Tilbake til søkeresultatene

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Novel-type vaccine against food allergy (ALLERVACC)

Tildelt: kr 10,9 mill.

ALLERVACC er et konsept for immunspesifikk behandling (immunterapi) av matallergi i form av et kunstig framstilt protein. Molekylet består av to sammenkoblede proteiner; (1) en ligand som hemmer kroppens immunologiske reaksjon og (2) et allergen som vil styre molekylet mot celler som har spesifisitet til dette allergenet. Denne kombinasjonen skal fremkalle immunologisk toleranse spesifikt mot allergenet som inngår i molekylet. Vi har tidligere fått lovende resultater med et molekyl rettet mot rekeallergi. I dette prosjektet har vi undersøkt samme prinsipp rettet mot peanøttallergi. Peanøttallergi var valgt fordi det er den vanligst forekommende og den farligste matallergien. Prosjektet har vært et samarbeid med: Mor-Barn klinikken ved Oslo-Universitetssykehuset, som har bidratt med blodprøver fra pasienter med vel karakterisert peanøttallergi. Vår andre partner er Nasjonalt Folkehelseinstituttet, som har utviklet en musemodell for matallergi som er benyttet for å vurdere en administreringsstrategi. Vår tredje partner, Kjeller Innovasjon har bistått i arbeidet mot kommersialiseringen av behandlingen. Hovedmålet var et godt karakterisert og patentert ALLERVACC som kan videreformidles til en passende kommersiell bedrift eller kan danne grunnlag for en ny norsk biotech bedrift. Prosjektet har hatt tre optimaliseringsstudier; (i) forbedring av molekylenes stabilitet og løselighet, (ii) undersøkelse om behandlingsprinsippet kan virke ved behandling for peanøttallergi i tillegg til rekeallergi, og (iii) å utvikle en behandlingsstrategi ved hjelp av dyrestudier. Tidligere i prosjektet avsluttet vi delmål (i) ved å oppnå en akseptabel stabilitet til molekylet. Vedr. delmål (ii) og (iii) har vi gjort klar humane og musevarianter av molekylet mot peanøttallergi ved å ta hensyn til artsspesifikke forskjeller i immunsystemet, og flere kontrollvarianter. I siste del av prosjektet oppdaget vi at et dobbeltkonjugat av molekylet med to ligander i stedet for en så ut til å gi best effekt i test. Denne endringen av molekylet faller innenfor nåværende patent-kravene. Dobbeltkonjugaten har gitt positive resultater i basofil aktiveringstest med blodprøver fra allergiske pasienter, men har hatt fravær av effekter i andre tester, inkludert museforsøkene. Sammenfattet konkluderer vi at resultatene ikke er overbevisende og at mer forskning er nødvendig før man kan gå videre til et eventuelt verifiseringsprosjekt. Rettighetene til molekylet er godt sikret i landene det måtte gjelde. Vi undersøker nå muligheter for å fortsette utviklingsarbeidet i egne laboratorier samt hvorvidt det er andre forskningsmiljøer eller kommersielle aktører med interesse innen samme felt som vi kan samarbeide med.

The prevalence of allergies has grown into an epidemic, affecting hundreds of millions of people, particularly children. The socio-econonic impact is immense and current therapies are primarily based on symptomatic relief. We have developed a concept for a novel type of vaccine for the treatment of food allergic diseases, ALLERVACC. ALLERVACC is a fusion protein consisting of an allergen of choice bound to a ligand that induces immunological tolerance. Here, the allergen will drive the vaccine to the cell s that need to be suppressed in food allergy, while the ligand will induce tolerance by anergy or apoptosis in these cells. More specifically, this will lead to a suppression of the acute reaction of mast cells and basophils, and a specific deletion of sp ecific B-cells and plasma cells and concomitant drop in specific IgE levels towards the allergen. Overall, this induces immunological tolerance to the allergen. Using a shrimp allergen as a model, we have shown that the vaccine is capable of inhibiting th e allergic responses in several in vitro tests with both human and mouse cells, and in human skin prick test in shrimp allergic persons. The main objective of this project is to generate an IPR-secured ALLERVACC for the treatment of IgE-mediated food all ergies. The main challenges will be: (i) further improvement of the stability of ALLERVACC, (ii) generation of ALLERVACC against peanut allergy, and (iii) set-up of a strategy for the proof of concept vaccination studies in humans via animal-studies. The ALLERVACC will then be presented to the marked by a novel Norwegian biotech firm, or to an already existing commercial actor. Our partners in the project will provide the human patients (Oslo Universitetssykehus) and animal resources (Nasjonalt Folkehel seinstitutt) needed to perform the appropriate investigations of the ALLERVACC.

Budsjettformål:

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping