Tilbake til søkeresultatene

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Legemiddelbruk og legemiddel-relaterte problemer hos sykehjemsbeboere i Oslo

Alternativ tittel: Drug utilization and drug-related problems in nursing home residents in Oslo

Tildelt: kr 1,5 mill.

Eldre står for nesten 50 % av legemiddelbruken i Norge mens de representerer cirka 15 % av befolkningen. Legemiddelbruken hos sykehjemsbeboere er ikke inkludert i reseptregisteret og må derfor kartlegges på andre måter som ved forskning. De studiene som er gjort i Norge viser at ganske mange sykehjemsbeboere har et høyt legemiddelforbruk og stor forekomst av legemidler-relaterte problemer. Spesielt bruken av legemidler med effekt på sentral nerve systemet varierer betydelig blant ulike norske sykehjem og lite er kjent om årsakene til dette. Det finnes lite kunnskap om eventuelle forskjeller i legemiddelbruk mellom sykehjemsbeboere og hjemmeboende eldre. I denne avhandlingen har vi brukt legemiddeldataene generert av 2465 legemiddelgjennomganger ved 41 sykehjem som har deltatt i et kvalitetssikringsprosjekt i perioden 2011-2014 i Oslo kommune. Vi har også innhentet legemiddeldataene for 48 944 eldre Oslo borgere som bodde hjemme i 2012 fra det nasjonale Reseptregisteret. Vi fant at legemiddelbruken på sykehjem var høy, og spesielt bruken av psykofarmaka og analgetika varierte mye mellom sykehjemmene. Omfanget av legemiddelrelaterte problemer varierte mye mellom sykehjemmene, muligens som tegn på forskjellig forskrivningspraksis ved sykehjemmene. De hyppigste legemiddelrelaterte problemer gjaldt overbehandling, enten ved bruk av unødvendige legemidler eller bruk av for høye doser. Det var ingen forskjeller i forekomsten av legemiddelrelaterte problemer mellom sykehjem med høyest versus lavest legemiddelbruk, til tross for at bruk av flere legemidler, opioider, antipsykotika, benzodiazepiner eller antidepressiva var assosiert med økt risiko for legemiddelrelaterte problemer ved de respektive sykehjemmene. Som følge av seponering av spesielt psykofarmaka og opioider, og redusert legemiddeldosering ble bruken av legemidler redusert etter legemiddelgjennomgangene. Legemiddelbruken hos eldre er svært forskjellig mellom de som bor i eget hjem og de som bor i sykehjem. Forskrivningsområdene med behov for kvalitetsforbedring og forskning vil derfor også være ulik i de to settingene.

Det er mye fokus på medisinering av sykehjemsbeboere. Prosjektet har bidratt med ryddige forskningsresultater om variasjonen i bruk, og ikke minst om variasjonen i legemiddelrelaterte problemer. Gjennom å strukturert vise at systematisk arbeid med legemiddelbruk, og faste legemiddelgjennomganger gir resultater har prosjektet bidratt til å endre både kompetanse og praksis innenfor sykehjemsmedisinen, både i Oslo, men forhåpentligvis også nasjonalt.

Legemiddelbruken øker med alderen og eldre står for nesten 50 % av legemiddelbruken i Norge mens de representerer cirka 15 % av befolkningen. Legemiddelbruken hos sykehjemsbeboere er ikke inkludert i reseptregisteret og må derfor kartlegges på andre måter som ved forskning. Sykehjemsbeboerne karakteriseres av høy alder, sammensatt sykdomsbilde, et høyt forbruk av legemidler (polyfarmasi) og en økt risiko for legemiddelinteraksjoner og bivirkninger. En stor andel av dem har i tillegg kognitiv svikt som gjør det vanskelig å kommunisere effekter/bivirkninger av legemidler. De studiene som er gjort i Norge om legemiddelbruk og LRP på sykehjem (hovedsakelig fra andre steder enn Oslo), viser at ganske mange sykehjemsbeboere har et høyt legemiddelforbruk og stor forekomst av LRP. Spesielt bruken av psykofarmaka varierer betydelig blant ulike norske sykehjem og lite er kjent om årsakene til dette. Oslo har den største sykehjemspopulasjonen i Norge, men lite er publisert om legemiddelbruken eller LRP på sykehjem i Oslo. Det finnes lite kunnskap om evt. forskjeller i legemiddelbruk mellom sykehjemsbeboere og hjemmeboende eldre. Tre delstudier vil bli gjennomført. To av studiene planlegger forskning på dataene generert av tverrfaglige legemiddelgjennomganger gjennomført av Sykehjemsetaten i Oslo (SYE) i samvær med faglige kriterier og den nasjonale veilederen for legemiddelgjennomgang. Vi vil anvende data fra cirka 2500 legemiddelgjennomganger på 41 sykehjem i Oslo som fant sted i perioden 2011-2014. I den tredje studien vil vi undersøke eventuelle forskjeller i bruksmønstre av legemiddelbruken hos eldre (70 år og eldre) Osloboere (i 2012-4) avhengig av om de er hjemmeboende eller sykehjemsboende. Avdeling for Allmennmedisin, Institutt for helse og samfunn ved UiO ivaretar det vitenskapelige innholdet i vårt prosjekt. En viktig motivasjonsfaktor for dette prosjektet er ønsket om at arbeidet skal bidra til å bedre behandlingen for denne sårbare pasientgruppen.

Budsjettformål:

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Finansieringskilder