Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Market adapted production concepts for fresh and frozen/thawed cod

Alternativ tittel: Markedstilpassete produksjonskonsept av fersk og frosset/tint torsk

Tildelt: kr 18,0 mill.

På grunn av lav lønnsomhet de siste årene har det vært stort politisk fokus på hvitfisknæringen i Norge. Landindustrien står ovenfor dilemmaet "være eller ikke være", og det er behov for umiddelbare tiltak for å løse utfordringene med hensyn til markedstilpassede produksjonskonsepter og fleksible teknologisystemer. Hensikten med QualiFish er å møte utfordringene med hensyn til volumsvingninger og produktkvalitet gjennom markedstilpassede produksjonskonsepter og ny fleksibel teknologi. Målet med prosjektet er å utvikle nødvendig kunnskap og fleksibel teknologi for økt lønnsomhet og bærekraft i verdikjeden for torsk i Norge samt sette aktørene i stand til å møte markedets krav og etterspørsel etter trygge produkter av høy kvalitet og tilstrekkelig volum hele året igjennom. QualiFish har en helhetlig tilnærming med fokus på viktige deler av verdikjeden. I prosjektet integreres ulike fagdisipliner som matkvalitet, matvaretrygghet, teknologi for produktdifferensiering, produksjonslogistikk og markeds-forskning samt økonomiske kalkyler av ulike scenarier. Prosjektet vil særlig fokusere på utfordringene med å utvikle skånsomme og automatiske fangsthåndteringssystemer som ivaretar kvalitet. Videre er det fokus på konsepter for tining, differensiering av råvare og produktkvalitet tidlig i verdikjeden samtidig med effektiv produksjonslogistikk om bord og i landindustrien. Høy kvalitet, matvaretrygghet samt markedsdrevet produksjon fra første ledd vil ha fokus langs hele verdikjeden. Markedsstudier og økonomiske analyser av hvitfisksektoren i sin helhet vil danne plattformen for utvikling av de fleksible teknologiske løsningene i prosjektet. Det er etablert en bred industriarena i prosjektet for å sikre effektiv kompetanseoverføring av prosjektresultater til næring en inkludert flåten, prosesseringsindustrien og utstyrsleverandører. Et sterkt internasjonalt konsortium av forskningsinstitutter og universiteter er satt sammen for å nå prosjektets målsetninger. I fangstleddet er det gjennom forskningstokt blitt undersøkt effekten av ulike garnmaterialer og garnhalere på kvalitet og fangstskader hos kysttorsk. Det har vært et tett samarbeid med Nordic Wildfish og utstyrsleverandører vedrørende ombyggingen av fartøyet "Moldnes" og man har gjennomført tokt for å se på effekten av levendelagring av torsk og hyse. Gjennom workshop og laboratorieforsøk har det blitt testet ut konsept for automatisk sortering av levende og død fisk, og en ser nå på muligheten for å søke videre prosjekt på dette. Det har også blitt kartlagt mikrobiell kvalitet og trygghet av torsk på et landanlegg. Det har vært gjennomført to tiningsforsøk, der undersøkte man ulike tiningsmetoder og deres effekt på kvalitet. Det er to godkjent artikler fra dette arbeidet. Deteksjon av ulike faktorer for kvalitetsdegradering hos hvitfiskfileter som blant annet blodflekker og muskelspalting/gaping har det vært jobbet med. Det er publisert en artikkel på gjenkjenning av blodflekker i hvitfisk. Man har kartlagt og analysert layout og logistikk ombord på et fartøy, samt sett på behovet for å øke og optimalisere utnyttelsen av restråstoff fra trålere og jobbet med konseptualisering av hvordan sporbarhet kan brukes som et verktøy for effektiv ressurs utnyttelse. En Ph.d har blitt uteksaminert innenfor markedsområdet. Han har sett på det europeiske markedet aksept av fossen tint fisk.

The research areas and results from the QualiFish projects are highly relevant to the Norwegian fish industry, and the technology developed may find applications also in other industries.

Due to low profitability, the whitefish industry has had a strong political focus in Norway the past few years. The purpose of QualiFish is to meet the challenges of volume fluctuations and product quality through the development of market adapted product ion concepts and novel technology, with research and innovation at its core. The project goal is to develop necessary knowledge and technology to increase sustainability and profitability of cod production in Norway, enabling actors to meet market demands for safe products with high quality and at sufficient volumes all year round. QualiFish is based on a holistic approach, focusing on the different segments of the value chain and integrating several disciplines such as food quality and safety, product di fferentiation technology, production logistics, as well as market and economic aspects into one balanced entity. The project will particularly focus on the challenges to provide solutions for gentle and automatic catch handling, novel thawing concepts, di fferentiation of raw material/products early in the value chain, and efficient production logistics, ensuring high quality, safe food and market driven whitefish production. The technological R&D will be supported by food safety, market and economic studi es in the whitefish sector as a whole. To secure efficient transfer of expertise and knowledge to the whole sector including fleet, processing industry, exporters and equipment suppliers, an industry arena consisting of some of the sector's largest compan ies is established. The knowledge transfer will be ensured by dedicating a separate WP to communication, led by a communication company. To create good communication between industry, community and research, and to achieve rational innovation processes an d transfer of research to industrial application, the project has allocated part of its budget to the industry. The project has engaged important national and international competence necessary to reach this goal.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø