Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Avansert toleransesetting og måleteknikk

Alternativ tittel: Advanced tolerancing and dimensional measurements

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

235315

Prosjektperiode:

2014 - 2018

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Prosjektet "Avansert toleransesetting og måleteknikk" utvikler løsninger for å sikre riktig dimensjonsnøyaktighet for mekaniske produkter, med fokus på leverandørindustrien til olje- og gassektoren. Prosjektet tar for seg kommunikasjonen mellom kunde og underleverandør når det gjelder toleransekrav og kvalitetsdokumentasjon, og kjeden fra spesifisering av produktgeometri til produksjon og dokumentasjon. Målet er å eliminere usikkerheten i alle ledd i denne kjeden. Prosjektet utvikler og implementerer arbeidsmetoder for spesifisering av geometrikrav, og metoder for data-assistert toleransesetting. Det er et mål å øke den generelle kunnskapen på områdene geometrisk toleransesetting og dimensjonskontroll. I prosjektet utvikles metoder for nullfeilproduksjon gjennom dimensjonsmålinger underveis i produksjonsprosesser, og metoder som sikrer at dimensjonsmålinger i prosess er av en slik nøyaktighet at de kan benyttes for å dokumentere kvaliteten på sluttproduktet. Det har blitt utviklet en metode for å hente inn måledata i en maskineringsprosess, med automatisert generering av optimaliserte CNC-program gjennom avansert bruk av CAD/CAM. Målenøyaktigheten i verktøymaskinene er undersøkt ved sammenlignende målinger i koordinatmålemaskin. Retningslinjer for måleprosedyrer ved verifikasjon av maskinerte komponenter er formalisert og formidlet til underleverandører. Det er utviklet en metode for å bestemme antall nødvendige målepunkter ved koordinatmåling, der sannsynligheten for å oppdage geoemtrifeil kan benyttes som kriterium. Det er utviklet fysiske testobjekter for å teste funksjonaliteten til software i målemaskiner.

Prosjektet har utviklet nye metoder og gitt økt kompetanse på fagområdene geometriske produktspesifikasjoner og måleteknikk. Ved bedriftene har man innført retningslinjer for utforming av tegningsunderlag og måleprosedyre, slik at kommunikasjonen mellom kunde og underleverandør er blitt tydeligere. Erfaringene fra prosjektet har gitt bedriftene beslutningsgrunnlag for å velge strategi for å løse måletekniske utfordringer på nye grupper av produkter. Ved NTNU har prosjektet bidratt til økt aktivitet innenfor undervisning og forskning på verkstedteknisk måleteknikk. Ved prosjektets avslutning er det utviklet et nytt etterutdanningskurs, og det er gjort en betydelig oppgradering av målelaboratoriet for å kunne utvikle fagområdet videre. Kompetanse bygget opp i prosjektet videreføres i andre FoU-prosjekter med nye bedriftspartnere.

Prosjektets tar sikte på å utvikle arbeidsmetoder og tekniske løsninger for å sikre riktig kravspesifisering og dimensjonsnøyaktighet ved tilvirkning av mekaniske komponenter. Det legges spesiell vekt på metoder for tydelig kommunikasjon mellom kunde og u nderleverandør når det gjelder krav i form av geometriske produktspesifikasjoner og krav til dimensjonskontroll og dokumentasjon. Målet er å eliminere usikkerhet i alle ledd fra kravspesifisering til verifisering av produktet. Det skal utarbeides metoder for nullfeilproduksjon gjennom dimensjonsmålinger underveis i produksjonsprosesser, og metoder som sikrer at dimensjonsmålinger i prosess er av en slik nøyaktighet at de kan benyttes som kvalitetsdokumentasjon på sluttproduktet. Prosjektet skal utvikle a rbeidsmetoder for spesifisering av geometrikrav, og utvikle og implementere nye metoder innenfor området data-assistert toleransesetting. Det er et mål å øke den generelle kunnskapen på områdene geometrisk toleransesetting og dimensjonskontroll. Prosje ktet vil ha spesiell fokus på kritiske komponenter i offshoreindustrien. Det er et mål å unngå leveranseforsinkelser som skyldes feil i produktspesifikasjoner eller sviktende dimensjonskontroll på produserte komponenter. Prosjektet skal bidra til å fremm e fagområdene toleransesetting og måleteknikk gjennom økt aktivitet på forskning og undervisning ved NTNU, og gjennom oppbygging av et nasjonalt nettverk av bedrifter som arbeider med avansert verkstedteknisk måleteknikk.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena