bruker LAMBDA som verktøy for problemløsing og statusrapportering. KAs ansatte verden over starter nå alle nye pro sjekter etter KBD-prinsipper. I tillegg er det utviklet to nye mastergradsfag på HBV: Lean Product Development og Knowledge Management. Prosjektet har tiltrukket seg verdensledende eksperter og forskere. Lean-ekspert Timothy Schipper sier at kompe tansen på Lean- og kunnskapsbasert produktutvikling er høy på Kongsberg: ? Jeg er imponert over modellen i KBD-prosjektet som kobler næringsliv og akademia. I Michigan ser vi på muligheten til å skape en tilsvarende form for å videreutvikle KBD.

Prosjektets overordnede idé er å øke effektiviteten og kvaliteten i produktutviklingsprosesser, med implementering av KBD ved å kombinere kunnskap fra ny forskning med beste industrielle praksis fra flere høyteknologibransjer. Man vil kombinere kjernen i Lean Produktutvikling og Systems Engineering med systematisk kunnskapsakkumulering (økt gjenbruk av kunnskap og erfaringer fra tidligere prosjekter i kombinasjon med ny kunnskap), og implementere dette i globale bedriftsorganisasjoner. Målet er økt innova sjonsgrad, redusert utviklingstid, mer effektiv produktutvikling og forbedret kvalitet. De kvantitative målsetningene for dette prosjektet er å utvikle rammeverk og metode for implementering av KBD som igjen kan radikalt bidra til å øke effektiviteten i produktutviklingsarbeidet med en faktor på 2 til 4. Selv om en del av basiselementene i KBD er kjente, og for noen ganske åpenbare, finnes det lite systematisert forskning på hvordan man setter konseptet ut i livet gjennom implementering i bedrifter, og ikke minst, hvordan man måler og hva som blir effekten i forhold til ønsket sluttilstand - dvs. "lean". Etablering av standardisert og effektiv akkumulering og organisering av kunnskap er et svært sentralt element av innovasjonsgraden i dette prosjektet. Utfordringen er å finne valide og praktiske implementeringsmetodikker som vil være anvendbare på tvers av industrier og organisasjonsformer. En vellykket prosjektgjennomføring vil kunne føre til at en får helt ny kunnskap om løsninger knyttet til imple mentering av KBD i produktutviklingsprosesser i internasjonale virksomheter. Innovasjonen vil derfor ha et nyhetspotensial i internasjonal sammenheng, og være anvendbar i flere høyteknologiske og utviklingsintensive industrier. Videre vil denne kunnskapen være viktig i undervisningsøyemed og for vidre forskning.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena