Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Total utilization of raw materials in the supply chain for food with a bio-economical perspective

Tildelt: kr 40,0 mill.

Prosjektnummer:

225349

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2013 - 2017

Midlene er mottatt fra:

Samarbeidsland:

CYCLE-prosjektet har som mål å oppnå full utnyttelse av restråstoff fra fisk, kylling og grønnsaker. Dette skal gjøres gjennom utvikling av nye bioprosesser og teknologiske løsninger kombinert med kartlegging av sosioøkonomiske utfordringer med fokus på bærekraft. Flere industripartnere fra landbruks- og sjømatindustrien deltar i prosjektet sammen med aktører innen fôrindustrien, energi- og logistikkselskaper samt utstyrsprodusenter. Disse matressursene står for noen av de største mengdene svinn og avfall fra den norske næringsmiddelindustrien, forhandlere og forbrukere. Den holistiske og bærekraftige tilnærmingen i CYCLE-prosjektet har gitt den nødvendige plattformen for å kunne bruke moderne teknologi og innovasjon i matindustrien i arbeidet med å forhindre svinn og øke verdiskapningen samt øke gjenvinningen av råvarer og utnyttelsen av restråstoff. Ekspertise og kunnskap fra forskjellige verdikjeder har vært brukt for å håndtere nye bioøkonomiske utfordringer der restråstoff fra en kjede blir til råstoff i en annen. Verdikjeden for kylling. Verdens første robotsystem for fjerning av brystfilet fra kylling demonstreres. Man undersøker online-metoder for klassifisering av kvaliteten på kyllingfilet og utvikler biologiske prosesser for å produsere proteinpulver og oljer fra kjøttråstoff ved hjelp av enzymer. Proteinkonsentrat fra kyllingprodukter har antioksidative egenskaper og blir vurdert som aktuell ingrediens i forskjellige matvarer. Forskjellige online måleteknikker, som NIR og FTIR, undersøkes med tanke på prosessoptimalisering i situasjoner der disse teknikkene bruker måle-, regulerings- og kontrollmetoder for enklere produksjon av stabile og skreddersydde sluttprodukter. Kyllingfjær blir i dag ikke utnyttet godt nok. CYCLE-prosjektet bruker hydrolyse kombinert med trykkoking og Na2SO3-behandling for å produsere fjærmel av høy kvalitet som kan brukes til laksefôr. En studie der eggeskall ble brukt som jordforbedringsmiddel viser at kalsium fra eggeskall har større biologisk tilgjengelighet enn kalsium utvunnet fra tradisjonell kilde. Verdikjeden for grønnsaker. Som en del av sorteringsprosessen har man utviklet nye metoder for automatisert deteksjon av modenhet av mango og avokado. En metode for å estimere vekt av agurk ved hjelp av maskinsyn før innhøsting er også under utvikling. Restråstoff fra potet- og gulrotproduksjon har vært brukt til å utvikle en nedbrytbar film samt et vekstmedium for probiotiske bakterier, som i sin tur kan brukes som ingrediens i forskjellige matvarer. Restråstoff fra poteter har også vært benyttet til utvikling av ensilerte produkter i kompakte rundballer som kan brukes som fôr. Tilsetningen av grønnsaker og probiotiske bakterier til poteter kan øke verdien av det ensilerte fôrproduktet. HTC-teknikken (hydrothermal carbonization) undersøkes for å se om visse restråstoff kan brukes i gjødselproduksjon. Utnyttelse av potet og jord rester som deponeres , et restråstoff fra pakkeprosessen, har vært undersøkt i et innovasjons- og sosioøkonomisk perspektiv. Verdikjeden for fisk. Den automatiserte klassifiseringen av torskerogn, -milt og -lever utvikles ved bruk av spektral karakterisering med hyperspektral avbildning i VIS/NIK og SWIR. Kostnadseffektive logistikksystemer for henting og oppsamling av restråstoff fra fiskefartøy har vært undersøkt, kombinert med en evaluering av fartøyets oppsamlingssystem. Det er et stort potensial for økt utnyttelse og lønnsomhet av torskehoder. Det er behov for bedre metoder for ombordhåndtering og konservering av restråstoff. Man har studert hvordan nedfrysing og opptining av torskehoder påvirker sammensetningen og kvaliteten på proteinhydrolysater, og det ble funnet at bruk av frosset restråstoff ikke påvirker kvaliteten på proteinproduktet. Man har kommet frem til en generell forståelse av svinn i matforsyningskjeden og har avdekket på hvilke trinn i verdikjedene for kjøtt, fisk og frukt og grønnsaker det forekommer svinn, samt årsakene til svinnet. En studie har undersøkt hvordan dagligvarebransjen «stjeler» produktholdbarhet fra kundene, og hvordan de bidrar til matsvinn og matavfall. Studien bekrefter misforholdet mellom tilbud og etterspørsel på butikk- og grossiststadiene i forsyningskjeden. Nylig ble det også lansert en studie som skal undersøke muligheten for en tverrfaglig tilnærming som kombinerer samfunnsvitenskap og designteori for å se nærmere på utfordringene knyttet til reduksjon av matsvinn i norske husholdninger. En Ph.D.-avhandling som har reduksjon av matsvinn i husholdninger som hovedtema vil bli levert på slutten av 2018. «Dette prosjektet har gitt Norilia tilgang til kunnskap og ekspertise om nye teknologier og prosesser som har vært nyttige i arbeidet for å øke verdien av restråstoffene våre. Gjennom CYCLE-prosjektet har vi fått et større nettverk, som består av både norske og globale forretningspartnere og forskningsmiljøer, noe som har vært svært verdifullt».

Food production accounts for a significant part of the global environmental impact. The food and drink value chain alone causes 17% of direct greenhouse gas emissions, and utilizes 28% of material resources within EU. The total of residuals from slaughter ing within the Norwegian seafood industry in 2011 is estimated to 816000 tons. Residuals from slaughtering within the meat and poultry industry are 220000 tons of which 160000 tons are used in protein/oil production for feed. In the CYCLE project, technol ogical innovation and improvements is seen within a perspective of sustainable value chain, focusing on the benefit of the whole value chain. This life CYCLE approach with a holistic perspective on the food value chain prevents environmental costs being m oved from one area of the product life cycle to another. The output of the CYCLE will be applied novel automated quality differentiation and sorting concepts that increase resource utilization of food loss (co-streams) and reduce waste. In addition, nove l bioprocessing technology and processes will improve utilization of co-streams and waste and apply new concepts for an improved food safety and efficient logistics along the entire value chain. Finally, socio-economical, environmental, and market/custome r based focus will make sure to link all of the previous aspects into a cycle perspective. CYCLE will focus on transferring expertise and knowledge developed in the project to basic food industries. To achieve these outputs, the holistic approach involvin g several disciplines such as novel sensor & automation technology, bioprocessing technology, socio- and bio-economics will be pursued. This will enable the industry to do more with less, and lead towards a sustainable food industry where the needs of the future are addressed in present solutions. In this way the CYCLE project will contribute to both food security and safety while at the same time lower the environmental impact associated with production of food.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram