Målet til Foods of Norway er å utvikle nye proteinråvarer til bruk i fôr til husdyr og fisk. Senteret fokuserer på bruk av biomasse som vi har tilgjengelig i store mengder i Norge, som trebiomasse, tare og gras. Senterets arbeid med å utvikle bærekraftige fôrressurser ble i 2023 hedret med et Foods of Norway-frimerke. Det har blitt arrangert et avslutningsseminar med deltakelse fra akademia og industri.
Gjær i fôr til husdyr og fisk
Et av hovedområdene i Foods of Norway er å utvikle gjær fra trær ved hjelp av bioraffinering og enzymteknologi og dokumentere bruken av denne som ny proteinkilde i fôr til laks og husdyr.
En viktig milepæl ble nådd med den vellykkede storskalaproduksjonen av autolyserte C. jadinii-gjær dyrket på norsk gransukker. Gjæren ble brukt i to storskala fôringsforsøk: ett med NMBU og Biomar på laks i sjøvann som ble fôret med 0, 6, 12 og 18 % gjær, og ett med Felleskjøpet Fôrutvikling på smågris som ble fôret med 0 og 8 % gjær. Resultatene viser at laks fôret med 12 % gjær klarte seg godt under feltforhold. Fôring med gjærbasert fôr til smågris forbedret fôrutnyttelsen og økte forekomsten av gunstige Lactobacillus spp, noe som støtter bærekraftig svineproduksjon. En doktorgradsavhandling som ble forsvart i 2024, undersøkte effekten av gjær på tarmhelsen hos laks.
Senteret undersøkte melkekvaliteten til kyr som fikk gjærbasert fôr. Resultatene viste at ga tilsvarende produktkvalitet på melk og osteutbytte som kyr som ble fôret med soyabasert fôr.
På grunn av økt etterspørsel etter bioetanol har kostnadene for tresukker økt, og dermed har også produksjonskostnadene for gjær som fôringrediens økt. Derfor har senteret i det siste fokusert på en mer kostnadseffektiv mikrobiell proteinkilde, en filamentøs sopp (PEKILO® mykoprotein) som kan vokse på billigere skogsbaserte sidestrømmer fra Borregaard. PEKILO® ble produsert av Enifer.
For å evaluere helseeffekten av PEKILO® har senteret utført et forsøk i laboratorieskala med immunceller isolert fra laksenyre og milt som ble eksponert for PEKILO® og fraksjoner. Resultatene viste at PEKILO® ga en sterk immunstimulerende respons, spesielt når cellene i tillegg ble utsatt for en patogen bakterie som er vanlig hos laks (Moritella viscosa), noe som tyder på at PEKILO® har positive helseeffekter og kan øke beskyttelsen mot bakterielle patogener.
Det er gjennomført to forsøk med atlantisk laks i samarbeid med NordicFeed-prosjektet for å evaluere effekten av PEKILO® på vekst og helse. Resultatene viste at laks fôret med økende nivåer av PEKILO® hadde et høyt fôropptak, vokste godt og hadde en signifikant bedre fôrutnyttelse og nitrogen og energiutnyttelse sammenlignet med kontrollgruppen. Fôring av PEKILO®-basert fôr hadde også en positiv doseavhengig effekt på immunmodulering, tarmmorfologi og mikrobiata-sammensetning, noe som tyder på en positiv helseeffekt. En doktorgradsavhandling om dette temaet ble forsvart i 2025.
Tare som fôringrediens
En viktig del av forskningen har vært å evaluere potensialet for bruk av tare i fôr, der taren bearbeides ved hjelp av bioraffinering som fermenteringsmedium for å produsere gjær eller som en høyverdig bioaktiv komponent, for eksempel fucoidan, til funksjonelt fôr. Vi har vist at bruk av fucoidan i funksjonelt fôr ved utsett i sjøvann forbedret tilvekst, helse, robusthet og redusert dødelighet hos atlantisk laks når den ble utsatt for et levende patogen. Resultatene våre tyder på at fucoidan er en interessant kandidat for funksjonelt fôr, men effekten avhenger av prosesseringsmetode og inklusjonsnivå.
I samarbeid med Nortura, Seaweed Solutions og Felleskjøpet er det gjennomført forsøk med lavprosessert tare (sukkertare) i fôret både til sluttfôring av lam og til kjøttfe. Resultatene viste at tare forbedret kjøttkvaliteten hos lam, mens en lignende trend ble funnet for kjøttfe med hensyn til økt mørhet og jodinnhold i kjøttet. Et forsøk med tare i fôr til melkekyr i samarbeid mellom TINE, Seaweed Solution, Felleskjøpet og NMBU viste at tare ga økt fôropptak, melkeytelse, melkefettinnhold og energikorrigert melkeytelse, noe som bekrefter noen av resultatene observert tidligere med tare i fôr til melkegeiter.
Gras
TINE og NMBU har arbeidet med å øke næringsverdien i gras. Ved å tilsette organiske syrer og enzymer for å bryte ned fiber i graset, økes fordøyeligheten og næringsverdien av sent høstet gras.
Fôreffektivitet
Sammen med AquaGen har senteret utviklet en ny metode for å selektere laks med økt fôreffektivitet. Metoden er å bruke naturlige isotoper som finnes i fôr slik at egenskaper kan analyseres på slaktetest. Dette har blitt evaluert på regnbueørret, og et valideringsforsøk på stor laks ble gjennomført i 2024. Etter at valideringsforsøket med stor laks er fullført, kan metoden inkluderes i AquaGens avlsprogram.
Foods of Norway has helped place NMBU at the forefront of research into greater sustainability in the green and blue sectors, including groundbreaking efforts on innovative ways to produce feeds with many advantages over current production. Foods of Norway has strengthened expertise in developing sustainable feed ingredients from local bioresources, with significant impacts on researcher training, higher education, industry, and policymaking.
The center has driven innovation in biotechnology and feed processing, fostering increased collaboration between academia and industry along the value chain from primary biomass production to the final fish, meat or dairy product – nationally and internationally.
Participants have gained new knowledge on alternative protein sources and their effects on fish and livestock growth performance, health, product quality, and environmental impact, as well as novel methods for improving feed efficiency in Atlantic salmon, rainbow trout and ruminant animals, thereby benefiting the blue and green sectors.
Potential effects include reduced feed-food competition, lower dependence on imported feed ingredients, improved health and welfare of Atlantic salmon and farm animals, and lower environmental impact of Atlantic salmon and livestock animal production. Further, replacing, imported protein sources with yeast produced from forestry side streams results in a lower impact on biodiversity loss and climate change, including land use change. In addition, the research optimizes feed resource use, improving feed efficiency and maximizing yield from every unit of feed in fish farming and livestock production.
On a societal level, results from Foods of Norway can contribute to increased feed and food security and a more resilient bioeconomy, where renewable resources and side streams are utilized more efficiently, thus contributing to a circular economy. The research also contributes to reaching Norway’s goal of becoming a low-emission society by 2050. The research may also influence regulations and incentives for more sustainable feed production while strengthening Norway’s position as a leader in the circular bioeconomy and sustainable aquaculture.
Foods of Norway has lifted NMBU’s profile internationally, growing networks, funding, and collaboration among academics, industry and government entities.
Foods of Norway will contribute to growth and increased value creation in the Norwegian aquaculture and agriculture industries by developing sustainable feed ingredients from natural bioresources that are not suitable for direct human consumption. New feed products will be developed from forestry, agriculture, and marine resources through industrial exploitation of cutting-edge research on processing and (bio)technology. The center also aims at improving feed efficiency by innovative feed processing technology, and by combining important phenotypic traits, new biomarkers for feed efficiency and advanced genomic analysis to support genetic adaptation to the novel feed resources. Today, Norway relies largely on imported feed ingredients, mainly due to insufficient land area suitable for agriculture and challenging climatic conditions. The center will have a special focus on developing new innovative processing technologies that allow conversion of national bioresources into feed for farm animals and fish. The development and introduction of the novel feed resources will be accompanied by comprehensive biological verification in fish and farm animals, as well as evaluation of food quality, using state of the art methods. The consortium comprises 9 academic and 14 industrial partners with broad and longstanding multidisciplinary expertise in the fields of (bio)processing, feed technology, physiology, nutrition, health and genetics, food production and food quality, and resource economics and sustainability assessors. The potential value creation from use of novel feed resources and increased feed efficiency is substantial, and will secure growth and competitive advantages for all industrial partners. Foods of Norway will make a major contribution towards strengthening national food security, overall bioeconomy and sustainability along the production chain from basic resources to final food products, and minimize the environmental impact of aquaculture and agriculture.