Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

Safe and efficient two-way migration for salmonids and European eel past hydropower structures

Alternativ tittel: Effektive toveis vandringsløsninger for laksefisk og ål forbi vannkraftanlegg

Tildelt: kr 13,6 mill.

Mange av de 500 fisketrapppene i Norge fungerer godt slik at fisk kan passere fosser og kraftverksdammer, men dårlige trapper er et problem for innlandsfisk. En større utfordring både i Norge og internasjonalt er å få gytefisken og deres avkom ned igjen. Både ål, laks, ørret, harr og annen fisk kan bli drept i kraftverksturbiner. Kraftselskapene har nye krav og må bli flinkere til å sikre at fisk kan passere kraftverkene uskadd. Ålebestanden er på sterk retur i hele Europa og det er viktig å sikre nedvandring i elvene. Alle vandringsløsninger krever at vann slippes forbi turbinene og gir redusert kraftproduksjon. Samtidig er vannkraft fornybar energi som samfunnet ønsker mer av. I SafePass har vi sammen med internasjonale forskere løftet den norske forskningen og kunnskapen om fiskevandringer. Gjennom grunnleggende forskning og utprøving av tiltak har vi utviklet løsninger som er best mulig for både fisk og kraftproduksjon. Detaljstudier av fiskens atferd i vannstrømmene har vært sentralt. Vi har skaffet vandringsspor av unik kvalitet for laksemolt ved Laudal kraftverk i Mandalselva, for laksesmolt og utgytte laks ved Svorkmo kraftverk i Orkla, for smolt og utgytt innlandsørret forbi Hunderfossen kraftverk og for ål i Ätran i Sverige. Vi begynner nå å forstå hvordan og hvorfor fisken vandrer som den gjør og kan lage gode tiltak. Vi har utviklet en generell vandringsmodell for laksesmolt, og bruker denne til å teste ulike tiltak modellmessig. Dette sparer tid og ressurser. Vi jobber videre med lignende modeller for de andre artene. Mønsterpraksis tilsier finmaskede grinder foran inntakene, og vi har gjort laboratoriestudier der vi sammenlignet ulike typer grinder for å finne de beste. Det arbeides nå med flytende ledegrinder som alternativ, særlig for store kraftverk der grindløsninger er teknisk utfordrende og kostbare. Etter først å ha undersøkt hvor gode ørret og harr er til å svømme ved lave temperaturer, utviklet forskergruppa forslag til hvordan ei dårlig fungerende fisketrapp i Glomma kunne modifiseres. Trappa ble ombygd, og resultatene har blitt oppsiktsvekkende gode og kan bli mal for nye ombygginger. SafePass har oppsummert egen og internasjonal kunnskapen (på norsk og engelsk), og disse har blitt sentrale hjelpemiddel for å finne gode løsninger for fiskevandringer forbi kraftverk

Prosjektet har levert resultater med direkte effekter for både forvaltningspraksis og for industrien. Vi har etablert mønsterpraksis for opp- og nedvandringsløsninger i regulerte elver som benyttes i forvaltning og industri. Mønsterpraksis for nedvandringsløsninger er allerede implementer i ett vassdrag og er tatt inn i prosjekteringen i et annet. Arbeidet med alternative løsninger der mønsterpraksis er teknisk eller økonomisk utfordrende fortsetter i HydroCen, men allerede nå er det flere løsninger som er under sluttføring. Vi har utviklet metodikk for modellmessig utprøving av tiltak, noe som gir betydelige innsparinger i utviklingen av lokale tiltak. Prosjektet har i samsvar med ambisjonene bidratt til et betydelig kunnskapsløft innen forskningen, samt i forvaltning og kraftindustrien.

This project will provide vital knowledge for safe and efficient solutions for two-way passage of salmon, trout, grayling and eel past hydropower structures, applicable for the hydropower industry and water resources management. The project aims at developing migration measures that obtain maximum environmental effects at minimum power production loss. This will be obtained initially by compiling and validating international knowledge from a range of sources. Further, we will fill important knowledge gaps on downstream migration of the target species in combined behavioural and hydraulic experiments in selected river systems. We will also focus on the need and design for retrofitting inland fishways for upstream migration. The project has a strong international focus, to ensure effective knowledge transfer from internationally leading research groups. Results and findings will be published in peer-reviewed journals but also compiled in a Handbook for two-way fish migration design, directly applicable for the hydropower industry, consultants and water management. The project will thus provide a new foundation for cost effective migration solutions in existing hydropower facilities (e.g. to comply with the Water Framework Directive), during upcoming revisions of hydropower licenses, and in new hydropower projects in Norway and abroad.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi