Som et ledd i å utvikle faglig samarbeid med sentrale forskningsmiljøer innen akvakultur i Brasil har SINTEF Fiskeri og havbruk etablert kontakt med fire sentrale universitetsmiljøer. Ett av de sentrale faglige tema som går igjen som et prioritert område for utvikling av marin akvakultur er utfordringene man har ved produksjon av levendefôr til post-larvae fasen av en rekke arter. Ved Universidade Federal do Paraná - UFPR er det en gruppe under ledelse av Dr. Érica A.G.Vidal som arbeider med oppdrett av c ephalopoder (octopus/cuttlefish/squid). Akvakultutur av cephalopoder har et spennende potensial i Brasil og internasjonalt, da disse dyrene har en vekstrate i påvekstfasen som langt overgår de vekstrater vi kjenner fra fiskeoppdrett. Det er også et intern asjonalt marked for produkter, samt et økende prisnivå pga. tendenser til overfiske av naturlige bestander. I likhet med utfordringene vi har erfart rundt utvikling av marine arter i Norge, nemlig behovet for tilpasset levende zoo-plankton som startfôr et ter klekking, er det tilsvarende behov i yngelproduksjon av octopus og squid.
SINTEF Fiskeri og havbruk har utviklet produksjonsteknologi og systemer for kontinuerlig produksjon av copepoder som er av stor interesse for anvendelse til en rekke arter int ernasjonalt.SINTEF har også lykkes med å utvikle et kontinuerlig system hvor en nå høster egg fra marine copepoder, som kan lagres over flere måneder, transporteres i små beholdere, og klekkes etter behov hvor som helst i verden. Instituttet vurderer tekn ologien moden for kommersialisering og ønsker å teste bruken av levende copepoder på nye arter.
Dr. Vidal ønsker derfor et forskningsopphold ved instituttet i en periode hvor det produseres marin yngel med levendefôrteknologien for eventuelt å benytte te knologien til anvendelse i Brasil.
Etter planen vil det brasilianske forskningsrådet (CNPq) åpne "calls" for for internasjonalt forskningssamrbeid i løpet av 2012 som deretter kan gi grunnlag for konkret forskni